Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ruoka ja elintarvikkeet » Pannoitetut hirvieläimet tulisi säästää syksyn hirvijahdissa

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Pannoitetut hirvieläimet tulisi säästää syksyn hirvijahdissa

Julkaistu: 21.09.2010 klo 11:20
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen ja Metsäntutkimuslaitoksen vuonna 2008 käynnistämä hirvieläinten liikkumista ja elinympäristön käyttöä satelliittiseurannalla kartoittava tutkimus jatkuu. Tutkijat toivovat, että GPS/GSM-pannoitettuja eläimiä ei kaadettaisi syksyn jahdin aikana.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen ja Metsäntutkimuslaitoksen vuonna 2008 käynnistämä hirvieläinten liikkumista ja elinympäristön käyttöä satelliittiseurannalla kartoittava tutkimus jatkuu. Tutkijat toivovat, että GPS/GSM-pannoitettuja eläimiä ei kaadettaisi syksyn jahdin aikana. Pannoitettuja naaraita seuraavien vasojen ampumista ei ole syytä rajoittaa.

Pannoitettuja hirviä kulkee metsissämme tällä hetkellä noin 90 yksilöä ja valkohäntä- ja metsäkauriita yhteensä noin 20. Hirviä on pannoitettu Kainuussa, Pohjanmaalla, Uudellamaalla, Lapissa ja Kuusamossa. Valkohäntä- ja metsäkauriita on pannoitettu Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Hämeessä, Etelä- ja Pohjois-Savossa ja Keski-Suomessa. Jotkut seuratuista eläimistä ovat liikkuneet huomattavan pitkiä matkoja, ja pannoitettuja hirvieläimiä voi siten tavata kaukana pannoitusalueelta. Pannoitettujen hirvieläinten liikkumista voi seurata osoitteessa: http://www.rktl.fi/riista/elinymparistot/hirvielainten_satelliittiseuranta/

Jos pannoitettu hirvieläin epähuomiossa ammutaan, siitä ei koidu seuraamuksia. Metsästäjien haltuun päätyneet pannat sekä tiedot pantaeläinhavainnoista pyydetään lähettämään Riista- ja kalata-loudentutkimuslaitokselle. Pannoitetuilla hirvillä on myös korvamerkit. Vaikka kaadetun hirven panta olisikin pudonnut, tulee korvamerkissä olevat numerotiedot ilmoittaa RKTL:lle. Tiedot kaadetuista pantaeläimistä ja niiden vasoista voidaan antaa hirvihavaintokortin Lisätiedot -kohdassa.
On tärkeää ilmoittaa myös muissa yhteyksissä havaituista pannoitetuista eläimistä ja niiden seurassa olevista vasoista tai muista yksilöistä. Myös nämä havainnot voidaan kirjata hirvihavaintokorttiin tai lähettää erillisenä ilmoituksena RKTL:lle.

Tutkimuksessa kertyvä tieto edesauttaa hirvieläinkantojen hoidon suunnittelua. Tutkimuksen kannalta on tärkeää saada kerättyä mahdollisimman pitkiä havaintosarjoja hirvieläinten liikkeistä.

Pantahirvihavainnot ja hirvipannat lähetetään osoitteeseen:
Petri Timonen, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Rahtijärventie 291, 16970 Evo,
sähköposti: etunimi.sukunimi@rktl.fi tai puh. 020 575 1427

Valkohäntä- ja metsäkaurishavainnot ja pannat lähetetään osoitteeseen:
Juho Matala, Metsäntutkimuslaitos, PL 68, 80101 Joensuu, sähköposti: etunimi.sukunimi@metla.fi

Lisätietoja:
tutkija Jyrki Pusenius, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, puh. 020 575 1407 (hirvien pannoitukset)
tutkija Juho Matala, Metsäntutkimuslaitos, puh. 040 801 5275 (valkohäntä- ja metsäkauriiden pannoitukset)

Liitteenä kuva pannoitetusta hirvestä. Kuvan on ottanut Petri Timonen.

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs