Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ruoka ja elintarvikkeet » Lohennousu Tornion- ja Simojokeen käynnistynyt viime vuoden tapaan

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Lohennousu Tornion- ja Simojokeen käynnistynyt viime vuoden tapaan

Tiedote.
Julkaistu: 22.06.2011 klo 14:45
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

 
Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos aloitti luonnonlohikantojen kudulle nousun seurannat toukokuun lopulla. Tähän mennessä kutujokiin on ehtinyt nousta suuria ja vanhoja emolohia. Lohimäärät ovat olleet yhtä vähäisiä kuin viime vuonna, jolloin kutuvaellus jäi paljon ennakoitua pienemmäksi. Lähiviikkojen aikana tullaan näkemään kutuvaelluksen kokonaismäärä.

Lohien määrää ja vaelluksen ajoittumista seurataan kaikuluotaimilla Tornionjoessa napapiirin tuntumassa Kattilakoskella ja Simojoella muutama kilometri ylävirtaan jokisuulta nelostien sillan tuntumassa. Kaikuluotain tuottaa vedenalaista videokuvaa, joten kalat voidaan laskea luotaimen näytöltä. Nykymuotoinen nousukalaseuranta aloitettiin Tornionjoella vuonna 2009 ja Simojoella vuonna 2008.

Alkukesällä jokeen nousevat suurimmat lohet, joiden joukossa on myös eniten lisääntymiselle arvokkaimpia naaraslohia. Alustavia Tornionjoen luotaustuloksia päivitetään mahdollisimman ajantasaisesti RKTL:n verkkosivuille.

Kansainvälisen Merentutkimusneuvoston (ICES) kanta-arvioinnin mukaan viime- ja tänä vuonna Tornion- ja Simojokiin olisi odotettavissa yhteensä 30 000 – 50 000 kutulohta vuosittain. Viime vuonna kalamäärät jäivät vain noin puoleen odotuksista ja selvästi vähäisemmiksi kuin mitä tarvittaisiin vahvan poikastuotannon varmistamiseksi. Syitä vähäiseen kutunousuun ei tarkkaan tunneta, mutta siihen saattoivat vaikuttaa lohen luontaisen eloonjäännin heikkeneminen merellä, voimistunut avomerikalastus sekä toissatalven kylmyyden mahdollisesti aiheuttamat muutokset esimerkiksi kalojen sukukypsyydessä.

Kuluvan kesän lohennousun kokonaismäärää ei pystytä vielä tähänastisten havaintojen pohjalta arvioimaan. Seuraavina 2-3 viikkoina jokiin nousee lähinnä keskikokoisia lohia, jotka yleensä muodostavat kutunousun huipun. Lopulliset kutulohimäärät siis riippuvat pitkälti siitä, minkä verran näitä lohia on kutuvaelluksella.

Liittenä kuva:
Nousukalamäärien kertymät heinäkuun loppuun saakka Tornionjoen Kattilakoskella vuosina 2009-2011. Elokuussa nousukaloja havaitaan vain vähäisiä määriä. Vuoden 2011 kertymä on päivitetty 21.6. asti.

Lisätietoja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta:
Tutkija Atso Romakkaniemi, puh. 020 575 1416 
Tutkija Juha Lilja, puh. 020 575 1525

Liitetiedostot

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on 300 hengen tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tuottaa luotettavaa ja korkealaatuista tietoa luonnonvaroista päättäjille, elinkeinoille, alan ammattilaisille sekä kansalaisille. Lisätietoa: www.rktl.fi.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs