Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Maahanmuutto-oppaan ajankohtaisuus yllätti tekijänsäkin

Arktinen Banaani

Maahanmuutto-oppaan ajankohtaisuus yllätti tekijänsäkin

Tiedote.
Julkaistu: 11.12.2015 klo 08:45
Julkaisija: Arktinen Banaani

 

 

Eipä tiennyt Raija Tervomaa uutta kirjaansa painosta odotellessaan, miten oikeaan rakoon tämä pienikokoinen, mutta painokas teos ilmestyisi. Tervetuloa – Opas Suomen historiaan, kieleen, kulttuuriin ja tapoihin sopii suomea jo jonkin verran osaaville maahanmuuttajille, joita on virrannut maahamme enemmän kuin kukaan saattoi aikaisemmin arvata. Tämä tietopaketti on erinomainen apuväline myös kaikille maahanmuuttajien parissa työskenteleville. Yhden suuren lukijaryhmän muodostamme epäilemättä me suomalaiset itse, jotka olemme aina kiinnostuneita siitä miten meitä kuvaillaan.

Raija Tervomaa hyödyntää tekstien kokoamisessa ja kieliasussa pitkää kokemustaan luokan- ja äidinkielenopettajana sekä oppikirjojen kirjoittajana. ”Varsinkin jokaisen luvun alkujakso on mahdollisimman selkokielinen”, hän täsmentää ja muistelee ideansa syntyaikoja: ”2000-luvun alussa kiinnitin Myllypuron koulussa huomiota siihen, miten monilla maahanmuuttajavanhemmilla, erityisesti isillä, oli vaikeuksia suhtautumisessaan naispuoliseen rehtoriin. Kootulle tiedolle oli tarvetta, ja niinpä edellinen kirjani Kättä päälle – Suomi-tietoutta maahanmuuttajille sitten julkaistiin vuonna 2003.”

”Kun kävin läpi tuota aikaisempaa kirjaa, huomasin että jokaista aukeamaa kohti täytyi tehdä korjauksia ja lisäyksiä. Niin paljon on tässäkin välissä ehtinyt tapahtua”, Tervomaa toteaa. Tervetuloa-teos onkin paljon enemmän kuin edeltäjänsä uudistettu painos. 

”Halusin laittaa sisällön aakkosjärjestykseen, koska se tuntui keventävän kokonaisuutta”, Tervomaa perustelee kirjansa rakennetta. Vaikka sisältö ulottuu Suomen maaperästä kulttuurielämään ja kansanluonteesta käytöstapoihin, faktat esitetään lämminhenkisesti ja huumoria unohtamatta. Tekijä uskookin, että maan tapoihin ja tosiasioihin perehdyttämisessä humaani ja hyväntuulinen esitystapa toimii paremmin kuin tiukkasävyinen lain lukeminen. Vakavien asioiden painokkuudesta ei kuitenkaan tingitä, eikä yhteisten sääntöjen noudattamista vähätellä.

Suomalaisuuteen liittyvien, joskus ristiriitaistenkin, ominaispiirteiden käsittely saa ansaitusti tilaa. Esimerkiksi itsetietoisuuden ja alemmuudentunnon omalaatuinen sekoitus, samoin kuin kompleksinen alkoholikulttuuri käsitellään tiiviisti ja selkeästi, eri näkemyksiä huomioiden ja tekijän omia kannanottoja välttäen.

Aivan yksin ei Tervomaan ole joka sanaa tarvinnut kirjoittaa: tekstien joukkoon on nostettu osuvia lainauksia tunnetuilta suomalaisuuden kommentaattoreilta J. L. Runebergista Roman Schatziin. 

 

Raija Tervomaa

Tervetuloa – Opas Suomen historiaan, kieleen, kulttuuriin ja tapoihin

ISBN 978-952-270-142-8

205 s. Arktinen Banaani 2015.

 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: Raija Tervomaa, puh. 040 506 0954, raija.tervomaa@kolumbus.fi

Arvostelukappaleet: Arktinen Banaani, myynti@sarjakuva.com, puh. 050 441 6251

Liitetiedostot

 

20-vuotisjuhlaansa viettävä Arktinen Banaani tunnetaan erityisesti sarjakuvajulkaisuistaan, joiden vahvinta kotimaista kärkeä edustavat B. Virtanen, Fingerpori ja Kamala luonto. Sarjakuvakirjoja yritys on myynyt yli kaksi miljoonaa kappaletta. Viime vuosina kustannustoiminta on laajentunut myös tieto- ja kaunokirjallisuuteen.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs