Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Virolaiset ammattilaiset ratkaisivat Sastamalan hoitajapulan

Virolaiset ammattilaiset ratkaisivat Sastamalan hoitajapulan

Tiedote.
Julkaistu: 28.11.2011 klo 15:45
Julkaisija: VMP

Tulevaisuudessa Suomeen tarvitaan yhä enemmän hoitohenkilökuntaa ulkomailta. Sastamala ratkaisi hoitajapulansa rekrytoimalla palvelukseensa kuusi virolaista ammattilaista.

Sastamalan perusturvakuntayhtymällä oli kesällä suuri pula hoitohenkilökunnasta ja joitain Vammalan terveyskeskuksen osastoja uhkasi jopa väliaikainen sulkeminen. Kansainvälinen rekrytointi auttoi työvoimapulaan.

Ensimmäiset VMP:n rekrytoimat sairaanhoitajat ja lähihoitajat saapuivat Sastamalaan toukokuussa. Koska työvoimalle oli tarvetta myös kesän jälkeen, kolmen hoitajan työsopimusta jatkettiin vuoden loppuun. Sastamalaan hoitajapula tuli yllättäen.

- Kulttuurisesti virolaisten oli helppo sopeutua Suomen työoloihin. Vaikka työskentelytavoissa on pieniä eroja, virolaiset omaksuivat roolinsa nopeasti. Viro on lisäksi niin lähellä, että myös kotona käyminen onnistui, kertoo osastonhoitaja Ari Andersson.

- Suomessa hoitaja tekee enemmän töitä potilaan kanssa, kun taas Virossa työaikaa kuluu enemmän asiakirjojen täyttöön. Yksi hoitaja saa Suomessa hoitaa omaa potilastaan monipuolisemmin, kertoo Sastamalassa yhä työskentelevä sairaanhoitaja Kristel Uibopuu.

 

Toimintamallit kannattaa miettiä etukäteen

Vaikka virolaiset rekrytoitiin Sastamalaan nopeasti, Anderssonin mukaan ainoastaan kielitaidon puute on aiheuttanut haasteita.

– Työyhteisö on kuitenkin ottanut virolaiset hoitajat hyvin vastaan. Suomalaisten hoitajien tehtäväksi on jäänyt tukea tulijoita ja varmistaa, että kaikki ymmärtävät asiat samalla tavalla. Kesällä virolaiset hoitajat kävivät kielikursseilla ja nyt Sastamalaan jääneet keskustelevat jo sujuvasti, Andersson sanoo.

VMP hankki kielikurssin Tampereen kaupunkiseudun elinkeino-ja kehitysyhtiö Tredea Oy:n TyöMaa-projektilta. Euroopan sosiaalirahaston rahoittama projekti tukee työperäistä maahanmuuttoa. Myös Sastamalan Seudun Yrityspalvelu Oy:n Pro Labour ­hanke auttoi hoitajien asettumisessa paikkakunnalle. 

Kansainvälisen työvoiman lisääntymiseen kannattaa valmistautua jo etukäteen. Myös sairaaloiden ja terveyskeskusten tulisi kiinnittää huomiota henkilöstönsä ikärakenteeseen ja laskea kuinka paljon lähialueilla valmistuu tulevaisuudessa hoitoalan ammattilaisia.

– Työnantajien olisi hyvä jo ennalta luoda työyhteisöön toimintamalleja kansainvälisten työntekijöiden perehdyttämiseen. Sopeuttamisprosessit on luotava ennen kuin työvoimapula on pahimmillaan, sanoo VMP:n projektipäällikkö Anita Malo.

Eurostatin väestöskenaarion mukaan Suomen huoltosuhde on vuonna 2030 EU-maiden heikoin. Työikäisten osuus koko väestöstä putoaa 67 prosentista 58 prosenttiin. Hoiva­alalta arvioidaan poistuvan vuoteen 2025 mennessä 185 000 työntekijää ja samaan aikaan tarvittaisiin 125 000 uutta ammattilaista.

 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Anita Malo, projektipäällikkö, p. 040 307 5342 sähköposti: anita.malo@vmp.fi

Helena Levonmaa, viestintäpäällikkö, p. 040 307 5002, sähköposti: helena.levonmaa@vmp.fi

Simo Arvo, OS/G Viestintä, p. 040 132 5682, Sähköposti: simo.arvo@osg.fi

www.vmp.fi 

Liitetiedostot

VMP Group on Suomen suurimpiin kuuluva ja palveluverkostoltaan valtakunnan laajin henkilöstöpalvelualan konserni. Ketjun liikevaihto vuonna 2010 oli 101 miljoonaa euroa. VMP tarjoaa asiakkailleen monipuolisen valikoiman yrityksen liiketoimintaa tukevia ratkaisuja, joihin kuuluvat henkilöstövuokraus-ja rekrytointi-, ulkoistus-ja koulutuspalvelut sekä ulkomaalaisten ammattilaisten välittämiseen erikoistunut kansainvälinen rekrytointi. Vuonna 1988 perustettu konserni on suomalaisessa yksityisomistuksessa, ja se haluaa olla mukana kehittämässä työelämän vastuullista tuottavuutta kaikilla markkina-alueillaan. VMP Group toimii franchising-periaatteella Suomessa, Ruotsissa, Virossa ja Romaniassa. Vuonna 2010 VMP työllisti 14 000 työntekijää 4 000 asiakasyritykseen.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs