Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Lasten kokema seksuaalinen häirintä ja hyväksikäyttö internetissä

Pelastakaa Lapset ry

Lasten kokema seksuaalinen häirintä ja hyväksikäyttö internetissä

Tiedote.
Julkaistu: 13.09.2011 klo 12:00
Julkaisija: Pelastakaa Lapset ry

Helsingin virtuaalinen lähipoliisiryhmä ja Pelastakaa Lapset ry toteuttivat kesäkuussa 2011 kyselyn, jolla kerättiin tietoa lasten ja nuorten internetissä kokemasta seksuaalisesta häirinnästä ja hyväksikäytöstä.

Selvitys toteutettiin sähköisesti neljän nuorten keskuudessa suositun verkkoyhteisön kautta. Kyselyyn vastasi yhteensä yli 4 200 lasta ja nuorta. Vastaajista 54 % oli alle 16-vuotiaita. Julkaistussa raportissa käsitellään ainoastaan alle 16-vuotiaiden vastauksia.

Kyselyyn vastanneista alle 16-vuotiaista 33 % kertoi vastaanottaneensa itseään selkeästi vanhemmalta tai aikuiselta henkilöltä seksuaalisesti häiritseviä viestejä, kuvia tai videoita. Seksuaaliviritteisiä keskusteluja itseä selkeästi vanhemman tai aikuisen henkilön kanssa oli käynyt 24 % ikäryhmän vastaajista. Viidennes vastaajista kertoi myös olleensa seksuaalisessa webkamerayhteydessä itseään selkeästi vanhemman tai aikuisen henkilön kanssa.

Tuntemattomalta henkilöltä seksiehdotuksia oli vastaanottanut 35 % alle 16-vuotiaista. 8 % kertoi tavanneensa aikuisen seksiehdottelijan myöhemmin reaalimaailmassa ja 3 % kertoi harrastaneensa seksiä itseään selkeästi vanhemman tai aikuisen henkilön kanssa, jonka oli alun perin tavannut internetissä.

Virtuaalinen lähipoliisiryhmä ja Pelastakaa Lapset ry pitävät kyselyn tuloksia huolestuttavina. Rikoslain mukaan jo seksuaalissävytteinen keskustelu alle 16-vuotiaan kanssa täyttää seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkistön. Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö tulee vain harvoin poliisin tietoon.

”Erityistä huolta kannan webkameroiden osuudesta netissä tapahtuvissa lapsiin kohdistuvissa seksuaalirikoksissa. Hetken hairahduksesta voi pahimmillaan tulla lapselle vuosikausien piina ja painajainen silloin kun vastapuoli on tallentanut kuvayhteyden,” sanoo nettiturvallisuustyönpäällikkö Mari Laiho, Pelastakaa Lapset ry:stä. ”Huolestuttavaa on myös se, että lapset eivät välttämättä edes ymmärrä osaansa rikoksen uhrina. Aikuisen lapseen kohdistama seksuaalinen teko on rikos - myös netissä - ja siitä tulee ilmoittaa poliisille. Ilmoittaminen on tärkeää paitsi omien oikeuksien, myös muiden lasten suojaamiseksi.”

”Kyselyn tulokset kertovat laajasta ja vakavasta ongelmasta. Kyselyn perusteella rikoksen tunnusmerkistön täyttäviä tekoja on vuosittain tuhansia, mutta esimerkiksi vuonna 2010 poliisille ilmoitettiin vain alle 200 internetiin liittyvää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä,” kertoo ylikonstaapeli Marko Forss Helsingin virtuaalisesta lähipoliisiryhmästä. ”Tämän takia tulisikin tarkastella uudenlaisia tapoja saada internetin seksuaalirikokset poliisin tietoon. Näistä yhtenä esimerkkinä Ranskassa vuodesta 2009 voimassa ollut peitetoimintaoikeus, jonka perusteella tekijä voi syyllistyä rikokseen lähestyessään seksuaalisessa tarkoituksessa poliisin lasta esittävää valeprofiilia.”

Raportti ”Lasten kokema seksuaalinen häirintä ja hyväksikäyttö internetissä” löytyy osoitteista www.pelastakaalapset.fi/toiminta/nettiturvallisuustyo/ajankohtaista/ ja www.poliisi.fi/nettipoliisi

Lisätietoja:

Mari Laiho, nettiturvallisuustyönpäällikkö
Pelastakaa Lapset ry
+358 40 590 1416, mari.laiho@pelastakaalapset.fi

Marko Forss, ylikonstaapeli
Helsingin virtuaalinen lähipoliisiryhmä
+358 50 456 1149, marko.forss@poliisi.fi

 

Pelastakaa Lapset ry on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton, vuonna 1922 perustettu kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa ja maailmalla. Kansainvälinen Pelastakaa Lapset toimii lasten hyväksi yli sadassa maassa. www.pelastakaalapset.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs