Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Rippikoulu ehkäisee tehokkaasti nuorten yksinäisyyttä

Kirkon tiedotuskeskus

Rippikoulu ehkäisee tehokkaasti nuorten yksinäisyyttä

Tiedote.
Julkaistu: 26.03.2015 klo 13:56
Julkaisija: Kirkon tiedotuskeskus

Leiririppikoulu on rippikoulumuodoista suosituin. Leirillä syntyy yhteishenki, jossa nuoret tutustuvat toisiinsa ja ottavat etäisyyttä koulumaailmasta tuttuihin rooleihin.

”Rippikoulu on sosiaalinen foorumi, joka torjuu tehokkaasti nuorten yksinäisyyttä”, toteaa rippikoulun asiantuntija Jarmo Kokkonen kirkkohallituksesta.

Lasten ja nuorten yksinäisyyttä tutkinut Turun yliopiston tutkija, dosentti Niina Junttila kertoo, että erityisesti poikien kokema emotionaalinen yksinäisyys vähenee kahdeksannen vuosiluokan keväästä alkaen.

”Muuta selitystä en löydä kuin sen, että juuri tuolloin alkavat rippikoulut”, Junttila sanoo.

Jarmo Kokkosen mukaan turvallisten yhteisöjen rakentaminen on aikuisten tehtävä. Vertaisryhmät ovat nuorten kasvulle äärimmäisen tärkeitä, ja yläkoulun vaiheessa yksinäisyyteen voidaan vielä löytää ratkaisuja. Jos yksinäisyyden kokemus jatkuu aikuisuuteen, ollaan usein jo syvissä ongelmissa, jotka tulevat yhteiskunnalle kalliiksi, Junttila ja Kokkonen muistuttavat.

Rippikoulun vetovoima säilyy

Rippikoulun vetovoima nuorten keskuudessa pysyy vakaana. Viime vuonna rippikoululaisia oli Suomessa 49 914. Kun kaikenikäisten riparilaisten määrää verrataan 15-vuotiaiden ikäluokkaan, tavoittaa rippikoulu 84,1 prosenttia suomalaisista. Vastaava luku vuonna 2013 oli 84,6. Aikuisia rippikoululaisia oli 730.

”Rippikoulu on osa suomalaista nuorisokulttuuria, ja sen maine on hyvä”, Kokkonen tiivistää.

Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa rippikoululaisia oli viime vuonna 732. Kirkkoon kuuluvista nuorista rippikoulun kävi 96 prosenttia. ”Tänä vuonna rippikouluun on tulossa 60 henkeä enemmän kuin viime vuonna. Tiesimme kyllä, että ikäluokka kasvaa, mutta kasvua onkin kaksinkertaisesti”, kertoo kirkkoherra Antti Kujanpää. ”Espoolaisten nuorten keskuudessa rippikoulu on hyvä juttu ja sinne halutaan mennä.”

Helsingin Herttoniemen seurakunnan rippikoulupappi Jyrki Keinänen iloitsee hänkin rippikoulun hyvästä maineesta. ”Meillä oli ilmoittautumisia viime syksynä yli tarjonnan, kaikki eivät saaneet meiltä riparipaikkaa. Isoskurssikin on suurempi kuin aikaisemmin ja erityisesti uusia isosia on paljon.”

Isostoimintaan osallistui viime vuonna 23 500 nuorta. Heistä rippikoulussa toimi vertaisryhmien ohjaajana 16 200 nuorta. Isostoiminnan suosio on pysynyt korkealla vuodesta toiseen.

Lisätiedot:
Rippikoulutyön tilastot
Jarmo Kokkonen, kirkkohallituksen asiantuntija, jarmo.kokkonen@evl.fi, p. 050 5941 316
Jyrki Keinänen, Herttoniemen seurakunnan rippikoulupappi, jyrki.keinanen@evl.fi, p. 050 380 3004
Antti Kujanpää, Espoon tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra, antti.kujanpaa@evl.fi, p. 09 8050 3510
Niina Junttila, Turun yliopiston tutkija, niina.junttila@utu.fi

 

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on noin neljä miljoonaa jäsentä. Suomen suurin uskonnollinen yhteisö on mukana ihmisten elämän arjessa ja juhlassa ja pitää esillä kristillisiä arvoja yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Kirkon tiedotuskeskus välittää ajantasaista tietoa kirkosta medialle ja suurelle yleisölle. Kirkon verkkosivusto osoitteessa evl.fi

Kirkon viestintä

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs