Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » Asianajajaliiton Risto Sipilä: Sovittelua lisättävä säästöjen saamiseksi

Suomen Asianajajaliitto

Asianajajaliiton Risto Sipilä: Sovittelua lisättävä säästöjen saamiseksi

Tiedote.
Julkaistu: 15.10.2014 klo 09:39
Julkaisija: Suomen Asianajajaliitto

Asianajajaliiton puheenjohtaja Risto Sipilä yhtyy korkeimman oikeuden presidentin Pauliine Koskelon huoleen oikeuslaitoksen säästöistä. Riittävän rahoituksen lisäksi tuomarien, syyttäjien ja asianajajien on oltava itse aktiivisesti kehittämässä nykyistä kustannustehokkaampia toimintatapoja. Sipilä vaatii esimerkiksi sovittelun voimakasta lisäämistä.

Helsingin Sanomissa tiistaina haastateltu Koskelo vaatii suuria uudistuksia oikeuslaitokseen ja arvostelee oikeushallinnon säästöpaineita.

– Toimiva oikeusjärjestelmä tarvitsee tuomareita, syyttäjiä ja asianajajia. Resursseja on siis oltava tuomioistuimissa, syyttäjälaitoksessa ja julkisessa oikeusavussa. Koko ketju katkeaa, jos jokin lenkki pettää, Sipilä muistuttaa

Sipilän mukaan oikeudenhoidossa kuljetaan nyt veitsen terällä. Lisäsäästöt voivat aiheuttaa vakavia seurauksia.

– Samaan aikaan kaikkialla muuallakin yhteiskunnassa säästetään ja myös meidän oikeushallinnossa on katsottava peiliin. Ei auta vain vaatia rahaa.

Yhdeksi ratkaisuksi Sipilä ehdottaa sovittelun voimakasta lisäämistä. Asianajajaliitto tulee nostamaan aiheen merkittäväksi eduskuntavaaliteemaksi.

– Sovittelulla tarkoitetaan sitä, että hitaiden ja kustannuksia aiheuttavien oikeudenkäyntien sijaan yhä useampi riita menisi ohjattuun sovitteluun, jossa etsitään molempia osapuolia tyydyttävä ratkaisu. Sovittelu tuo usein vain voittajia. Oikeusprosessi taas tuottaa myös häviäjiä ja valitushalua ylempiin tuomioistuimiin, Sipilä sanoo.

Sipilän mukaan sovittelu on nykyisin liian paljon vain kauniita sanoja.

– Meidän tulee kehittää mekanismeja, joilla sovitteluun ohjataan selvästi nykyistä voimakkaammin.

Asianajajia on viime vuosikymmeninä koulutettu voimakkaasti sovitteluun.

– Osaamisen puolesta asianajajilla on selvä ylilyöntiasema muihin oikeudellisten palveluiden tuottajiin nähden. Mutta myös meidän on tarkasteltava omaa toimintaamme kriittisesti ja oltava entistäkin sovinnonhakuisempia.

Sovittelun lisääminen ei tietenkään yksin ratkaise oikeudenhoidon talousongelmia.

– Tarvitsemme oikeuslaitoksen kehittämistä, kuten Pauliine Koskelo Helsingin Sanomissa toteaa. Sovittelu olisi yksi merkittävä lisäelementti kokonaisuudessa. Oikeudenhoidossa toimitaan monin tavoin hyvin perinteisesti ja nyt tarvitaan innovatiivisuutta.

Lisätietoa:
Puheenjohtaja Risto Sipilä, Suomen Asianajajaliitto, puh. 040 524 6902
Kehitys- ja viestintäpäällikkö Janne Laukkanen, Suomen Asianajajaliitto, puh. 040 588 1925

Suomen Asianajajaliiton lakisääteisenä tehtävänä on säännellä ja valvoa asianajotoimintaa. Asianajajaliitto edistää asianajopalveluiden laatua, kouluttaa ja tukee asianajajia sekä osallistuu aktiivisesti lainsäädännön kehittämiseen. Asianajajaliitto on lailla perustettu julkisoikeudellinen yhteisö, jolla on lakisääteisiä tehtäviä. Asianajajaliitto ei ole rekisteröity yhdistys, ammattiliitto tai yrittäjäjärjestö. Vain Asianajajaliittoon kuuluva lakimies saa käyttää nimikettä asianajaja. Asianajajia on Suomessa 2 000.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs