Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat
Pro Kala Ry

TALVIKALAA

Tiedote.
Julkaistu: 09.01.2013 klo 12:12
Julkaisija: Pro Kala Ry

Mikäpä lämmittäisi kylmänä talvipäivänä paremmin kuin höyryävä keitto! Kalakeitto valmistuu nopeasti ja ulkoilupäivään sen voi pakata vaikka termospulloon evääksi. Kalaksi keittoon voi valita mitä hyvänsä kauden tuoretta kalaa tai pakastekalaa, lisämakua antamaan voi käyttää erilaisia äyriäisiä tai savukalaa. Liemeksi sopii niin kalaliemi, valkoviini kuin maitokin, maun mukaan. Kalakeiton voi valmistaa tiukasti reseptiä seuraten, mutta mielenkiintoisia makuelämyksiä syntyy myös kokeilemalla sen mukaan mitä kaapista löytyy. Kasviksiksi kalakeittoon kannattaa kokeilla myös muuta kuin perinteistä perunaa ja porkkanaa, vaikkapa fenkolia ja paprikaa, kuten Aurinkoisessa kalakeitossa alla.

 

Kalakeitto on myös lasten suosikki

Pro Kala on koululaiskampanjoissaan selvittänyt lapsille ja nuorille maistuvia kalaruokia ja kalakeitto on pitänyt pintansa vuodesta toiseen kaikkein suosituimpana kalaruokana. Kalakeittoon kalat usein käsitellään täysin ruodottomiksi, minkä ansiosta ruoka on helppo syödä ja varmasti lisää ruoan suosiota. Kalat keittoon käytetään monesti myös nahattomina fileinä tai fileepaloina, jolloin kalan maku on miedompi kuin nahallisissa fileissä. Erityisen hyvin nuorisolle maistuu savukalasta valmistettu kalakeitto, jolloin mukana on myös pehmeä savunmaku, johon me suomalaiset olemme usein ikään katsomatta mieltyneet.

 

Keittoon käy kala kuin kala

Talven madesesonki on alkamassa ja madekeitto on varmasti yksi kalakeittojen klassikoita. Mutta keittoon voi käyttää lähes mitä tahansa kalaa. Kuha, siika ja ahven ovat erinomaisia keittokaloja. Ne saa helposti joko nyppimällä tai leikkaamalla täysin ruodottomiksi, jolloin ruokailijan ei tarvitse varoa ruotoja syödessään. Kirjolohi ja lohi ovat usein jo kaupassa ruodottomiksi käsiteltyjä, kuin myös erilaiset pakastekalat. Silakkakin sopii kalakeittoon. Joko paloiksi leikattuina fileinä tai mikäli haluaa keittoon miedomman kalan maun, voi nyppäistä silakkafileistä nahan pois ja käyttää fileet nahattomina paloina. Tällöin ne on lisättävä keittoon juuri ennen tarjoilua ja varottava hämmentämästä keittoa liikaa, sillä nahattomat silakkafileet hajoavat helposti kypsyttyään. Erilaisia äyriäisiä lisäämällä saa kalakeittoon myös uudenlaisia vivahteita.

 

Kevyesti juhlakauden jälkeen

Erityisesti vuodenvaihteen jälkeen monet aloittavat uuden vuoden hieman kevyemmällä ruokavaliolla, mihin erilaiset kalakeitot sopivat myös mainiosti. Liemeksi keittoon voi käyttää joko ruodoista itse keitettyä kalalientä, tai kuutiosta tai fondista valmistettua kalalientä. Mikäli kuitenkin maitopohjainen kalakeitto on se ainoa oikea, voi valita vähärasvaisempia vaihtoehtoja täysmaidon ja kuohukerman sijaan. Tilkka valkoviiniä antaa mukavaa makua keittoon kuin keittoon.

Lisää kalakeittoja ja muita kalaruokaohjeita www.prokala.fi

 

Aurinkoinen kalakeitto

4 annosta

1 sipuli
2 porkkanaa
1 oranssi tai keltainen paprika
1 fenkoli
1 rkl voita tai rypsiöljyä
1 tl currya tai kurkumaa
7,5 dl – 1 l kalalientä
1 tähtianis
1 – 2 appelsiinia
400 g kuha-, ahven-, siika- tai kirjolohifileetä
suolaa
tuoretta tilliä

Kuori sipuli ja porkkanat. Huuhtele paprika ja fenkoli. Leikkaa kasvikset lohkoiksi.

Kuumenna rasva kattilassa ja lisää siihen currya tai kurkumaa. Lisää kasvikset ja kääntele hetken aikaa.

Kaada joukkoon kalaliemi ja lisää tähtianis. Keitä, kunnes kasvikset kypsyvät, 10 – 15 min.

Pese appelsiini huolellisesti ja kuivaa. Raasta oranssia kuorta ja puserra appelsiinista sitten mehu. Lisää nämä keittoon.

Paloittele nahattomat kalafileet. Lisää kalapalat keittoon, samoin tuore, hienonnettu tilli. Keitä, kunnes kala kypsyy eli 3 – 4 min.

 

Hienostunut silakkakeitto

4 annosta

300 g silakkafileitä
suolaa
1 sipuli
2 rkl rypsiöljyä tai voita
2 porkkanaa
3 lehtisellerin vartta
4 – 5 perunaa
5 – 6 dl kalalientä
1 tl kuivattua timjamia
1 tlk säilyketomaatteja
suolaa, pippuria
1 dl valkoviiniä
tuoretta tilliä

Voit poistaa silakkafileistä nahan tai käyttää fileet nahallisina. Leikkaa fileet suupaloiksi. Ripauta päälle hiukan suolaa ja anna vetäytyä muun valmistelun ajan.

Kuori sipuli, porkkanat ja perunat. Hienonna sipuli, paloittele porkkanat, lehtisellerin varret ja perunat.

Kuumenna kattilassa rasvaa ja kuullota sipuli. Pyöräytä joukkoon porkkana-, peruna- ja lehtiselleripalat.

Lisää kalaliemi, timjami ja säilyketomaatit, joita voit pilkkoa. Lisää suolaa ja pippuria. Keitä noin 15 min.

Siirrä kalapalaset keittoon ja kuumenna. Täydennä keiton maku valkoviinillä ja lisää pinnalle runsaasti tuoretta tilliä.

 

Juustoinen siikakeitto

 4-5 annosta

 1 l vettä
2 kalaliemikuutiota
4-5 perunaa
pala purjoa
(1 pss keittojuureksia)
tilkka valkoviiniä
1 pkt sulatejuustoa

400 g siikafilettä (tai muuta kalaa tai n. 200 g savukalaa)
mustapippuria
hienonnettua tilliä

 

Kuori ja kuutioi perunat ja leikkaa purjo renkaiksi. Kuumenna vesi, lisää kalaliemikuutiot, perunat ja purjot. Anna kiehua 3-4 minuuttia. Jos haluat käyttää keittoon keittojuureksia, lisää ne kattilaan, ja anna edelleen kiehua muutama minuutti. Lisää valkoviini ja kuutioitu sulatejuusto ja sekoita kunnes juusto on sulanut. Lisää ruodottomaksi perattu ja kuutioitu siika, sekoita varovasti ja anna hautua miedolla lämmöllä pari kolme minuuttia. Mausta keitto mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Lisää vielä runsaasti hienonnettua tilliä ja tarjoile lisänä paahdettuja ruis- tai saaristolaisleipäkuutioita. 

Liitetiedostot

Pro Kala Ry on yleishyödyllinen yhdistys, jonka jäsenistö koostuu elinkeinokalatalouden järjestöistä, ammattikalastajista, kalan jalostajista ja kalakauppiaista.

Yhdistys perustettiin vuonna 1994.

Pro Kala Ry:n tarkoituksena on lisätä kuluttajien ja muiden sidosryhmien tietämystä kalan ja kalatuotteiden ravitsemuksellisesta merkityksestä sekä käyttötavoista, ja näin edistää kalan käyttöä monipuolisena elintarvikkeena.

Lisäksi yhdistys edistää kalan ja kalatuotteiden laatua ja elinkeinokalatalouden alalla toimivien jäsentensä yhteistoimintaa.

Yhdistyksen toimintamuotoja ovat kalaan liittyvä monipuolinen tiedotustoiminta, menekinedistämiskampanjat, alaa palvelevien kuluttajatutkimusten ja selvitysten teettäminen sekä erilaiset kalaan liittyvät kehitysprojektit.

Lisätietoja Pro Kala Ry:n toiminnasta ja jäsenyydestä antaa toiminnanjohtaja Katriina Partanen,katriina.partanen@prokala.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs