Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ruoka ja elintarvikkeet » Kotimaisen ruoan tilaan paneudutaan 29.1.

Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Kotimaisen ruoan tilaan paneudutaan 29.1.

Tiedote.
Julkaistu: 24.01.2013 klo 15:51
Julkaisija: Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Ruokaketju työllistää Keski-Suomessa tuhansia 

Jyväskylän ammattikorkeakoulun liiketoiminta ja palvelut -yksikön Pro Ruokakulttuuri -hankkeen järjestämässä neljännessä ruokakulttuurivuosiseminaarissa syvennytään erityisesti lähiruoan rooliin ja suomalaiseen ruokakulttuuriin. Seminaari pidetään tiistaina 29.1. klo 9.30 – 16, paikkana Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Dynamo, Piippukatu 2, auditorio.

Keskisuomalaisen ruokaketjun vaikutus maakunnan taloudelliseen kasvuun ja työllisyyteen on merkittävä. Ruokaketjuun kuuluvat ruoan alkutuotanto, elintarviketeollisuus, elintarvikekauppa ja ravitsemistoiminta. Tuoreen selvityksen mukaan ruokaketjun liikevaihto Keski-Suomessa on noin 1370 miljoonaa euroa ja se työllistää maakunnassa suoraan noin 8 500 henkilöä. 

-Keski-Suomen ruokaomavaraisuus on jo lähtötilanteessa korkea, mutta silti alueen julkiskeittiöiden käyttämistä elintarvikkeista keskisuomalaisten osuus on vain viisi prosenttia. Alkutuotannon raaka-aineistaan keskisuomalaiset elintarvikeyritykset ostavat vain noin 25 prosenttia maakunnasta, miksi näin? Kuinka saisimme ruokaketjun toimijat kohtaamaan? kysyy projektipäällikkö Leena Pölkki Pro Ruokakulttuuri -hankkeesta.  

Tuoreen selvitystyön tuloksista seminaarissa kertoo Helsingin yliopiston tutkija Susanna Määttä.

Tilaisuudessa puhuu myös kuumana käytävän suomalaisen ruokakeskustelun tiimoilta MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi. Syväniemen mielestä suomalaisella ruokakulttuurilla menee hyvin ja kentällä tapahtuu paljon. Ruokaketjun toimijoita kehotetaan panostamaan erityisesti viestintään: ruoantekijät viljelijästä keittäjään asti tulee nostaa esiin.

-Lisäksi  koko ruokaketjun toiminta tulisi saada mahdollisimman läpinäkyväksi, linjaa Syväniemi. Ruoan alkuperä ja sen eri vaiheet kiinnostavat kuluttajia.

Päivän aikana puhutaan myös paikallisesti tuotetun ja jalostetun ruoan merkittävyydestä. Lapsista tulevaisuuden ruoantuottajina ja -jalostajina alustaa hankejohtaja Arja Lyytikäinen Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä.

Tilaisuuden lopuksi päästään nauttimaan Suomen keittiömestareiden puheenjohtajan, Top Chef -kisastakin tutun Ulla Liukkosen tarjoilemana suomalaisen ruokakulttuurin tarinoista ja mauista.

Päivän aikana JAMKin restonomiopiskelijat tutustuttavat osallistujat keskisuomalaiseen ruokakulttuurin maistiaisin ja esittelyin.

Päivän ohjelma: http://ruokacentria.com/wp-content/uploads/2013/01/Pro-Ruokakulttuuri-maakunnallinen-seminaari-29.1.2013.pdf.

Keski-Suomen ruokatuotannon aluetaloudellinen vaikuttavuus. Selvitys luettavissa  täällä: http://ruokacentria.com/wp-content/uploads/2012/11/Keski-Suomen-ruoantuotannon-aluetaloudellinen-vaikuttavuus-raportti.pdf.

Lisätietoja:
Leena Pölkki, projektipäällikkö, 050 4011 894, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, liiketoiminta ja palvelut -yksikkö, Pro Ruokakulttuuri-hanke

Pauliina Hietalahti
Tiedottaja
+358 50 433 8011
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
viestinta@jamk.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs