Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Pernon koulua esitetään pakolaisten hätämajoitustilaksi Turussa

Turun kaupunki

Pernon koulua esitetään pakolaisten hätämajoitustilaksi Turussa

Tiedote.
Julkaistu: 03.09.2015 klo 15:54
Julkaisija: Turun kaupunki

Suomen Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piiri pyytänyt tiistaina 1.9.2015 Turun kaupunkia kartoittamaan ja nopeasti osoittamaan tilaa noin 200 turvapaikanhakijan hätämajoitukseen. Kartoitetusta vaihtoehdoista parhaiten hätämajoitukseen soveltuu Suomen Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piirin edustajan mukaan Pernon koulu, joka on kohtuullisen lähellä Pansiossa sijaitsevaa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusta.

Maanantaina 7.9.2015 kokoontuvalle Turun kaupunginhallitukselle esitetään, että hätämajoitustilaksi tarjottaisiin ensisijaisesti Pernon koulua.

Turun Pansiossa sijaitseva, 225 henkilölle mitoitettu vastaanottokeskus on tällä hetkellä täynnä, koska muista kunnista ei ole löytynyt nopealla aikataululla riittävää määrää paikkoja. Elokuun lopussa Pansion keskuksessa oli majoitettuna yli 500 turvapaikanhakijaa. SPR on vuokrannut väliaikaistiloja myös muualta Varsinais-Suomesta. 

Kartoitetut hätämajoitusvaihtoehdot

Turun kaupungin Kiinteistötoimiala on kartoittanut Varsinais-Suomen Punaisen Ristin Varsinais-Suomen Piiriltä saapuneen pyynnön jälkeen hätämajoitustilavaihtoehtoja. Kartoituksen perusteella mahdollisiksi vaihtoehdoiksi ovat valikoituneet Pernon koulu, Kastun koulu, Runosmäen koulu, Niuskalan huoltokoti, entinen retkeilymaja ja Mäntykoti.

Vaihtoehtoja on käyty läpi Suomen Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piirin toiminnanjohtaja Pauli Heikkisen kanssa. Hänen mukaan tiloista parhaiten hätämajoitustilaksi sopii Pernon koulu, koska se sijaitsee lähellä Pansion vastaanottokeskusta ja on täten henkilöstön työtehtävien järjestelyn kanssa optimaalisin vaihtoehto. Myös muut tilat ovat Heikkisen näkemyksen mukaan mahdollisia hätämajoitustilavaihtoehtoja. 

  • Pernon koulussa on tällä hetkellä kaupunginteatterin väistötila sekä varastotilaa. Lisäksi rakennuksessa on ollut aiemmin noin 1000 m2:n päiväkodin väistötila, joka olisi muokattavissa majoituskäyttöön. 
  • Kastun koulu on tällä hetkellä täysin tyhjä, tilat ovat olleet epäsäännöllisesti leirikoulujen käytössä. Koulussa on noin 30 tilapäiseksi hätämajoitustilaksi muutettavaa luokkahuonetta, ruokasali ja liikuntasali, tilaa kaikkiaan noin 5450m2. 
  • Runosmäen koulun sivurakennuksessa toimii kirjasto, mutta itse koulu on tyhjä. Koulussa on noin 20 tilapäiseksi hätämajoitustilaksi muutettavaa luokkahuonetta, ruokasali ja liikuntasali, tilaa kaikkiaan noin 3180m2. 
  • Niuskalan huoltokodissa (osoite Liekakatu 5) on 20 majoitushuonetta sekä oleskelu-, peseytymis- ja keittiötilat sekä useita wc-tiloja. Majoitushuoneet ovat 1-2 hengen huoneita. Kaikkiaan tilaa on noin 600m2. 
  • Entisessä retkeilymajassa (Linnankatu 39) on 23 majoitushuonetta, joiden koko vaihtelee 12-20m2 välillä. Rakennuksessa on myös kaksi toimistohuonetta, keittiö- sekä pesutilat ja useita wc-tiloja. Kaikkiaan tilaa on noin 880m2. Majoitushuoneet ovat 2-4 hengen huoneita. 
  • Mäntykodissa (Kunnallissairaalantie 20) on 33 majoitushuonetta sekä oleskelu-, peseytymis- ja keittiötilat sekä useita wc-tiloja. Majoitushuoneet ovat 1-2 hengen huoneita. Kaikkiaan tilaa on noin 2600m2. Kiinteistö on kokonaan tyhjä hyvinvointitoimialan siirrettyä omat toimintonsa muihin yksiköihin.

Turun kaupunki on jalostamassa tyhjillään olevia kohteita muuhun käyttöön aiemman toiminnan niissä loputtua, mutta tällä hetkellä niitä voidaan käyttää väliaikaisina majoitustiloina.

Koulujen kohdalla tarvitaan lupakierros

Pernon koulun, Kastun koulun ja Runosmäen koulun osalta pitää hakea rakennusluvalla käyttötarkoituksen muutosta koulutilasta majoitustilaksi, vaikka hätämajoitus olisikin luonteeltaan väliaikaista. Rakennuslupaa varten pitää suunnitella erityisesti turvallisuuteen (palo-osastot, poistuminen, henkilömäärät, jne.) liittyvät asiat, jotta majoittujien turvallisuus kyetään takaamaan.

Turun kaupungin rakennusvalvontajohtaja Reima Ojalan alustavan näkemyksen mukaan koulukiinteistöjen käyttötarkoituksen muuttaminen väliaikaiseksi majoitustilaksi olisi suhteellisen helposti toteutettavissa asiamukaisten suunnitelmien pohjalta. 

Opetusryhmien määrä kasvaa

Vastaanottokeskuksissa opetetaan alkuvaiheessa esimerkiksi suomenkieltä ja yhteiskuntatietoutta sekä opastetaan arjen askareissa, mutta varsinaiseen kotouttamiseen ryhdytään vasta turvapaikkapäätöksen saamisen jälkeen.

Myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneet maahanmuuttajat, jotka eivät osaa suomea tai ruotsia pääsevät aluksi vuoden mittaiseen valmistavaan opetukseen, jossa panostetaan suomen kielen opetukseen, jotta henkilö voisi selvitä peruskoulussa. Myös esiopetuksessa on samanlaista opetusta.

– Turussa opetusryhmiä oli keväällä 13, nyt 14 ja hyvin pian 16. Jokaisessa ryhmässä on 10 oppilasta. Ryhmiä on Varissuon, Pääskyvuoren, Luostarivuoren; Pansion, Ilpoisten, Vasaramäen, Puropellon, Lyseon ja Topeliuksen kouluissa. Myös opettajia palkataan tarpeen mukaan lisää, kertoo Turun kaupungin sivistystoimen johtaja Timo Jalonen.

– Olemme varautuneet lisäryhmien perustamiseen tarpeen mukaan. Määrää voidaan periaatteessa kasvattaa merkittävästi. Valtio maksaa valmistavan opetuksen kustannukset kaupungille, Jalonen jatkaa.

– Turun kaupunki edellyttää, että valtion tulee vastata uuden tilanteen synnyttämistä kustannuksista ja huomioida myös välillisesti lisääntyvät kustannukset pidemmällä aikavälillä kuntien kuten Turun osalta, joilla on kotiuttamisesta suhteellisesti suurempi vastuu, Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell muistuttaa.

Hyvinvointitoimialalla uusi tilanne tulee todennäköisesti tarkoittamaan lisääntynyttä kysyntää pitemmällä aikavälillä. Ensivaiheessa turvapaikanhakijoiden terveyspalvelut turvataan SPR:n toimesta.

Lisätietoja:

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell, p. 050 5590 224, aleksi.randell@turku.fi 
Sivistystoimen johtaja Timo Jalonen, p. 050 4323 646, timo.jalonen@turku.fi 
Rakennusvalvontajohtaja Reima Ojala, p. 0500 829 048, reima.ojala@turku.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs