Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Vakava ruokapula uhkaa Nigerissä lasten terveyttä

Plan Suomi Säätiö

Vakava ruokapula uhkaa Nigerissä lasten terveyttä

Tiedote.
Julkaistu: 22.03.2012 klo 15:55
Julkaisija: Plan Suomi Säätiö

Plan Suomi on avannut katastrofikeräyksen Nigerin ruokapulasta kärsivien lasten auttamiseksi ja laajamittaisen katastrofin torjumiseksi.

– Hätäavulla on äärimmäinen kiire. Osa nigeriläisperheistä näkee jo nyt nälkää, ja he tarvitsevat välitöntä ruoka-apua. Vetoamme nyt suomalaisiin: tuhansia henkiä voidaan säästää ja laaja humanitaarinen katastrofi voidaan vielä torjua, jos toimimme heti, sanoo Maritta Niskanen-Tamiru, Plan Suomen humanitaarisen avun erityisasiantuntija.

Plan ja kuusi muuta kansainvälistä järjestöä ovat vedonneet kansainväliseen yhteisöön, jotta katastrofin torjuntaan saataisiin pikaisesti varoja. Sahelin alueen ruokakriisi uhkaa noin 13 miljoonaa länsi- ja keskiafrikkalaista ihmistä. Yli miljoonaa alle viisivuotiasta lasta uhkaa vakava aliravitsemus. Yksin Nigerissä yli kuusi miljoonaa ihmistä on vaarassa nähdä nälkää, ja heistä jo kaksi miljoonaa tarvitsee välitöntä ruoka- ja hätäapua.

Järjestöjen tuore tarvekartoitus osoittaa, että läntisessä ja itäisessä Nigerissä 70–90 prosenttia ihmisistä arvioi ruokavarantojensa loppuvan ennen syksyn sadonkorjuuta.

– Suurimmassa hädässä ovat lapset sekä raskaana olevat ja imettävät äidit. Kriisitilanne ajaa lapsia, varsinkin tyttöjä, pois koulusta ja altistaa lapset myös ihmisoikeusrikkomuksille, kuten pakkotyölle ja varhaisavioliitoille, jopa ihmiskaupalle, Niskanen-Tamiru muistuttaa.

Nigerin viimevuotinen satokausi epäonnistui kuivuuden, epäsäännöllisten sateiden, maailmanlaajuisesti kohonneen ruoan hinnan ja tuhoeläinten vuoksi. Noin kolmannes Nigerin väestöstä on edelleen veloissa vuoden 2009 epäonnistuneen sadon takia. Naapurimaiden epävakaisuus pahentaa tilannetta. Nigerissä on paljon malilaisia pakolaisia, joista moni on kipeästi kriisiavun tarpeessa.

– Kuten valtaosa maailman katastrofeista, tämäkin on unohdettu kriisi, jonka syyt ja seuraukset juontavat kauas. Plan ennaltaehkäisee katastrofeja, toimii välittömästi kriisitilanteessa ja tukee yhteisöjä pitkäjänteisesti toipumisessa ja jälleenrakennustyössä, Maritta Niskanen-Tamiru sanoo.

Plan työskentelee Nigerin lounaisosassa Tillaberin ja Dosson alueilla, jotka kärsivät vakavasta ruokapulasta. Järjestön tavoite on toimittaa apua noin 600 000 ihmiselle. Plan pyrkii erityisesti varmistamaan äitien ja lasten riittävän ruoan saannin sekä tukemaan perheitä pysymään kodeissaan, jolloin lapset pystyvät käymään koulua. Plan on jo alkanut jakaa lisäravintoa imettäville ja raskaana oleville naisille sekä alle viisivuotiaille lapsille. Plan on varautunut järjestämään kouluruokailuja, laajentamaan ruoka-avun jakamista haavoittuvimmassa asemassa oleville perheille ja tukemaan toimeentuloa 144 kylässä Dossossa ruokakupongeilla seuraavien kuukausien aikana. Plan on toiminut Nigerissä vuodesta 1998.

 

***

 

Tarvekartoituksen Nigerin ruokapulasta toteuttivat Assessment Capacities Project (ACAPS) sekä seitsemän järjestön koalitio (Plan, CARE, Catholic Relief Services, Mercy Corps, Oxfam, Pelastakaa Lapset ja World Vision) Maailman ruokaohjelman WFP:n ja Nigerin hallituksen tuella. Koko raportti on ladattavissa osoitteesta www.acaps.org.

 

Auta Nigerin ruokapulasta kärsiviä!

• Tee kertalahjoitus keräystilille IBAN: FI90 1279 3000 5131 56, viite 101 5302 17, tai Planin verkkosivujen kautta: www.plan.fi

• Soita lahjoitusnumeroon 0600-91910 10€ (10,21 € / puhelu + pvm.)

• Ryhdy kummiksi tai säännölliseksi lahjoittajaksi osoitteessa www.plan.fi

 

Lisätiedot:

Plan Suomen humanitaarisen avun erityisasiantuntija Maritta Niskanen-Tamiru, maritta.niskanen-tamiru@plan.fi, p. 050 577 7792.

Plan Suomen katastrofitiedottaja Iida Riekko, iida.riekko@plan.fi, p. 040 825 0252

Lehdistökuvia ladattavissa linkistä: https://www.dropbox.com/gallery/5223972/1/Katastrofi%20-%20Niger?h=7f6cf8

www.plan.fi

 

Plan on kehitysyhteistyöjärjestö, joka parantaa kehitysmaiden lasten elämänlaatua pysyvästi. Planin työn pääasiallisia rahoittajia ovat yksityiset, kummitoiminnassa mukana olevat ihmiset. Tärkeitä rahoittajia ovat myös ulkoasiainministeriö sekä yritykset. Uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton Plan perustettiin 1937, ja Suomessa toiminta alkoi 1998. Plan toimii yhteensä 68 maassa. Lisätietoja: www.plan.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs