Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Destaclean Puukivelle Tuottava Idea -kilpailun kansallinen voitto

Destaclean

Destaclean Puukivelle Tuottava Idea -kilpailun kansallinen voitto

Tiedote.
Julkaistu: 26.11.2015 klo 17:44
Julkaisija: Destaclean

Tuottavat ideat luovat työtä ja hyvinvointia

Destaclean Puukivi on voittanut tämän vuotisen valtakunnallisen Tuottava Idea -kisan yhteiskuntasarjan. Suomen Nuorkauppakamarit ry järjesti kisan nyt 38:nnen kerran. Aiemmin kesällä Destaclean Puukivi voitti oman alueensa yhteiskuntasarjan ja pääsi näin jatkamaan valtakunnalliseen loppukilpailuun.

Palkinnot jaettiin 26. marraskuuta Finlandia-talolla Helsingissä Keskuskauppakamarin Rytminmuutos-tilaisuudessa.

Kilpailun raati perusteli Destaclean Puukiven voittoa seuraavasti: ”Kestävästä kehityksestä on tehty bisnestä. Positiivista on sekä kiertotalous että suomalaisen raaka-aineen uudelleenkäyttö. Tuotteistaminen on erittäin valmista ja asiakashyödyt on kommunikoitu hyvin. Kansainväliset vaatimukset energiatehokkuuden parantamisessa on otettu huomioon.”

Kilpailun suojelijan, Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Jussi Järventauksen mukaan osaaminen ei yksin lisää hyvinvointiamme, vaan tarvitaan uusia ajatuksia, luovuutta, ideoita ja rohkeutta toteuttaa niitä.

Tuottava idea -kilpailun tavoite on hänen mukaansa nostaa hyvinvointiamme lisääviä ideoita esiin ja kannustaa luovuuteen ja kekseliäisyyteen.

Destamatic Oy:n Destaclean-nimellä kulkeva kierrätysinnovaatio on ympäristöä säästävä vaihtoehto rakennusjätemateriaalien uudelleen kierrättämiseen. EU:n asettaman jätedirektiivin mukaan jäsenmaiden on vuoteen 2020 mennessä kierrätettävä 70 prosenttia kaikesta rakennus- ja purkujätteestä. Jätteen poltto ei ole kierrätystä vaan jätteen hyödyntämistä.

Lainsäädäntö vauhdittaa kehitystyötä

Destamatic on erikoistunut rakennusjätteiden jalostamiseen kierrätykseen soveltuviksi ja uusiotuotteiden raaka-aineiksi.

”Kehitystyömme ajurina on EU:n jätedirektiivin ja Suomen jätelainsäädännön mukainen rakennusjätteen kierrätystavoite. Rakennusjätteen hyödyntämisaste on yrityksessämme jo lähes 100 prosenttia eli loppusijoitukseen menee enää 0,2 prosenttia. Suurin osa hyödyntämisestä on tällä hetkellä kuitenkin vielä materiaalien käyttöä energian raaka-aineena”, sanoo Destamatic Oy:n hallituksen puheenjohtaja Reino Partanen.

”Kehittämämme Destaclean Puukivi puolestaan on esimerkki uudenaikaisista kierrätysmahdollisuuksista eli tuote, jossa on käytetty rakennusjätteestä puhdistettua ja jalostettua raaka-ainetta”, hän jatkaa.

Destamatic Oy:n Hyvinkään tehtaalla valmistettavat Destaclean Puukivituotteet ovat uutta koko maailmassa. Kierrätyspuukuidusta valmistettujen Destaclean Puukivien raaka-ainesosina on käytetty luonnon kiviainesta, sementtiä, vettä ja puukuitua, joka on työstetty rakennustyömaiden rakennusjätteestä.

”Yhteiskuntasarjan voitto lujitti entisestään omaa uskoamme Destaclean-konseptiin. Tuotekehitystyömme on keskittynyt materiaalien aitoon prosessointiin uusiomateriaaleiksi ja näistä tuotetuiksi uusiotuotteiksi. Palkinto on merkittävä tunnustus ja kannustus koko tiimillemme”, Partanen sanoo.

Uusimmalle kehityshankkeelle Tekesin rahoitusta

Destamatic tekee yhteistyötä muun muassa alan asiantuntijoiden ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston kanssa. Materiaalien kierrätykseen perustuva kehittämistyö käynnistyi jo viisi vuotta sitten alustavilla kokeiluilla. Viimeisten kahden vuoden aikana kehitystyö on saanut selkeän fokuksen ja käytännön kierrätysinnovaatiot ovat edenneet vauhdilla.

Tavoitteena on Partasen mukaan Puukivi-tuoteportfolion laajentaminen pihakivituotteiden lisäksi alue- ja infrarakentamiseen.

”Ajankohtaisena Destamaticin kehityshankkeena voidaan mainita syyskuussa 2015 aloitettu Destaclean 2020 -projekti. Hankkeessa selvitämme parhaat mahdolliset liiketoimintamallit Destaclean®-konseptin mukaisen liiketoiminnan kehittämiseksi, laajentamiseksi ja kansainvälistämiseksi”, Partanen jatkaa.

Tähän projektiin Destamatic sai tänä syksynä Tekesin rahoitusta.

Partasen mukaan Destaclean 2020 -projektissa hyödynnetään myös useiden yhteishankkeiden tuloksia. Muun muassa AARRE-projektissa luodaan VTT:n johdolla uutta, käyttäjälähtöistä kiertotalouden liiketoimintaa yhdessä yritysten ja asiakkaiden kanssa.

Kilpailun taustaa

Kilpailun idea on lähtöisin Turusta. Turun Nuorkauppakamari järjesti ensimmäisen Tuottava Idea -kilpailun alueellisesti Varsinais-Suomessa vuonna 1977. Jo seuraavana vuonna kilpailusta tuli valtakunnallinen.

Kilpailu on historiansa aikana onnistunut nostamaan esiin tulevaisuuden menestyjiä. Palkittu on muun muassa Polar Electro Oy, Ponsse Oyj ja Genelec Oy.

1990-luvun yhteiskunnallisen sarjan voittajia ovat olleet Tampereen matalalattiabussit sekä sitoutumaton työttömyyskassa eli Loimaan kassa. 2000-luvulla palkintoja ovat saaneet muun muassa Blancco kovalevyjen tyhjennysjärjestelmästään ja Left Foot Company uudenlaisesta yksilöityjen kenkien konseptista.

Tämän vuoden Tuottava Idea -alkukilpailussa Suomi oli jaettu maantieteellisesti neljään kilpailualueeseen. Kultakin alueelta valittiin yksi aluevoittaja kolmessa eri sarjassa, jotka olivat yrityssarja, yhteiskuntasarja ja palveluliiketoimintasarja. Kaikkiaan hakemuksia tuli alkukilpailuun 50. Näistä 12 jatkoi valtakunnalliseen loppukilpailuun.

Tuottava Idea -kilpailuun voi osallistua mikä tahansa tuotteeseen, palveluun, tuotantomenetelmään, liikeideaan tai muuhun yritystoimintaa edistävään toimenpiteeseen liittyvä idea. Idea saa olla enintään kolme vuotta vanha ja sen tulee olla tuottavassa käytössä.

Arviointikriteereinä käytetään hankkeen uutuutta ja innovatiivisuutta, idean toteuttamista tuottavaan käyttöön, kestävän kehityksen huomioimista, hankkeen tulevaisuuden kilpailukykyä ja menestysmahdollisuuksia sekä kotimaassa että ulkomailla.

Kuvalinkki: www.destamatic.fi/fi/kuvapankki

Lisätietoja: Reino Partanen, hallituksen puheenjohtaja, Destamatic Oy, puh. 045 7750 2600, reino.partanen@destamatic.fi

Destamatic Oy on vuonna 1998 perustettu materiaalien kierrätysalan yritys. Sen tavoitteena on edistää jätelain mukaista materiaalien kierrätystä kehittämällä hyödyllisiä uusiomateriaaleja ja uusiotuotteita. Yritys toimii koko rakennusjätteiden kierrätysketjussa alkaen jätteiden vastaanotosta ja päättyen käsittelyvaiheiden jälkeen materiaalien uusio- ja kierrätyskäyttöön. Toimipaikat sijaitsevat Helsingissä, Tuusulassa ja Hyvinkäällä. Uusioraaka-aineiden tuotanto tapahtuu Tuusulan kierrätysasemalla ja uusiotuotteet valmistetaan Hyvinkään tehtaalla. Destamatic Oy:n kuluvan vuoden liikevaihto on noin 8,5 miljoonaa euroa. Omaa henkilöstöä on 20 ja vakituisten urakoitsijoiden tuotannon ja logistiikan henkilöitä 20–30. www.destamatic.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs