Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Kela-korvaus on kustannustehokas

Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry

Kela-korvaus on kustannustehokas

Tiedote.
Julkaistu: 23.08.2013 klo 16:43
Julkaisija: Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry

Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry:n ja Suomen Fysioterapeutit ry:n näkemyksiä budjettiriiheen

1.      Kelan sairausvakuutuskorvaus  on yhteiskunnalle kustannustehokas tapa tuottaa terveyshyötyä.

Kela-korvaus on merkittävä kannustin työ- ja toimintakyvystä huolehtimiseen. Noin kolmasosalla työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyvistä tärkeimpänä työkykyä heikentävänä sairautena on jokin tuki- ja liikuntaelinsairaus. Fysioterapialla ja kuntoutuksella saadaan tutkimusten mukaan merkittävää parannusta työ- ja toimintakykyyn. Kuitenkin vain harvoin fysioterapia sisältyy työnantajan tarjoamaan työterveyshuoltoon. Sairausvakuutuksen turvin työikäiset edistävät omalla kustannuksellaan työ- ja toimintakykyään.

2.       Kuka kustantaa sairausvakuutuksen?

Fysioterapiakäynnin hinnasta asiakas maksaa itse suurimman osan ja Kela-korvaus kattaa vain noin 20 %. Tästä 20 prosentistakin vain toisen puolen maksaa valtio, toinen puoli kerätään yrityksiltä ja kansalaisilta. Jokainen meistä maksaa palkkasummastaan 1,3 prosenttia sairausvakuutukseen kohdentuvaa vakuutusmaksua.

3.      Leikkaus Kela-korvauksiin on jo tehty.

Sairausvakuutuskorvauksen tasoa ei ole nostettu yli kahteenkymmeneen vuoteen. Säästöleikkaus siihen on siis käytännössä jo tehty. Sairausvakuutuskorvauksen osuus on tasaisesti laskenut vuodesta 1990 lähtien.

4.      Kela-korvauksien poistaminen kasvattaisi kuntien hoitojonoja.

Jos nykyisellään erittäin kustannustehokas sairaanhoitovakuutusjärjestelmä lakkautettaisiin ja valtion siihen käyttämä osuus, 20 miljoonaa, siirrettäisiin korvamerkitsemättömänä kuntien palvelusetelimalliin, summa jauhautuisi suuriin rattaisiin ja kuntien siltarumpuihin. Kuntien hoitojonot pidentyisivät, hoitoon pääsy viivästyisi ja työkyvyttömyys- ja sairauspoissaolot lisääntyisivät ja terveysmenot kasvaisivat. Hoidon tarpeellisuuden arviointia eivät ohjaisi enää lääketieteelliset syyt, vaan kuntien kustannuspaineet. Yksityissektorilla tehty tehokas ja mittava sekä jo markkinoilla asiakkaiden kilpailuttama työ siirtyisi kuntien terveyskeskuksiin verovaroin maksettavaksi.

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Tuula Mustonen, Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry, 0400 200403, tuula.mustonen(at)fysiokuusamo.fi

Puheenjohtaja Heli Mesiäinen, Suomen Fysioterapeutit, 040 5077382, heli.mesiainen(at)suomenfysioterapeutit.fi

 

Liitetiedostot

Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry on fysioterapia- ja kuntoutusalan yrittäjien edunvalvontajärjestö. Yhdistys julkaisee fysioterapian ja kuntoutuksen ammatillista uutis- ja asiakaslehteä FYSI.

Suomen Fysioterapeutit  on kaikkia fysioterapeutteja ja fysioterapiaopiskelijoita yhdistävä järjestö, jonka n. 9 000 jäsenestä 2 000 toimii yrittäjänä.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs