Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Suunnittelu ja tekniikka » Turkulainen RF-osaaminen johti yhteistyöhön alan yhdysvaltalaisten pioneerien kanssa

Turun ammattikorkeakoulu

Turkulainen RF-osaaminen johti yhteistyöhön alan yhdysvaltalaisten pioneerien kanssa

Tiedote.
Julkaistu: 21.01.2013 klo 10:48
Julkaisija: Turun ammattikorkeakoulu

Turun AMK mukaan ainoana suomalaisena ammattikorkeakorkeakouluna

Turkulainen RF-osaaminen johti yhteistyöhön alan yhdysvaltalaisten pioneerien kanssa

Tulevaisuudessa mobiililaitekäyttäjien arkipäivä helpottuu, kun laitteet saadaan käyttöajankohtana ennakoimaan vapaina olevia taajuuksia ja tehostamaan näin tiedonsiirtoa. Tammikuussa 2013 Turku sai mittausaseman, jossa on mahdollista kerätä dataa mm. kännykkäverkkojen kuormitusasteesta eri vuorokauden aikoina. Vastaavanlaista dataa on yhdysvaltalaisissa mittausasemissa kerätty jo vuosikymmenen ajan.

Turun AMK:n ja Illinois Institute of Technologyn mittauksista saadun datan avulla Virginia Tech, VTT ja Oulun yliopisto mallintavat ennusteita spektrin käyttöasteesta taajuussäteilystä vastaavien tahojen käyttöön.

 – Viime vuonna viestintävirasto myönsi Turun AMK:lle kognitiivisen radiojärjestelmän testiluvan TV White Space -taajuuksilla ja tämä hanke laajentaa toimintaamme entisestään. Ideana on edelleen joustava taajuuksien käyttö. Taajuuksien joustava käyttö ja niiden jakaminen on EU-tasollakin tunnistettu yhdeksi tärkeimmistä uusia langattomia teknologioita hyödyntävistä tulevaisuuden innovaatiolähteistä, kertoo lehtori Jarkko Paavola Turun ammattikorkeakoulusta.

Tietoa taajuuksien käyttöasteesta eri vuorokaudenaikoina

Turun ammattikorkeakoulussa aloitettavan mittaamisen metodit ovat täysin vastaavia kuin Illinois Institute of Technologyssä (Chicago) tehdyt mittaukset. Yhteneväiset metodit mahdollistavat vertailun spektrin käytöstä eri maiden välillä.

 – Tammikuun aikana Turkuun rakennettavassa spektriobservatoriossa aletaan heti sen valmistuttua kerätä tietoa taajuuksien käyttöasteesta esimerkiksi eri vuorokaudenaikoina. Tietoa tarvitaan, jotta saadaan selville, mitkä taajuuskaistat ovat hyödynnettävissä joustavassa taajuuksien käytössä, kertoo yliopettaja Reijo Ekman Turun AMK:sta.

Mittalaitteilla kerätään dataa mm. siitä, kuinka paljon kännykkäverkossa on kuormitusta minäkin hetkenä. Tämä mitattu data tallennetaan luotettavasti siten, että se on internetin kautta käytössä kaikilla partnereilla. Mittaustulosten pohjalta yhteistyössä luotavilla malleilla pyritään tuomaan ennustettavuutta mittausdataan. Mallien avulla tulevaisuuden mobiililaitteet kykenevät ennakoimaan vapaita taajuuksia ja näin tehostamaan tiedonsiirtoa.

 

Hanke kuuluu WiFiUs-virtuaali-instituuttiin (http://wifius.org). Turun AMK on ensimmäinen suomalainen korkeakoulu, joka ohjelmaan on hyväksytty.

Lisää aiheesta:

http://www.tekes.fi/ohjelmat/Trial/Ajankohtaista/Tekes+rahoittaa+kahta+uutta+WIFIUS+projektia?type=news

Lisätiedot:

Reijo Ekman, Turun AMK, reijo.ekman@turkuamk.fi, p. 050 598 5703

Jarkko Paavola, Turun AMK, jarkko.paavola@turkuamk.fi, p. 040 3550335

Anne Lehikoinen, Turun AMK:n viestintäyksikkö, viestinta@turkuamk.fi, p. 050 5985 630

 

Turun ammattikorkeakoulu on noin 9500 opiskelijan ja 800 asiantuntijan monialainen koulutusyhteisö. Tarjoamme työelämää palvelevaa koulutusta, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa sekä organisaatioiden kokonaisvaltaista kehittämistä Varsinais-Suomessa. Turun AMK:sta valmistuneet ovat työllistyneet parhaiten muihin ammattikorkeakouluihin verrattuna.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs