Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ruoka ja elintarvikkeet » Kondiittorit, ravintolakokit, cateringkokit ja tarjoilijat kisaavat nuorten suomenmestaruuksista Taitaja2014-tapahtumassa

Koulutuskeskus Salpaus

Kondiittorit, ravintolakokit, cateringkokit ja tarjoilijat kisaavat nuorten suomenmestaruuksista Taitaja2014-tapahtumassa

Tiedote.
Julkaistu: 14.02.2014 klo 07:45
Julkaisija: Koulutuskeskus Salpaus

Taitaja2014-suurtapahtuma järjestetään Lahden Urheilu- ja messukeskuksessa 8.-10.4.2014. Taitaja on Suomen suurin vuosittainen ammatillisen koulutuksen tapahtuma, jossa ammattiin opiskelevat nuoret kilpailevat ammattitaidon suomenmestaruuksista, tällä kertaa 44 lajissa. Lisäksi nähdään kaksi näytöslajia ja yksi ammattinäytös. Tapahtumaan on vapaa pääsy, ja sinne odotetaan noin 40 000 kävijää.

Taitaja2014-kilpailujen olosuhteet ja tehtävät on rakennettu vastaamaan kunkin alan todellista työelämää. Kilpailijat valikoituivat mukaan yli 1800 semifinaaleihin osallistuneen nuoren joukosta. Taitaja2014:ssä kilpailee myös kymmeniä kansainvälisiä vierailijaosallistujia. Tapahtuman yhteydessä järjestetään TaitajaPLUS-ammattitaitokilpailu erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille.

Tässä tiedotteessa tietoa ravitsemispalveluiden kilpailulajeista:

• kondiittori
• ravintolakokki
• cateringkokki
• tarjoilija

Taitaja2014-tapahtumassa on paljon muutakin koettavaa, esimerkiksi vauhdikas Taitaja9-loppukilpailu, jossa ysiluokkalaisten joukkueet kisaavat arjen kädentaidoissa. Lisäksi yleisö voi kokeilla omia taitojaan eri ammatteihin liittyvissä Tee perässä –pisteissä. Tapahtumassa järjestetään useita koulutukseen ja työelämään liittyviä seminaareja. Taitaja2014-tapahtuman ja pääosan lajeista järjestää Koulutuskeskus Salpaus. Yhteistyökumppaneina on satoja yrityksiä, muita suomalaisia ammattiopistoja ja Lahden seudun oppilaitoksia. Taitajan taustaorganisaationa toimii Skills Finland ry.

Lisää yleisinfoa http://www.taitaja2014.fi/fi/

Taitaja2014 viestintä- ja markkinointivastaava Marjaana Keskitalo puh. 044 7081470 marjaana.keskitalo@salpaus.fi

Kondiittori

Kondiittorilajissa kilpailijat suunnittelevat ja valmistavat raaka-ainekorin sisällöstä pienet petit fours –leivokset, leivoksiksi leikattavan hyydykekakun ja amerikkalaistyylisen, kolmikerroksisen, hääkakun. Kilpailijoiden on hallittava mm. vaativia sokeritöitä ja marsipaanin käsittely. Kaikki tehtävät tulevat kondiittoreille vastaan myös työelämässä.

Laji on hyvin näyttävä, ja valmiit työt nostetaan esille vitriiniin, ensimmäiset tiistaina iltapäivällä. Kahdeksan finalistin lisäksi mukana ovat vieraskilpailija ja tuomari Espanjasta. Tuomareista Joachim Wunsch on hallitseva pohjoismaiden mestari ja leipurimaajoukkueen kansainvälinen asiantuntija.

Lisätietoja: kondiittorilajin lajivastaava Matti Storlöpare, puh. 044 708 0669, matti.storlopare@salpaus.fi

Ravintolakokki

Ravintolakokkilajin tehtävissä mitataan kykyä valmistaa laadukkaita ravintola-annoksia annetuista raaka-aineista ja annoskorttien mukaisesti. Esillepano on tärkeä osa ammattitaitoa. Kilpailija valmistaa tiistaina kuusi ravintola-annosta, keskiviikkona kolmen ruokalajin menun ja torstaina sormisyötävät. Raaka-ainekorissa painotetaan lähiruokaa.

Kaikki kokkilajit kilpaillaan samalla alueella, jossa on paljon nähtävää. Valmiit annokset nostetaan esille. Lajin päätuomari Juha Niemiö ja varapäätuomari Jarmo Huuhtanen ovat kumpikin olleet mukana Suomen kokkimaajoukkueessa.

Lisätietoja: ravintolakokkilajin lajivastaava Hannu Joutselainen, puh. 044 708 0578, hannu.joutselainen@salpaus.fi   

Cateringkokki

Cateringkokkien ammattitaitoon kuuluvat suuret ateriakokonaisuudet unohtamatta erikoisruokavalioita. Finalistit suunnittelevat ja valmistavat ateriakokonaisuuksia kuvitteelliselle Salpausselän kisojen vierasjoukolle. Tiistaina ohjelmassa on brunssi, keskiviikkona päivällinen ja matkaeväät, torstaina mitataan teoriaosaamista. Finalistit työskentelevät pareina.

Ateriakokonaisuuksia tulee esille tiistain iltapäivästä lähtien. Osa annoksista jäähdytetään ja tarjoillaan Taitaja-tapahtuman ruokailijoille. Yleisö voi kokeilla omia taitojaan letunkääntöpisteessä.

Lisätietoja: cateringkokkilajin lajivastaava Vesa Työppönen, puh. 044 708 0670, vesa.tyopponen@salpaus.fi

Tarjoilija

Tarjoilijan on hallittava laajasti kansainvälinen ruoka- ja juomasanasto ja osattava suositella annoksia ja juomia. Finaalitehtäviin kuuluu mm. juhlaillallisen tarjoilu, oluen vapaalasku, juomien tunnistamista, viinin tarjoilua ja lautasliinataitoksia. Tarjoilutaitojen ohella arvioidaan myynti- ja asiakaspalvelutaitoja.

Päätuomari Markku Häiväläinen edustaa Haikon kartanoa ja CC-kiltaa, joka järjestää Vuoden Hovimestarikilpailun. Tuomariston opiskelijaedustajat ovat menestyneet Euro- ja WorldSkills -tapahtumissa. Mukana on yksi vieraskilpailija Virosta.

Lisätietoja: tarjoilijalajin lajivastaava Hanna Tiainen, puh. 044 708 1353, hanna.tiainen@salpaus.fi

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs