Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Yrittäjät varautuvat pahimpaan - työttömyyskassan jäsenmäärä kasvaa

Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa

Yrittäjät varautuvat pahimpaan - työttömyyskassan jäsenmäärä kasvaa

Tiedote.
Julkaistu: 04.03.2013 klo 09:39
Julkaisija: Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa

Suomalaiset yrittäjät vakuuttavat itsensä yhä useammin työttömyyden varalta. Pelkästään Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassaan (SYT -kassa) liittyi viime vuoden aikana lähes 4700 yrittäjää, joista noin 2000 siirtyi palkansaajien työttömyyskassoista.  Kasvu on jatkunut myös alkuvuonna. Tammi- ja helmikuun aikana SYT-kassaan liittyi 1065 uutta jäsentä.

"Yrittäjät ovat vähitellen huomanneet, että heilläkin on oikeus ja mahdollisuus lähes samantasoiseen työttömyysturvaan kuin palkansaajilla". Vuodenvaihteessa voimaan tulleiden lakimuutosten johdosta yrittäjät pääsevät entistä helpommin työttömyysturvan piiriin, sanoo SYT -kassan johtaja Merja Jokinen.

Jokinen on kuitenkin huolestunut tilanteesta, sillä Suomessa on tuhansia yrittäjiä, jotka eivät tiedä koko ansioturvajärjestelmästä mitään.

”Suomessa on, laskutavasta riippuen, noin 300 000 yrittäjää, koska yrittäjän perheenjäsenet ja osakeyhtiöiden osakkaat luetaan työttömyysturvalain mukaan yrittäjiksi. Työttömyyskassan jäsenyys on kuitenkin vasta vain noin 13 % yrittäjistä - palkansaajista noin 70 % kuuluu työttömyyskassoihin.

Jokisen mukaan etenkin yrittäjän perheenjäsenen tulisi kiinnittää huomiota mihin kassaan hän kuuluu.

”Moni perheyrityksestä palkkaa saava perheenjäsen maksaa jäsenmaksuja palkansaajakassaan, mutta se järjestelmä ei tuo heille turvaa työttömyyden varalta.

Puolison yrityksessä työskentelevä on työttömyysturvassa myös yrittäjä, eivätkä palkansaajien työttömyyskassat maksa ansiosidonnaista työttömyysturvaa yrittäjälle muuta kuin poikkeustapauksissa”, kertoo Jokinen

Jäsenmaksu mielikuvaansa edullisempi

SYT-kassa on voinut useana vuonna peräkkäin alentaa jäsenmaksuaan, sillä yrittäjien työttömyys on pysynyt pitkään noin 3-4 prosentissa ja kassan jäsenmäärä on kasvanut vuosittain noin 2000 jäsenen nettolisäyksellä.

”Yrittäjät olettavat työttömyyskassan jäsenyyden olevan kallis investointi, vaikkakin SYT-kassan alin jäsenmaksu on 46,24 euroa vuodessa ja se on kokonaan vähennyskelpoinen henkilökohtaisessa verotuksessa. Jäsenmaksut ovat vuositasolla noin 0,5 - 1,5 prosenttia YEL-vakuutuksen vuosityötulosta tai TyEL-vuosipalkasta”, kertoo Jokinen

Liitetiedostot

SYT -kassa Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa (SYT-kassa) on suomalaisten yrittäjien vuonna 1995 perustama itsenäinen työttömyyskassa. Kassan tavoitteena on lisätä yrittäjien elämänlaatua ja turvallisuutta vapaaehtoisen työttömyysvakuutuksen avulla. Kassaan kuuluu tällä hetkellä yli 22 000 yrittäjää kaikilta toimialoilta ja kaikenkokoisista yrityksistä. Yrittäjäpuolella oman toimialaliiton tai järjestön jäsenyys ei takaa työttömyysturvaa. Yrittäjän täytyy hakeutua itse työttömyyskassan jäseneksi saadakseen työttömänä ansiosidonnaista päivärahaa. SYT-kassa maksaa työttömyysetuuksia keskimäärin 550 jäsenelleen kuukausittain. SYT-Kassan yleiset ehdot ja työttömyysturvan taso on määritelty työttömyyskassa- ja työttömyysturvalaeissa. SYT:n toimintaa valvoo Finanssivalvonta.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs