Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ruoka ja elintarvikkeet » Kohtuullisuus ja rasvan laadun parantaminen ovat hyviä ohjenuoria syömisessä

Suomen Sydänliitto ry

Kohtuullisuus ja rasvan laadun parantaminen ovat hyviä ohjenuoria syömisessä

Julkaistu: 04.10.2010 klo 12:15
Julkaisija: Suomen Sydänliitto ry

Kohtuullisuus ja rasvan laadun parantaminen ovat hyviä ohjenuoria syömisessä

Sydänliitto julkaisee suosituksen Ravinto sydänterveyden edistämisessä, joka perustuu viimeisimpään kansalliseen ja kansainväliseen tieteelliseen tutkimusnäyttöön. Sydänliitto korostaa, että hyvä ruoka ja säännöllinen liikunta tukevat sydänterveyttä ja auttavat painonhallinnassa.

Viimeaikainen rasvakeskustelu ei ole vaikuttanut suosituksen sisältöön. Sydänliiton puheenjohtaja, professori Matti Uusitupa, joka on toiminut suositukset laatineen asiantuntijaryhmän puheenjohtajana, peräänkuuluttaa normaalia suhtautumista ruokaan ja syömiseen. Uusitupa toivoo, että keskustelu herättelee ihmiset arvioimaan ruokatottumustensa ja elintapojensa terveellisyyttä.

Nyt julkaistu ravitsemussuositus korostaa rasvan laadun merkitystä. Suositeltua kovan rasvan enimmäissaantia on tarkennettu kymmenestä energiaprosentista 7-10 energiaprosenttiin. Pehmeän rasvan määrää suositellaan lisättävän vähennettyä kovaa rasvaa vastaavalla määrällä. Myös sokerin enimmäissaanti (10 E %) on suosituksessa mainittu sydänterveyteen vaikuttavana tekijänä.

Sydänystävällinen ruokavalio sisältää runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä, runsaasti täysjyväleipää ja muita täysjyväviljavalmisteita, sopivan määrän pehmeää kasviperäistä rasvaa, vain vähän kovaa rasvaa, säännöllisesti kalaa, vain vähän suolaa. Vesi tai vähän natriumia sisältävät kivennäisvedet käyvät hyvin janojuomaksi. Painonhallinnassa auttavat säännöllinen ateriointi ja annoskokojen kohtuullisuus.

Sydänliiton suositus, Ravinto sydänterveyden edistämisessä, on kirjoitettu terveydenhuollon ja ravitsemuksen ammattilaisille ravitsemusneuvonnan työkaluksi. Perustana on koko väestölle suositeltava terveellinen ruokavalio. Uutta suosituksissa ovat sydänsairauskohtaiset suositukset potilastyötä varten.

Sydänliiton ravitsemussuositukset on laadittu asiantuntijatyönä. Ne perustuvat kansalliseen ja kansainväliseen tieteelliseen tutkimusnäyttöön. Sydänliiton suosituksissa tieteellinen tutkimusnäyttö on käyty läpi terveyttä edistävän ravitsemuksen näkökulmasta, sydänsairauksien ehkäisyn ja hoidon eritysvaatimukset huomioon ottaen.

- Sydänliiton ravitsemussuositukset lisäävät ammattilaisten ymmärrystä sydänterveyttä edistävän ravitsemuksen kokonaisuudesta ja antavat neuvontatyöhön liikkumavaraa. Kun esitämme suosituksia ravintoainetasolla, niiden on tarkoitettu lisäävän - ei kaventavan - terveellisen ruokavalion koostamisen mahdollisuuksia, ravitsemusasiantuntija Tuija Pusa Sydänliitosta sanoo. Uudessa suosituksessa on esitetty useita taulukoita, jotka helpottavat ammattilaisten ravitsemusohjaustyötä.

Sydänliiton edellinen suositus, Ravinto ja liikunta sydänterveyden edistämisessä, julkaistiin vuonna 2006. Liikuntaosio on nyt jätetty pois, koska Sydänliitto on julkaissut erikseen potilasryhmäkohtaisia liikuntasuosituksia. Muilta osin Sydänliitto suosittelee noudatettavan yleisiä terveysliikuntasuosituksia.

Lisätietoja: Suomen Sydänliitto ry
ravitsemusasiantuntija Tuija Pusa, puh. 040 535 8308
puheenjohtaja Matti Uusitupa, puh. 0400 615 661

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs