Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » LähiTapiolan Arjen katsaus: Etelä-Pohjanmaalla luotetaan viranomaisiin ja omaan itseen asuinympäristön turvallisuudessa - Turvallisuuteen liittyvä teknologia kiinnostaa

LähiTapiola

LähiTapiolan Arjen katsaus: Etelä-Pohjanmaalla luotetaan viranomaisiin ja omaan itseen asuinympäristön turvallisuudessa - Turvallisuuteen liittyvä teknologia kiinnostaa

Tiedote.
Julkaistu: 22.03.2016 klo 09:15
Julkaisija: LähiTapiola

Eteläpohjalaisista 30 prosenttia pitää poliisia ja pelastuslaitosta parhaina tahoina huolehtimaan omaan asuinympäristöön liittyvästä turvallisuudesta. Toisaalta 21 prosenttia on sitä mieltä, että paras taho on minä itse. Molemmat luvut ovat suuremmat kuin koko maassa keskimäärin (26 % ja 15 %). Tulokset käyvät ilmi LähiTapiolan Arjen katsauksen kyselytutkimuksesta. 60 prosenttia maakunnan asukkaista on hyvin tai vähintään varovaisen kiinnostuneita älyteknologian, eli esimerkiksi erilaisten sovellusten käyttöön oman turvallisuuden parantamisessa. Jopa 67 prosenttia vastaajista haluaisi aikanaan ikäihmisenä, että hänen tilaansa yksinasuvana seurattaisiin älyteknologian avulla.

Pohtiessaan seurannan kohteena olemista ikäihmisenä eteläpohjalaiset toivoisivat, että tieto poikkeavasta voinnista menisi ensisijaisesti omille aikuisille lapsille. Näin valitsi 37 prosenttia vastaajista. Koko maassa yleisempää oli, että tiedon haluttaisiin menevän ensisijaisesti ulkopuoliselle terveydenhuollon ammattilaiselle. Naapurille tiedon välittäisi vain 3 prosenttia eteläpohjalaisista.

–Etelä-Pohjanmaalla halukkuus olla ikäihmisenä älyteknologian avulla seurattavana on suurempaa kuin koko Suomessa keskimäärin. Esimerkiksi Varsinais-Suomeen ero on huikea, sillä siellä ikäihmisenä haluaisi olla seurannan kohteina vain 53 prosenttia. Tämä kertonee osaltaan siitä, että pitkät välimatkat lisäävät tarvetta löytää uusia keinoja seurata läheisten vointia. Meille se kertoo tietysti myös siitä, että seurannassa nähdään selvästi enemmän turvallisuutta lisääviä hyötyjä kuin haittoja, sanoo LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan toimitusjohtaja Juha Antikainen.

Kyselyssä reilu neljännes myös vastasi, että olisi kiinnostunut seuraamaan sovelluksen ja älyteknologian avulla juuri iäkkäiden vanhempien tai isovanhempien liikkumista kotona tai kodin ulkopuolella. Noin viidennes haluaisi seurata lastensa liikkumista. Eteläpohjalaisista kuitenkin selvästi suurempi osa on kiinnostuneita käyttämään älyteknologiaa kodin turvallisuuden valvomiseen tai ajotavan seurantaan.

Etelä-Pohjanmaalla oma talous ja terveys huolestuttavat vähemmän kuin koko Suomessa keskimäärin

Suomalaisia huolestuttavat eniten arjessa Suomen talous, oma taloustilanne ja oma terveys. Etelä-Pohjanmaalla huoli Suomen taloudesta on koko maan keskiarvoa, mutta huoli omasta taloudesta tai omasta terveydestä on selvästi alhaisempaa kuin koko Suomen tasolla. Sen sijaan eteläpohjalaisista hieman useampi on huolissaan lasten tulevaisuudesta ja työn stressaavuudesta.

–Alueella on perinteisesti ollut yritteliäisyyttä ja luottamusta taloudelliseen menestykseen. Se saattaa näkyä tuloksissa. Toisaalta juuri yrittäjyyteen voi liittyä tavallista enemmän stressiä taloudellisesti vaikeissa suhdanteissa, Antikainen arvioi.

Tutkimuksessa kysyttiin myös, mihin asioihin arjen turvallisuudessa ihmiset kokevat voivansa itse ratkaisevasti vaikuttaa. Ylivoimaisesti suosituimmat vastaukset olivat valtakunnallisesti oma henkinen hyvinvointi ja oma terveys. Seuraavina valittiin liikenteen turvallisuus ja kodin fyysinen turvallisuus. Etelä-Pohjanmaalla koetaan muuta maata enemmän, että itse voi vaikuttaa läheisten ja perheenjäsenten turvallisuuteen sekä lähiympäristön ja naapuruston turvallisuuteen. Tämä näkyy myös siinä, että viidenneksen mielestä ”minä itse” on paras taho huolehtimaan asuinympäristön turvallisuudesta. Yleisimmin nimetään kuitenkin poliisi tai pelastuslaitos.

–Jokainen meistä voi vaikuttaa pienilläkin teoilla, esimerkiksi huolehtimalla läheisistä ja tarkistamalla vaikkapa palovaroittimen toiminnan. Tämä on myös LähiTapiolan strateginen valinta. Haluamme itse luoda kattavaa, ennaltaehkäisevää elämänturvaa ja kannustaa kaikkia turvallisuutta lisääviin tekoihin, Antikainen sanoo.

LähiTapiola selvitti suomalaisten tuntemuksia muun muassa turvallisuudesta ja taloudesta maaliskuussa 2016 Arjen katsauksen kyselyllä. Tutkimuksen toteutti YouGov Finland LähiTapiolan toimeksiannosta. Vastaukset kerättiin sähköisenä kyselynä 1.3.–4.3.2016 YouGovin kuluttajapaneelissa. LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan alueella vastaajamäärä oli 132.

Lisätiedot:

Juha Antikainen
toimitusjohtaja, LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa
06 534 2129
etunimi.sukunimi@lahitapiola.fi

Liitetiedostot

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs