Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sosiaaliset kysymykset » Clostridium Difficile -bakteeria edelleen liikaa HUS-alueella

Pilgrim Oy

Clostridium Difficile -bakteeria edelleen liikaa HUS-alueella

Tiedote.
Julkaistu: 14.04.2014 klo 13:15
Julkaisija: Pilgrim Oy


Asiantuntija muistuttaa, että vaikea sairaalaripuli CDI on MRSA:ta huomattavasti isompi ongelma

Vaikeaa sairaalaripulia aiheuttavaa Clostridium Difficile -bakteeria (CDI) esiintyy Hyksin infektiosairauksien klinikan osastonylilääkäri Veli-Jukka Anttilan mukaan edelleen liikaa HUS-alueella. Tartuntoja on vuosittain noin 130 kuukaudessa eli noin 1600 vuodessa (2013), mikä on hieman vähemmän kuin vuonna 2012 (1800).

Anttila kertoo, että vuonna 2008 ison esiintyvyyspiikin jälkeen alkanut lasku näyttäisi nyt pysähtyneen. Syytä suotuisan kehityksen pysähtymiseen ei tiedetä. Vuoden  2014 aikana saadaan joitakin sairaaloiden peruskorjauksia tehdyksi, ja tämä tuo lisää asianmukaisia hygieenisiä eristystiloja ja sillä voi olla jatkossa suotuisa vaikutus CDI-tartuntojen laskuun.

Käsidesi ei auta CDI:n ehkäisyssä

– CDI on hankala tauti monella tavoin, ja se haastaa myös hygienian mahdollisuuksia ehkäisevänä toimena. Esimerkiksi käsidesi ei auta CDI:n hoidossa, koska CDI:n itiöt kestävät alkoholia hyvin. Esimerkiksi MRSA-bakteeri on saatu kuriin nimenomaan hygieniatoimilla, missä käsidesin käytöllä on ollut selvä vaikutus, Anttila toteaa.

Tilanne on huolestuttava, koska vaikean hoidettavuutensa takia CDI aiheuttaa potilaalle pitkän sairasajan ja ison kuorman terveydenhuollolle. CDI uusii herkästi ja pitkittyessään potilaan yleiskunto heikkenee ja uusiutumisriski kasvaa jokaisen uusiutumiskerran jälkeen.

Sairaaloiden hyvällä hygienialla ja eristystoimilla ollaan saatu hyvää kehitystä aikaiseksi ja tartuntojen määrä laskee, mutta Anttilan mukaan lasku ei tapahdu riittävän selvästi eikä nopeasti. Siksi hänen mielestään uusia hoitoja tarvitaan, etenkin taudin kriittiseen uusiutumisvaiheeseen. Uusiutumisen ehkäisy on erittäin tärkeä potilaan kannalta, sillä taudin pitkittyessä yleiskunto heikkenee huomattavasti ja altistaa muille sairauksille.

– Ympäristön puhtaus ja ripulipotilaille varattu oma huone ja WC ovat keskeisiä. Kun saadaan lisää asianmukaisia hoitotiloja, ollaan jo askelen pidemmällä hoitotilanteen paranemisessa. 

Rajuoireinen bakteerikanta hävinnyt lähes kokonaan

Anttilan mukaan HUS-alueen tavoite CDI:n hoidossa viiden vuoden sisällä on alle 100 potilasta kuukaudessa.

Hyvä uutinen CDI-tilastoissa on se, että taudin äkäisempi – rajuoireinen ja herkemmin uusiva – versio, nk. 027-kanta, on kadonnut lähes kokonaan. Sitä ei esiinny nykyisin edes kuukausittain. Sama kehitys on havaittu kansainvälisesti. Tämä harvinaisemman muodon esiintyvyys on vuodesta 2008 alkaen laskenut paljon nopeammassa tahdissa kuin tavallisen muodon.

– Viime aikoina on ollut jo kuukausia, ettei 027-muotoa ole ilmaantunut ollenkaan, kun aiemmin niitä oli satoja vuodessa. Vuoden 2008 piikin ehkä aiheutti joku ravintotekijä, joka nyt on poistunut ja 027-kannan väheneminen on seurausta siitä, Anttila arvioi.

Ikääntyvät riskialtteimpia

CDI on ikäihmisille selvästi haitallisempi kuin aikuisille tai nuorille. Tautiin sairastumisen ja sen kuolleisuusriski nousee merkittävästi 80-90 -ikäryhmässä.

Valtaosa CDI-potilaista on iäkkäitä. Anttilan arvion mukaan tähän syynä ovat mm. iän aiheuttama elimistön puolustuskyvyn heikkeneminen sekä monet muut iän mukanaan tuomat sairaudet, joiden takia potilaat ovat usein terveyden- tai sosiaalihuollon hoitoyksiköissä, missä CDI tyypillisimmin tarttuu.

Vuotuiset CDI-infektion aiheuttamat kustannukset HUS-alueella ovat 2300 euroa per potilas ja yhteensä yli viisi miljoonaa euroa.  On huomattava, että yksi uusiutumiskerta nostaa kustannukset lähemmäs 7000 euroa per potilas. Noin 25 prosenttia CDI-tartunnoista uusii ainakin kerran.

Lisätietoja:

Pia Lindkvist
Country Manager
Astellas Pharma
Puh: +358 9 8560 6000
Gsm: +358 40 7709587

Astellas Pharma
Astellas on kansainvälinen lääkeyhtiö, joka tekee tutkimus- ja kehitystyötä urologian, elinsiirtojen, infektioiden, kivunhallinnan, dermatologian ja onkologian alalla. Astellas työllistää noin 15 000 henkeä eri puolilla maailmaa ja sen tavoitteena on parantaa ihmisten elämänlaatua tarjoamalla innovatiivisia ja luotettavia lääkkeitä ja tuotteita. Pohjoismaissa Astellasilla on noin 130 työntekijää. Tanskassa Kööpenhaminassa sijaitseva pääkonttori vastaa Pohjoismaiden myynnistä, markkinoinnista, hallinnosta ja kliinisestä tutkimuksesta.

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs