Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Sisustaminen » Vinnaren av Taito-Finlandia 2014 offentliggörs på mässan Finskt Hantverk

Tampereen Messut

Vinnaren av Taito-Finlandia 2014 offentliggörs på mässan Finskt Hantverk

Pressmeddelande.
Publicerad: 13.10.2014 kl. 15:55
Utgivare: Tampereen Messut

KVALITET, INHEMSK PRODUKTION OCH KÄRLEK FÖR HANTVERK FÖR MÄNNISKOR SAMMAN I TAMMERFORS

Årets mest väntade mässevenemang inom hantverk, Finskt Hantverk, ordnas den 14–16 november 2014 i Tammerfors Mäss- och Sportcentrum. På Europas största hemslöjds- och konsthantverksmässa deltar nästan 600 utställare. Vid invigningen av mässan offentliggörs vinnaren av Taito-Finlandia 2014, som utses av designerna Aamu Song och Johan Olin. Mässans internationella stjärnor är upphovsmännen bakom det tyska fenomenet myboshi, Felix och Thomas. Programledare på mässan är Saimi Hoyer. Samtidigt hålls Tammerfors Konstmässa för fjärde gången. Evenemanget har varje år fler än 36 000 besökare.

– Vi vill bidra med vår insats för att stödja finländska hantverksföretagare och höja uppskattningen och försäljningen av inhemska produkter samt framhäva vikten av ansvarstagande konsumtion. Vi skapar ett hantverksevenemang för hela Finland och samarbetar med flera aktörer runtom i landet. Detta syns starkare än någonsin i utbudet på mässan som erbjuder även amatörer många idéer och handarbetsglädje. Finskt Hantverk betyder kvalitet, inhemsk produktion och kärlek för hantverk. I mässutbudet får också finsk design, gemensamt skapande och fantastiska utställningar mycket utrymme i rampljuset, berättar Mervi Oksanen, produktgruppschef för konsumentmässor vid Tampereen Messut Oy.

Designerna Aamu Song och Johan Olin utser vinnaren av Taito-Finlandia 2014


Taito-Finlandia-priset delas nu ut för tredje gången på Finskt Hantverk-mässan. Pristagaren utses av de ansedda designerna Aamu Song och Johan Olin, som offentliggör sitt val under invigningen av mässan. Kandidaterna nomineras av en jury som består av yrkesmänniskor inom hemslöjd och konsthantverk. Taito-Finlandia-priset kan tilldelas en person, aktör eller gärning, ett fenomen eller evenemang eller en produkt som främjat hemslöjds- och konsthantverksbranschens ändamål. Med erkännandet vill man lyfta fram betydande aktioner eller personer som befrämjar hantverks- och konstfärdighetskulturen samt öka kännedomen om och uppskattningen av branschen. Pristagaren får en glasskulptur som Oiva Toikka formgett för Taito-Finlandia och en prissumma om 5 000 euro, vilken i år doneras av Aito Säästöpankki. Det första Taito-Finlandia-priset gick 2012 till Ruokangas Guitars Oy från Janakkala, som utsågs av designkritikern Kaj Kalin. Taito-Finlandia 2013 gick till Hattulan Kaakelitehdas Oy från Tammerfors. Pristagaren utsågs av kläddesigner Paola Suhonen.

Mässan Finskt Hantverk öppnas av modedesigner Mert Otsamo och programledare är Saimi Hoyer


Invigningen av mässan Finskt Hantverk hålls på fredag den 14 november kl. 11.30. Invigningstal hålls av modedesigner Mert Otsamo. På invigningen utdelas förutom utmärkelsen Taito-Finlandia också Årets artesan och Finskt Hantverks Nyhetsprodukt. Tematalet hålls av formgivare och konstnär Markku Piri och rubriken lyder: Hemmet – inred med passion, lyssna till din egen röst, välj kvalitet! Marthornas jubileumsår firas med en hälsning som framförs på evenemanget av Marthaförbundets verksamhetsledare Marianne Heikkilä. Programledare på invigningen och mässan är Saimi Hoyer.

Mössboomen myboshis tyska stjärnor Felix och Thomas till Finland


De tyska skidlärarna Felix Rohland och Thomas Jaenisch, som står bakom fenomenet myboshi, besöker mässan på lördag och söndag. De virkande stjärnorna visar hur det mjuka myboshigarnet snabbt omvandlas till en mössa. Myboshimössorna har blivit en trend som förtjusar såväl ungdomar och idrottare som kändisar i hela världen. På Novitas avdelning säljs myboshigarn och boken Myboshi, minun piponi (Nemo, 2014).

Virkning med Molla Mills på idéscenen – programledarna är Minna Särelä, Olga Temonen och Virpi Siira

Programmet på idéscenen inspirerar till att lära sig nytt och uppmuntrar att delta i det kollektiva cirkelvirkningsprojektet. Det utlovas även ett kollektivt virkningsjippo för att skapa gatukonst med Molla Mills och Paloni, uppträdanden med mosaikbollar och Näpsäs levande stickmaskin. På fredag är programledaren på idéscenen den enträgna hantverksföretagaren och -förespråkaren Minna Särelä. På lördag intas scenen av skådespelaren och kolumnisten Olga Temonen och på söndag är programledaren den idérika hantverksbloggaren samt författaren av virkboken Oma KOPPA Virpi Siira. På pysseltorget hittar besökarna de senaste idéerna och teknikerna för pyssel och scrapbooking. I Mosaik Workshop i sin tur kan man tillverka ett litet inredningsföremål av mosaik och bekanta sig med olika arbetssätt och material.

På estraden står finsk folktradition – modevisningarnas inhemska kreationer hänför


På modevisningarna Finskt Hantverk och Finnish Design hänförs publiken av de fantastiska kreationerna av inhemska designer och hantverkare. Visningarna arrangeras av Promodel Oy. På årets Finskt Hantverk-modevisningar presenteras Taitoförbundets och Finlands hantverksmuseums entré Folk blir pop med nya slags hantverks- och designprodukter som hämtat inspiration från finsk folktradition. Åskådaren kan också inhämta tips om hur man hittar sin egen stil från visningarna En fungerande stil under handledning av stylist Kati Vasell. På programscenen ser vi dessutom föreställningarna om Taitoförbundets historia, Taidon tarina som är ett helt nytt inslag i programmet.

60-åriga Aarikka med på utställningarna

Smycken ur kollektionen Ateljé som designats till ära av Aarikkas 60 årsjubileum och stämningar från gångna årtionden till minne av företagets grundare Kaija Aarikka finns på utställningsavdelningen, som erbjuder en nostalgisk viloplats mitt i mässyran. I Markku Piris utställning får publiken beundra konstglas och hemtextilier. På utställningen Finskt Hantverks Nyhetsprodukt visas de tio bästa produkterna från tävlingen som arrangeras redan för trettonde gången. Utställningen Årets artesan består av konststycken tillverkade av vinnaren av tävlingen Årets artesan. På utställningen All världens inredningsbelysning presenteras en fin samling inredningslampor och belysningsarmaturer tillverkade av pappers- och metalltråd samt linfiber. Kollektionen presenteras på mässan av Kankuri Kokkola, med andra ord Mellersta Österbottens Taitoförening, Taito Keski-Pohjanmaa ry. På mässan presenteras också ny produktion av och inhemskt samarbete mellan unga formgivare från Formgivningsinstitutet vid yrkeshögskolan i Lahtis. På utställningen Entusiasm och inspiration från filt! ser vi tävlingsbidrag till tävlingen som ordnats av tidskriften Suuri Käsityö, Pirkanmaan Kotityö Oy och Finskt Hantverk-mässan. Utställningen av hantverksföretagarens förening Suomen Käsityöyrittäjät berättar om inhemskt kunnande och företagande inom området hantverk. På presentutställningen Silvergrå visas presentartiklar med silver eller grått som huvudfärg. Presentartiklarna finns även till salu på olika avdelningar. På utställningen En bit av himmelen presenteras Saagadesigns fantastiska unikdräkter och historierna bakom dem från flera års tid.

Höstens läckraste karamellstickning presenteras på mässan – korttalko för medelsinsamling till Barnsjukhuset


Pirkka, Fazer och Novita bjuder in att under hösten ta fram en idé till och skapa ett stickarbete som inspirerats av Fazers karamellpapper. På mässan ses alla läckra karamellstickningar som skickats till tävlingen och bland vilka publiken nu väljer sin favorit. Korttalkot som arrangeras av tidskriften Ihana, Paperilla och Finskt Hantverk för i sin tur samman hantverkare för att tillverka jul- och gratulationskort som säljs på mässan. Korten kostar fem euro och intäkterna doneras oavkortade till projektet Nytt barnsjukhus 2017. Korten som inte blir sålda skänks till välgörenhet. Taito Pirkanmaa ry och Pirkanmaan Kotityö Oy deltar i den riksomfattande Rosa bandet-kampanjen. Garn, kataloger med stickmönster till sockor och Kerä-reflexer säljs förutom i Taitokeskusbutikerna i Birkaland, Taito Shop och webbutiken, även på mässan. Taitoförbundet skänker en del av varje Rosa bandet-produkt som säljs till Cancerstiftelsens Rosa bandet-insamling; 0,80 euro för sockgarn, 0,90 euro för en reflex och 0,50 euro för en katalog.

Firande, knyppling, virkning och stickning i temacaféerna – i Deli hittar man närproducerade läckerheter

I Juhla Mokka-caféet firas Juhla Mokka med anledning av det 85:e jubileumsåret. Caféet får dagligen även besök av ambassadören för gott kaffe, Pauligs Paula. I Taitocaféet är temat spets. Spetsknypplingsföreningen Suomen Pitsinnyplääjät ry besöker caféet med olika slags verkstäder, arbetsuppvisningar och toppexperter inom området. I Marthornas hantverkscafé Kässäkahvila stickas och virkas det och Birkalands Marthor lär ut nya färdigheter. I bloggcaféet Face to Face kan man träffa bloggare som skriver om handarbeten. I Deli-området på Finskt Hantverk kan besökarna köpa närproducerade läckerheter.

Den i ordningen fjärde Tammerfors Konstmässa pågår samtidigt


I år får Finskt Hantverk sällskap av ett evenemang för konstvänner som blivit mycket populärt, Tammerfors konstmässa. På den populära mässan för konstanskaffning och konstintresse, som drar folk från hela landet, presenteras och säljs verk av ett flertal konstnärer. Det finns även nya idéer och tillbehör för amatörkonstnärer. I mittpunkten av intervjuerna och samtalen med konstnärer finns flera kända konstnärer och inflytelserika personer inom området. Evenemanget ordnas nu för fjärde gången. Samma biljett ger mässbesökarna tillträde till båda mässorna under samma dag.

Finskt Hantverk är den största Hemslöjds- och konsthantverksmässan i Europa. Mässan ordnas av Tampereen Messut Oy och Taito Pirkanmaa ry redan för 19:e gången. I fjol hade mässan 36 728 besökare. Samtidigt ordnas Tammerfors konstmässa, som ordnas av Tampereen Messut Oy för fjärde gången.

MER INFORMATION: www.kadentaidot.fi, www.tampereentaidemessut.fi
www.facebook.com/kadentaidot, www.facebook.com/tampereentaidemessut

AB Tammerfors Mässa / Tampereen Messut Oy, www.tampereenmessut.fi,
www.facebook.com/tampereenmessut Twitter: @TampereenMessut

Mervi Oksanen, produktgruppschef, tfn +358 400 760 877,
mervi.oksanen(a)tampereenmessut.fi
Tanja Järvensivu, kommunikationschef, tfn +358 50 536 8133,
tanja.jarvensivu(a)tampereenmessut.fi, @TanjaJarvensivu
Meri Mattila, kommunikationsassistent, tfn +358 400 914 877,
meri.mattila(a)tampereenmessut.fi

Bilagor

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs