Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Pysy pystyssä - Ehkäise kaatumiset

Suomen Luustoliitto

Pysy pystyssä - Ehkäise kaatumiset

Tiedote.
Julkaistu: 19.03.2015 klo 09:41
Julkaisija: Suomen Luustoliitto

Joka kolmas yli 65-vuotias kaatuu vähintään kerran vuodessa. Kaatumistapaturmat ovat sitä tavallisempia, mitä iäkkäämpiin ikäryhmiin mennään. Kaatumistapaturmat aiheuttavat monenlaisia vammoja. Vähimmillään kaatumisesta voi selvitä pelkillä mustelmilla, mutta yksi kaatumistapaturman vakavimmista seurauksista on lonkkamurtuma, josta kuntoutuminen vaatii aikaa. Kaatuminen lisää usein myös kaatumisen pelkoa.  

Yksi keskeinen kaatumiselle altistava tekijä on aiemmin sattunut kaatuminen. Arvioiden mukaan noin 15 prosenttia iäkkäästä väestöstä kaatuilee toistuvasti eli useammin kuin kahdesti vuodessa. Kaatumisista aiheutui vuonna 2012 pelkästään sairaalahoitokustannuksia lähes 400 miljoonaa euroa. Kaatumisriskiin vaikuttavat yksilön sisäiset tekijät, kuten esim. liikkumisvaikeudet, lääkitykset, heikentynyt näkö tai kaatumisen pelko. Kaatumisriskiä lisäävät myös monet ulkoiset tekijät, kuten esim. liukas tai epätasainen kävelypinta ulkona tai sisällä, huono valaistus, epäsopivat jalkineet tai apuvälineet, liukkaat matot sekä korkeat kynnykset. Olennaista on, että kaatumisen syy tulee aina selvittää. Kaatuminen ei ole osa normaalia ikääntymistä.

Tärkein keino ehkäistä kaatumisia on monipuolinen liikuntaharjoittelu, joka sisältää sekä tasapainoa parantavia että lihasvoimaa lisääviä harjoitteita. Harjoittelu tulee suunnitella aina yksilöllisten tarpeiden ja kykyjen mukaan. Liikuntaharjoittelun lisäksi etenkin henkilöillä, joilla on suuri riski kaatumiseen, kaatumisriskiä voidaan vähentää asumisen ja ympäristön turvallisuutta parantavilla muutostöillä sekä kenkien liukuesteillä ulkona liikkuessa liukkailla keleillä. Jos ehkäisytoimenpiteistä huolimatta kaatumisia tulee, on lonkkasuojainten käyttö erittäin suositeltava keino vähentää lonkkamurtumia.

TtT, yliopettaja Sanna Sihvonen (JAMK/Hyvinvointiyksikkö) luennoi Keski-Suomen Luustoyhdistyksen järjestämässä maksuttomassa tilaisuudessa kaatumisten ennaltaehkäisystä 26.3. klo 17.30, Minnansalissa, Jyväskylän Kaupunginkirjastolla.

Lisätietoja: TtT Sanna Sihvonen, p. 040 727 4085, sanna.sihvonen@jamk.fi

(Keski-Suomen Luustoyhdistys ry: TtT Anu Salpakoski, p. 040 738 4536, anu.salpakoski@mamk.fi)

Liitetiedostot

Suomen Luustoliitto ry on valtakunnallinen kansanterveys-, potilas- ja liikuntajärjestö, joka yhdessä jäsenyhdistystensä kanssa edistää kansalaisten luustoterveyttä ja yleistä hyvinvointia. Luustoliiton tarkoituksena on lisätä tietoutta luustosta sekä yhteistyössä eri toimijoiden kanssa vähentää osteoporoosin, kaatumisten ja luunmurtumien ilmaantuvuutta. Luustoliitto pyrkii turvaamaan luustokuntoutujille varhaisen tutkimuksen, hyvän hoidon ja toimivan kuntoutuksen.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs