Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Pieni yritys, megalomaanisen iso asiakas

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Pieni yritys, megalomaanisen iso asiakas

Artikkeli.
Julkaistu: 08.03.2013 klo 14:14
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Kehitysrahoitteiset hankkeet liiketoiminnan veturiksi.

Joukko suomalaisia pk-yrityksiä on päässyt YK:n ja Punaisen Ristin tavarantoimittajiksi maailmanlaajuisesti Afganistanista Afrikkaan. Tie näille 120 miljardin euron markkinoille kulkee kansainvälisten julkisten hankintojen kautta. Niitä rahoittavat sekä monen- että kahdenväliset kehitysrahoituslaitokset ja kehitysohjelmat. Mukana on niin koti- ja pohjoismaisia kuin ylikansallisiakin tahoja sekä tietenkin EU ulkoapuohjelmineen.

Globaalisti voi vaikuttaa monella toimialalla: paalutusratkaisuissa, sähköpylväissä, ratapölkyissä, vedenpuhdistuksessa, pipeteissä ja muissa laboratoriotarvikkeissa, kielistudioissa ja kieltenopetusohjelmistoissa. Kysyntää on yhtä lailla tuotemyyjille, urakoitsijoille kuin konsulteille, insinööritoimistoille ja koulutusviejille.

Oman lukunsa muodostavat eri EU-maiden omat hankintamarkkinat. EU:n alueella julkistetaan joka vuosi yli 700 miljardin euron arvosta julkisten hankintojen tarjouskilpailuja. Tarjouspyynnöt, hankintasuunnitelmat ja päätetyt kaupat julkaistaan päivittäin internetin ilmaisessa TED-tietokannassa (Tenders Electronic Daily).

Onko tällaisista vientimahdollisuuksista varaa kieltäytyä?

Apajille pääsy vaatii hankintaproseduurin tuntemusta. Keskeistä on ymmärtää eri rahoittajien – esimerkiksi Maailmanpankin – projektisykli askel askeleelta, samoin kuin syklin eri vaiheisiin kytkeytyvien asiakirjojen merkitys tietolähteinä.

Moni joutuu eittämättä epämukavuusalueelleen, mikä nostaa esiin perustavanlaatuisen nykyhaasteen. Kyky uuden tiedon hankintaan ja käsittelyyn on menestysedellytys tänä päivänä. Olennainen informaatio on osattava suodattaa ja analysoida tietotulvasta. Vierautta ei saa säikähtää.

Kriittinen näkökulma koskee rahantekoa köyhyydellä. Sidottua kehitysapua suosiva USA tulouttaa tukensa yritystensä saamilla tilauksilla.

Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) auttaa yrityksiä tutustumaan kansainvälisiin julkisiin hankintoihin. Maaliskuussa ilmestyvä opaskirja johdattaa keltanokan niiden maailmaan. Tämä tiekartta luo kokonaisvaltaisen yleiskatsauksen alan toimijoihin ja niiden toimintaperiaatteisiin sekä ohjeistaa käytännöllisesti kuinka lähestyä niitä. Oppaan ohella HAMK tarjoaa maksuttoman koulutuksen aiheesta 14.3. Koulutuspäivä keskittyy EU:n tarjouskilpailuihin. Suunnitteilla on myös myöhempi keskustelutilaisuus teemasta.

Lisätietoja osoitteessa www.hamk.fi/tender.

Teksti: tutkimuspäällikkö Marja Nissinen, HAMK, T&K-palvelut, p. 03 646 4251

 

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs