Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ruoka ja elintarvikkeet » Suomalaiset haluavat syödä kalaa nykyistä enemmän

Pro Kala Ry

Suomalaiset haluavat syödä kalaa nykyistä enemmän

Tiedote.
Julkaistu: 06.04.2016 klo 09:13
Julkaisija: Pro Kala Ry


Lähes kaikki suomalaiset, 96 prosenttia, syövät kalaa ja kolme neljästä suomalaisesta haluaisi syödä kalaa nykyistä enemmän. Tieto kalan terveellisyydestä on kirkkaana kuluttajien mielessä, sillä 98 prosenttia suomalaisista tietää kalan olevan terveellistä. Tärkeimpänä valintaperusteena kalaa ostettaessa ovat laatu ja tuoreus.  

Tuoreen tutkimuksen mukaan 76 prosenttia suomalaisista haluaisi syödä kalaa nykyistä enemmän ja 45 prosenttia suomalaisista uskoo erityisesti kotimaisen kalan käytön kasvavan.  Pohjoismaiden ulkopuolelta tulevien kalojen käytön sen sijaan uskotaan vähenevän. 

Kalan ostopäätökseen vaikuttavista tekijöistä laadun ja tuoreuden nimesi erittäin tai melko tärkeäksi 94 prosenttia suomalaisista. Tuotetyyppiä, samoin kuin edullista hintaa, pitää tärkeänä 68 prosenttia vastaajista. Hinnan merkitys korostuu nuoremmissa vastaajaryhmissä. 

Tiedot ilmenevät Pro Kalan teettämästä tutkimuksesta, johon vastasi 857 suomalaista helmi-maaliskuun vaihteessa 2016. Aineiston keräsi tutkimusyritys Consumer Compass. Edellinen vastaava kuluttajatutkimus tehtiin vuonna 2013. Suurimmat muutokset kolmen vuoden takaiseen ovat kuluttajien näkemyksissä koskien ruoan hintaa. Vuonna 2013 vastaajista 65 prosenttia uskoi ruoan hinnan nousevan ja vuonna 2016 enää puolet, 49 prosenttia, kuluttajista uskoi hinnan nousuun.

Kala ostetaan nykyään paljon myös kuluttajapakattuna

Kala on tuote, jonka monet mielellään ovat perinteisesti ostaneet palvelutiskiltä. Edelleen vastaajista 52 prosenttia ostaa kalan kalatiskiltä aina, kun se on mahdollista. Kuluttajapakattuja tuotteita ostavien määrä on kuitenkin kasvanut, sillä palvelutiskiä suosivien määrä vuonna 2013 oli 57 prosenttia vastaajista. Hieman yllättävää on, että kalan kohdalla näyttäisi kuluttajien usko lähi- ja luomutuotteiden suosimisen kasvuun olevan laskussa. Luomuruoan suosimisen kasvuun uskoi enää 29 prosenttia vastaajista, kun vielä kolme vuotta sitten luomun suosion kasvuun uskoi 36 prosenttia. Lähiruoan suosimisen kasvuun uskoo edelleen puolet, 51 prosenttia kuluttajista. Ekologisuuden huomioiminen ruokavalinnoissa oli säilynyt ennallaan 40 prosentissa.

”On hienoa, että suomalaiset haluavat syödä kalaa entistä enemmän. Kala koetaan terveelliseksi ja maukkaaksi ruuaksi, joka sopii hyvin nykyiseen hyvinvointitrendiin. Kalan hyvien terveysvaikutusten lisäksi jatkuvasti kehittyvät kuluttajapakattujen tuotteiden valikoimat pitävät kalan kestosuosikkina suomalaisten ruokapöydässä”, sanoo Katriina Partanen, Pro Kalan toiminnanjohtaja.

Lisätietoja: 
Katriina Partanen, toiminnanjohtaja, Pro Kala, puh. 0400 827 277
katriina.partanen (at) prokala.fi

Pro Kala Ry on yleishyödyllinen yhdistys, jonka jäsenistö koostuu elinkeinokalatalouden järjestöistä, ammattikalastajista, kalan jalostajista ja kalakauppiaista.

Yhdistys perustettiin vuonna 1994.

Pro Kala Ry:n tarkoituksena on lisätä kuluttajien ja muiden sidosryhmien tietämystä kalan ja kalatuotteiden ravitsemuksellisesta merkityksestä sekä käyttötavoista, ja näin edistää kalan käyttöä monipuolisena elintarvikkeena.

Lisäksi yhdistys edistää kalan ja kalatuotteiden laatua ja elinkeinokalatalouden alalla toimivien jäsentensä yhteistoimintaa.

Yhdistyksen toimintamuotoja ovat kalaan liittyvä monipuolinen tiedotustoiminta, menekinedistämiskampanjat, alaa palvelevien kuluttajatutkimusten ja selvitysten teettäminen sekä erilaiset kalaan liittyvät kehitysprojektit.

Lisätietoja Pro Kala Ry:n toiminnasta ja jäsenyydestä antaa toiminnanjohtaja Katriina Partanen,katriina.partanen@prokala.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs