Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Talous » 12 miljoonaa euroa äkillisten rakennemuutosalueiden kehittämiseen

Työ- ja elinkeinoministeriö

12 miljoonaa euroa äkillisten rakennemuutosalueiden kehittämiseen

Julkaistu: 27.11.2009 klo 12:10
Julkaisija: Työ- ja elinkeinoministeriö

Äkillisen rakennemuutoksen alueille on jaettu elinkeino- ja työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin yhteensä 12 miljoonaa euroa valtioneuvoston sekä elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen ja työministeri Anni Sinnemäen allekirjoittamilla työ- ja elinkeinoministeriön päätöksillä.

Äkillisen rakennemuutoksen alueille on jaettu elinkeino- ja työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin yhteensä 12 miljoonaa euroa valtioneuvoston sekä elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen ja työministeri Anni Sinnemäen allekirjoittamilla työ- ja elinkeinoministeriön päätöksillä.

 

Osa jaetuista äkillisen rakennemuutoksen varoista oli valtion vuoden 2009 toisessa lisätalousarviossa tähän tarkoitukseen kiintiöityä määrärahaa ja osa ministeriössä jakamatta ollutta äkillisen rakennemuutoksen määrärahaa.

 

Tavoitteena on, että äkilliseen rakennemuutokseen reagoitaessa toteutetaan korvaavia työpaikkoja luovat toimenpiteet nopeasti ja tehokkaasti niin, ettei työttömyyttä eikä etenkään pitkäaikaista rakenteellista työttömyyttä pääse syntymään.

 

Suurimpana saajana Pohjois-Pohjanmaa

 

Jaetusta rahoituksesta lähes 4,5 miljoonaa euroa osoitettiin Pohjois-Pohjanmaan rakennemuutosalueille (Nivala-Haapajärven ja Siikalatvan seutukunnat). Kaakkois-Suomen rakennemuutosalueille (Kotka-Haminan, Kouvolan ja Imatran seutukunnat) jaettiin 2 miljoonaa euroa. Varsinais-Suomelle (Salon seutukunta) ja Pohjois-Savolle myönnettiin kummallekin 1,4 miljoonaa euroa. Rahoitusta osoitetaan myös Lappiin, Etelä-Savoon ja Pohjois-Karjalaan.

 

Valtioneuvosto on nimennyt tähän mennessä 15 äkillisen rakennemuutoksen aluetta. Nyt tehdyillä päätöksillä varoja kohdennetaan erityisesti uusille, tämän vuoden syyskuussa nimetyille alueille eli Nivala-Haapajärven ja Siikalatvan sekä Salon seutukunnille ja kahden vuoden jatkoajaksi nimetylle Kotka-Haminan seutukunnalle. Aikaisemmin nimetyt alueet ovat saaneet varoja tämän vuoden varsinaisesta talousarviosta helmikuussa.

 

Päätökset perustuvat Rakennemuutokseen reagointi -työryhmän esitykseen. Tavoitteena on korvata vuosina 2008-2009 äkillisen rakennemuutoksen alueilla noin 6 700 ihmistä koskettavat työpaikanmenetykset joustavasti ja ripeästi työ- ja elinkeinoministeriön toimenpiteiden avulla yhteistyössä TE-keskusten, kuntien ja yritysten kanssa.

 

Työryhmä katsoi, että tässä vaiheessa on perusteltua jakaa lisäbudjetin lisävarat kokonaan sekä suurin osa reservivaroista, jotta ne saadaan tehokkaaseen käyttöön mahdollisimman pian. Jakamatta jätettiin edelleen 550 000 euroa työllisyysperusteista investointitukea.

 

Myös muutosturvan määrärahat käytössä

 

Päätettyjen myöntämisvaltuuksien ohella TEM:llä on käytettävissä määrärahoja muutosturvaan ja työvoimapoliittiseen koulutukseen. Muutosturvaan rahoitusta on käytettävissä vapaasti siten, että kaikki hankkeet voidaan toteuttaa. Samoin työvoimapoliittista koulutusrahoitusta on varattu riittävästi kaikkien tarvittavien koulutushankkeiden toteuttamiseen.

 

Lisäksi äkillisillä rakennemuutosalueilla on käytettävissä ensimmäisen työntekijän palkkaamistuki, jossa ensimmäisenä vuonna maksetaan 30 prosenttia palkkasummasta ja toisena vuonna 15 prosenttia. Näihin toimenpiteisiin on varattu yhteensä 7 miljoonaa euroa äkillisille rakennemuutosalueille ja eräille muille heikommin kehittyneille alueille.

 

Keskushallinnossa hallituksen toimenpiteet valmistellaan Rakennemuutokseen reagointi -työryhmässä, joka ryhtyy toimenpiteisiin aina välittömästi rakennemuutosilmoitusten tultua. Alue- ja paikallistasolla päävastuu on TE-keskuksilla, paikallisilla kuntien elinkeinoyhtiöillä ja työvoimatoimistoilla ja asianomaisella yrityksellä.

 

Kaikkiaan äkillisen rakennemuutoksen hoitoon on varattu tänä vuonna yhteensä noin 44 miljoonaa euroa.

 

Lisätiedot:

elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen, 010 606 3500

työministeri Anni Sinnemäki, puh. 010 604 8000

Rakennemuutoksen reagointi -työryhmän puheenjohtaja, johtaja Anssi Paasivirta, puh. 010 604 094 tai 0400 815418

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs