Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Kaatuuko vastuu Talvivaaran siivoamisesta valtion syliin?

Suomen luonnonsuojeluliitto

Kaatuuko vastuu Talvivaaran siivoamisesta valtion syliin?

Tiedote.
Julkaistu: 20.03.2014 klo 07:00
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomen luonnonsuojeluliitto on huolissaan viimeisistä Talvivaaran ympäristölupapäivityksiä koskevista uutisista.

"Lupapäivitysprosessi alkoi jo vuonna 2011. Sitä ovat viivästyttäneet erityisesti yhtiöltä pyydettyjen lisäselvitysten myöhästymiset", sanoo Luonnonsuojeluliiton Kainuun piirin toiminnanjohtaja Janne Kumpulainen.

Viimeisin myöhässä annettu selvitys saatiin 3.3.2014. Se sisälsi taas täysin uutta tietoa esimerkiksi avolouhokseen rakennettavasta padosta ja arvioista päästökiintiöiden täyttymisestä. Kumpulainen ei usko, että kaikkia aluehallintoviraston pyytämiä tietoja vieläkään saatiin.

Uusi lupahakemus

Talvivaara jätti uuden lupahakemuksen vanhojen lupamuutosten käsittelyn ollessa vielä kesken.

"Näyttää siltä, että Talvivaara joko tahallaan yrittää sekottaa tilannetta tai sitten se ei ymmärrä lupaprosessien kulkua", Kumpulainen sanoo.

Viime vuoden toukokuussa tehdyn lupapäätöksen edellyttämiä teknisiä ratkaisuja ei ole vielä toteutettu. Ne edellyttävät merkittäviä investointeja.

Vuonna 2011 alkaneeseen lupaprosessiin on tulossa seuraava osittainen lupapäivitys mahdollisesti toukokuussa. Tuleva lupamuutos lisää kustannuksia huomattavasti.

"Jos Talvivaara ei selviä investoinneista itse, on jätevesien ja sakkojen hoito suoritettava valtion varoista. Hoitamaton tilanne aiheuttaisi merkittävää ja välitöntä haittaa ympäristölle ja pahimmassa tapauksessa myös ihmisille", Kumpulainen varoittaa.

Ympäristöinvestointeja edessä

Talvivaara on hakenut muutosta jätevesien päästörajoihin. Edellinen lupa on vielä Vaasan hallinto-oikeuden käsiteltävänä valitusten vuoksi. Tämän takia aluehallintovirasto ei voi myöntää uutta lupaa tai muuttaa viime toukokuisen päätöksen sisältöä.

Kainuun ELY-keskus on määrännyt Talvivaara Sotkamo Oy:n toimiin vesienkäsittelyn ylläpitämiseksi ja ympäristön pilaantumisen torjumiseksi. Määräyksiä tehostetaan teettämisuhalla ja uhkasakolla.

"Mikäli Kainuun ELY-keskus olisi aikaisemmin puuttunut hallintopakkoa käyttämällä Talvivaaran jatkuviin ympäristöluvan rikkomuksiin, vahingot ympäristölle olisivat selvästi pienemmät", Kumpulainen huomauttaa.

Mitä pidemmälle tilanne Talvivaarassa jatkuu nykyisellään, sitä isommat vahingot ovat tai sitä kalliimmaksi niiden torjuminen tulee.

"Laiminlyödyt ympäristöinvestoinnit ovat nyt edessä. Kun ne joudutaan tekemään nopeasti ja lyhyellä aikavälillä, kustannukset nousevat", Janne Kumpulainen päättää.

 

Lisätietoja:

Janne Kumpulainen, Suomen luonnonsuojeluliiton Kainuun piirin toiminnanjohtaja

+358 50 4484 710 jku@sll.fi

 

Pertti Sundqvist, Talvivaara-asiantuntijaryhmän yhdyshenkilö

+358 50 4328 281 pertti.sundqvist@sll.fi

 

Otto Bruun, Suomen luonnonsuojeluliitto ry, Suojeluasiantuntija

Kaivokset; energia ja ilmasto; kestävä kulutus ja tuotanto

+358 50 345 4411 otto.bruun@sll.fi

 

Kainuun ELY-keskuksen päätös 19.3.2014 

 

Suomen luonnonsuojeluliitto on maan suurin ympäristönsuojelun kansalaisjärjestö.
---
Laura Rantanen, tiedottaja
Suomen luonnonsuojeluliitto
etunimi.sukunimi@sll.fi, www.sll.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs