Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Kotimaista päästötöntä energiantuotantoa rankaisevasta voimalaitosverosta tulisi luopua

Energiateollisuus ry

Kotimaista päästötöntä energiantuotantoa rankaisevasta voimalaitosverosta tulisi luopua

Tiedote.
Julkaistu: 15.08.2013 klo 11:30
Julkaisija: Energiateollisuus ry

Hallituksen kaavailema, päästöttömälle kotimaiselle tuotannolle kohdistettu voimalaitosvero on perusteeton. Se heikentäisi kotimaisten toimijoiden investointiedellytyksiä ja asemaa kansainvälisillä sähkömarkkinoilla. Voimalaitosvero on lisäksi EU:n ilmastopolitiikan vastainen ja se kohtelee tuottajia epätasa-arvoisesti, Energiateollisuus ry:n (ET) toimitusjohtaja Juha Naukkarinen sanoo.

– Esitetyllä voimalaitosverolla tavoitellaan päästökaupasta aiheutuvan ”lisätuoton” verottamista. Kun päästökaupan nimenomaisena tarkoituksena on ollut päästöttömän tuotannon tekeminen kannattavammaksi fossiiliseen tuotantoon nähden, päästöttömyys veron perusteena on jo lähtökohtaisesti täysin järjetön.

Voimalaitosvero sotii Naukkarisen mukaan kestävän energiapolitiikan tärkeintä elementtiä, pitkäjänteisyyttä vastaan. Vero on varoittava esimerkki vaikeasti ennustettavasta toimintaympäristöstä ja se on jo nyt vaikuttanut sijoittajien näkemyksiin Suomen maariskistä. Kohonnut riskitaso puolestaan nostaa investointeihin vaadittavan lainarahan hintaa ja nostaa hankkeiden kustannuksia. Siten esityksen perusteluissa esitetty väite, ettei vero vaikuttaisi uusiin investointeihin, on erittäin hataralla pohjalla.

Vero rankaisisi erityisesti vesivoiman tuottajia suhteettomasti

Monet suunnitellun veron piiriin kuuluvat vesivoimalaitokset ovat vaihtaneet omistajaa vuoden 2004 jälkeen, ja näissä kaupoissa on huomioitu myös päästökaupan vaikutukset. Siten monet, usein pienet voimayhtiöt joutuvatkin veron myötä kaksinkertaisiksi maksumiehiksi.

Vero kohdistuu myös ennen 2004 valmistuneeseen, teholtaan yli 1 MW:n tuulivoimaan. Tämä on erittäin vaarallinen ennakkotapaus suomalaiseen teollisuuteen investointeja harkitsevien toimijoiden näkökulmasta. Naukkarisen mukaan on olemassa riski, että EU:n komissio edellyttää myös kotimaisen yhteistuotannon verottamista EU:n kilpailulainsäädännön mukaisesti.

– Hallitusohjelmassa todettiin säädettäväksi ”windfall”-vero vesi- ja ydinvoimalle. On hälyttävää, kuinka vähäisellä harkinnalla hallitus riskeeraa myös muut tärkeimmät kotimaisen päästöttömän tuotannon lähteet, Naukkarinen korostaa.

– On myös syytä kysyä, syntyykö esitettyä ”windfall”-voittoa lainkaan, kun julkisella tuella on rakennettu markkinahintaa alentavaa uusiutuvaa energiaa?

Yksi hallituksen tärkein tehtävä on turvata yritysten vakaa ja kilpailukykyinen toimintaympäristö. Esitetty voimalaitosvero on ristiriidassa tämän tavoitteen kanssa, ja ET esittääkin, että hallitus vetäisi budjettiriihessään perusteettoman esityksen pois ja lopettaisi kaavailut päästöttömän kotimaisen tuotannon verottamiseksi.

 

Energiateollisuus ry on toimittanut tänään 15.8.2013 valtiovarainministeriölle lausuntonsa voimalaitosveroesityksestä.

 

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Juha Naukkarinen, puh. 050 60772
Johtaja Jukka Leskelä, puh. 050 593 7233
Asiantuntija Lauri Muranen, puh. 040 707 6637

 

Energiateollisuus ry (ET) on sähkö- ja kaukolämpöalaa edustava elinkeinopoliittinen ja työmarkkinapoliittinen etujärjestö.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs