Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Erkki Liikanen: Keskuspankkien avoimuudessa on tapahtunut vallankumouksellinen muutos

Kalevi Sorsa -säätiö

Erkki Liikanen: Keskuspankkien avoimuudessa on tapahtunut vallankumouksellinen muutos

Tiedote.
Julkaistu: 23.03.2016 klo 09:15
Julkaisija: Kalevi Sorsa -säätiö

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen katsoo, että keskuspankkien avoimuudessa on tapahtunut ”vallankumouksellinen muutos” verrattuna 1980-luvun puoliväliin, jolloin pääministeri Kalevi Sorsa vielä piti salaperäisyyttä keskuspankkien helmasyntinä kaikkialla.

Liikanen käsitteli asiaa joulukuussa tilaisuudessa ”Kalevi Sorsa ja Suomen Pankki”, jossa alustivat myös valtiovarainministeriössä ja työministeriössä virkauran tehnyt Pertti Sorsa sekä SDP:n entinen puoluesihteeri Ulpu Iivari. Kalevi Sorsa -säätiö on nyt koonnut esitykset julkaisuksi Impulsseja-sarjaan.

Rahapolitiikan ennakoivasta viestinnästä on Liikasen mukaan tullut aivan yhtä tärkeä politiikkaväline kuin korkopäätöksistä, samalla kun keskuspankkien on oltava tilivelvollisia demokraattisille elimille. Avoimuutta pidetäänkin nykyään ”suorastaan hyvän keskuspakkitoiminnan välttämättömänä kulmakivenä”.

Liikanen käy läpi myös vuoden 1978 ristiriitaa keskuspankin ja hallituksen välillä, joka sai pääministeri Sorsan ärähtämään: ”Suomi kasvattaa povellaan kaksipäisen talouspolitiikan käärmettä”.

Pertti Sorsa puolestaan arvioi, että veljensä Kalevin talouspolitiikassa oli keskeistä pyrkimys vakauteen. Se tuotti pitkään hyviä tuloksia: suomalainen kansankoti vaurastui ja ehostui sekä taloudellisesti että sosiaalisesti.

Pertti Sorsa kuvaa myös SDP:n ja Keskustapuolueen välienselvittelyä devalvaatio- ja valtapolitiikasta 1986, joka johti punamultayhteistyön katkeamiseen. Vakauteen tähdänneen talouspolitiikan haaksirikko koettiin sitten 1990-luvun alussa, kun edes Kalevi Sorsan arvovalta ei riittänyt viemään läpi kustannustasoa alentavaa yhteiskuntasopimusta ja ajauduttiin devalvaatioihin.

Ulpu Iivari muistuttaa, kuinka Kalevi Sorsa hahmotteli maailmantalouden keskinäisriippuvuuksia ranskalaisille tovereilleen Pariisissa jo 1983: ”Ennen oli mahdollista nostaa itsensä tukasta talouspoliittisesta suonsilmästä. Nyt se on mahdotonta.” 

Ajatuspaja Kalevi Sorsa -säätiö on koonnut esitelmät yhteen ja julkaissut ne Impulsseja-sarjassaan. Julkaisu on ladattavissa säätiön nettisivuilta.

Lisätietoja: Mikko Majander, toiminnanjohtaja, Kalevi Sorsa -säätiö, puh. 040 530 5489Kalevi Sorsa -säätiö on sosiaalidemokraattinen ajatuspaja.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs