Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Uudentyyppisten toimintamallien kokeilu kunnissa alkaa

Valtiovarainministeriö

Uudentyyppisten toimintamallien kokeilu kunnissa alkaa

Tiedote.
Julkaistu: 30.12.2014 klo 14:50
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Joukko kuntia alkaa kokeilla poikkihallinnollisia toimintamalleja, jotka perustuvat kuntalaisten tarpeisiin. Valtio vähentää kokeilukuntien velvoitteita ja keventää ohjauskäytäntöjä.

Tasavallan presidentti vahvisti kuntakokeiluja koskevan lain tiistaina 30. joulukuuta. Laki on voimassa 5. tammikuuta alkaen aina vuoden 2016 loppuun asti.

Kokeilukunnat saavat vapaammat kädet toimia, kun valtio vähentää lakisääteisiä velvoitteita ja keventää suositusten soveltamiskäytäntöjä. Kun kokeilukausi päättyy, arvioidaan miten ratkaisuja voitaisiin vakinaistaa ja laajentaa kaikkiin kuntiin.

Kokeiluihin osallistuu 16 kuntaa tai selvitysalueen kuntaryhmää, yhteensä 57 kuntaa. Kunnat ovat hyväksyneet kokeilusopimukset, joissa tarkennetaan kokeilukohteet kunta- ja kuntaryhmäkohtaisesti.

Esimerkiksi asumispalvelujen uusien toimintamallien luomiseksi kokeillaan muun muassa seuraavia toimintatapoja:

- Joensuussa kokeiluihin kuuluu muun muassa asumispalvelujen kokonaisuuden hallinta, prosessin johtaminen ja kehittäminen, monisukupolvikorttelin suunnittelu Penttilän kaupunginosaan ja Nepenmäen tehostettu palveluasuminen sisältäen senioripihan isäntä-emäntä-toimintamallin soveltamisen suunnittelun.

- Kouvola kokeilee Valkealan palvelualuemallia. Ikääntyneille tarjotaan uudenlaista toimintaa, joka lisää heidän osallisuuttaan ja toimintakykyään. Samalla edistetään henkilöstön liikkuvuutta asiakkaiden palvelutarpeen mukaan.

- Riihimäellä muutetaan laitoshoitopaikkoja sisältävä osasto tehostetun palveluasumisen yksiköksi. Kokeiltavana on perhelähtöinen yhteisöllinen työskentelymalli.

- Vantaalla kokeilukohteita on kolme: palvelutalojen joustava resursointi ja hoidon laadun mittaaminen, kotiutus- ja harjaantumisasumisen toimintamallin kehittäminen ja ryhmäperhehoito.

Tiedote kuntakokeiluista (3.9.)
Laki kuntien velvoitteiden ja ohjauksen vähentämistä ja monialaisten toimintamallien tukemista koskevista kokeiluista

Lisätietoja:

Ylijohtaja Silja Hiironniemi, puh. 02955 30220
etunimi.sukunimi@vm.fi

Valtiovarainministeriö (VM) on osa valtioneuvostoa. Ministeriö valmistelee hallituksen talous- ja finanssipolitiikkaa ja valtion talousarvion sekä toimii veropolitiikan asiantuntijana. Se vastaa myös rahoitusmarkkinapolitiikan valmistelusta ja valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikasta sekä julkishallinnon kehittämisestä. Lisäksi VM vastaa kuntahallinnon lainsäädännön sekä kuntatalouden kehittämisestä. Ministeriö osallistuu Euroopan unionin ja monien kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs