Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Lasten luunmurtumat lisääntyneet: Osteoporoosista uusi lastensairaus?

Suomen Luustoliitto

Lasten luunmurtumat lisääntyneet: Osteoporoosista uusi lastensairaus?

Tiedote.
Julkaistu: 12.10.2011 klo 13:00
Julkaisija: Suomen Luustoliitto

Hyvinvointiyhteiskunta asettaa uusia haasteita lasten terveydelle. Kun kulkutaudit on saatu kuriin ja korkeatasoisen terveydenhuoltoverkoston sekä parantuneiden lääkehoitojen avulla lapsille on luotu edellytykset kasvaa mahdollisimman terveiksi aikuisiksi, alkaa liiallinen hyvinvointi kostautua. Lasten lihavuus ja siihen liittyvät liitännäissairaudet ovat yleistyneet nopeasti. Myös luuston hyvinvointi on uhattuna: tuoreen tutkimuksen mukaan helsinkiläisten lasten merkittävät murtumat ovat selvästi lisääntyneet. Osteoporoosista on tulossa merkittävä uusi lastensairaus.

Luun aineenvaihdunta on kiihkeimmillään lapsuusiässä, jolloin luusto kasvaa pituutta, paksuutta ja vahvuutta. Luumassan lisääntyminen on nopeimmillaan murrosiän aikana, jolloin luun määrä jopa kaksinkertaistuu. Luun huippumassa – aikuisiän osteopooroosin tärkein ennustetekijä  - saavutetaan noin 20 vuoden ikään mennessä. Mikä tahansa tekijä, joka estää normaalin luun huippumassan saavuttamisen, voi johtaa ennenaikaiseen osteoporoosiin aikuisiällä tai jo lapsuuden aikana.

D-vitamiinin puutos yli puolella kouluikäisistä

Luuston pääasialliset rakennusaineet ovat kalsium ja fosfaatti. Vaikka näiden saanti olisi turvattu, on imeytyminen ja hyväksikäyttö riippuvaista D-vitamiinista. Lukuisat suomalaistutkimukset osoittavat, että D-vitamiinin saanti on kaikissa väestöryhmissä liian vähäistä. Helsinkiläisistä lapsista noin puolella on D-vitamiinipuutos jo vastasyntyneenä. Kouluikäisillä ja etenkin murrosikäisillä D-vitamiinipuutos on tätäkin yleisempää. D-vitamiinipuutos johtaa luuston haurastumiseen ja altistaa murtumille. Myös luuston kuormittaminen ja lihaksiston käyttö ovat olennaisia luuston normaalille kehitykselle ja liikkumattomuus johtaa nopeasti luukudoksen vähenemiseen.

Lapsille ja nuorille D-vitamiinia ja liikuntaa!

Luuston haurastumisesta aiheutuvat murtumat tulevat esiin usein jo lapsuusiän aikana. On kuitenkin odotettavissa, että maahamme on kasvamassa yhä suurempi joukko nuoria aikuisia, joilla on merkittävä riski sairastua osteoporoosiin jo ennen keski-ikää. Hauras luusto on riskitekijä myös varhaiselle nivelrikolle ja muille tuki- ja liikuntaelimistön sairauksille. Näiden sairauksien ehkäisy pitää aloittaa jo varhaislapsuudessa. Tärkeimpiä haasteita ovat lasten ja nuorten riittävän D-vitamiinin saannin turvaaminen ja monipuolisen, säännöllisen luustoliikunnan lisääminen väestötasolla.

Outi Mäkitie, dosentti, apulaisylilääkäri, HYKS Lasten ja nuorten sairaala, Lastenendokrinologinen yksikkö

Lisätietoja: outi.makitie@hus.fi

Suomen Osteoporoosiliitto on valtakunnallinen kansanterveys-, potilas- ja liikuntajärjestö, jonka tarkoituksena on osteoporoosin ja osteoporoottisten luunmurtumien ehkäiseminen, luuston terveyden ja terveellisten elintapojen sekä osteoporoosia sairastavien tutkimuksen, hoidon ja kuntoutuksen edistäminen. Suomen Osteoporoosiliitto on perustettu 24.4.2004.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs