Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Rakentaminen » VUODEN BETONIRAKENNE 2013 – KIRJASTOSILTA, TURKU

VUODEN BETONIRAKENNE 2013 – KIRJASTOSILTA, TURKU

Tiedote.
Julkaistu: 23.01.2014 klo 16:00
Julkaisija: Toimialatiedote

BETONI TIEDOTTAA  LEHDISTÖTIEDOTE  julkaistavissa 23.1.2014  klo 16.00

Turun uusi kirjastosilta palkitaan vuoden 2013 betonirakenteena taitavasta ja vaativasta arkkitehti- ja rakennesuunnittelusta sekä laadukkaasta toteutuksesta. Kaikkien osapuolten toimivalla yhteistyöllä ja osaavalla betonin käytöllä on aikaansaatu rakennusteknillisesti onnistunut, ilmeikäs ja veistoksellinen arkkitehtoninen kokonaisuus. Kirjastosilta luo Aurajoen historialliseen maisemaan uuden kiinnekohdan, mutta sulautuu samalla hillitysti arvokkaaseen taustaansa.

Veistoksellisessa sillassa tulevat esiin teräsbetonirakenteiden monipuoliset mahdollisuudet. Betonirakenteissa korostuvat toisaalta konstruktiivisuus sekä toisaalta betonin plastisuus ja monoliittisuus.

Silta on paikallavalettu jännitetty betoninen jatkuva palkkisilta. 60 metriä pitkän ja 5 metriä leveän joen ylittävä kevyen liikenteen väylä kaartelee loivasti siten, että silta on vaakageometrialtaan S-kirjaimen muotoinen.  Sillan kannen alapinta taas kiertyy ruuvipinnaksi, joka on sillan keskipisteen suhteen symmetrinen. Näin sillan poikkileikkaus on keskikohdan molemmin puolin epäsymmetrinen. Silta on perustettu kallioon tukeutuvien kaivinpaalujen varaan. Päätytukien kaivinpaalut on jännitetty kallioon niin, että ne pysyvät aina puristettuina. Tällä tavoin sillan kantaan on saatu jäykkä kiinnitys, joka mahdollistaa keskijänteen hoikkuuden.

Turun uuden kirjastosillan suunnittelu perustuu Insinööritoimiso Pontek Oy:n työryhmän Crescendo-nimiseen ehdotukseen, joka voitti vuonna 2010 Turun kaupungin järjestämän suunnittelukilpailun. Kevyen liikenteen silta sijaitsee aivan Turun keskustassa ja se johtaa Aurajoen yli Tuomiokirkkosillan ja Auransillan välissä, Kauppiaskadulta Rettigin rinteelle. Heti avajaisten jälkeen silta on otettu kaupunkilaisten aktiiviseen käyttöön ja osoittanut siten tarpeellisuutensa.

Materiaaleiltaan uusi silta sopeutuu hyvin ympäristöönsä. Betonisen sillan omaperäistä muotoa on korostettu hiomalla valoisammat kylkipinnat sileiksi ja jättämällä varjoisa alapinta rimamuotin jäljiltä karheaksi. Sillan kaiteet ja valaistus tuovat sillan muodon esiin. Kaide muodostuu puisen yläjohteen ja reunapalkin väliin kiinnitetyistä lasisäleistä. Valojen väriä ja voimakkuutta säätämällä silta elää Aurajoen kansallismaisemassa hillitysti ja hienovaraisin vivahtein.

Kohde on hyvä esimerkki julkisesta rakentamisesta, missä taitavalla betonin käytöllä on aikaansaatu kestävää ja laadukasta rakentamista. Toteutunut kohde on osoitus ammattitaitoisesta rakennuttamisesta, suunnittelusta ja ensiluokkaisesta toteutuksesta ja käsityötaidosta suomalaisessa siltarakentamisessa.

Suunnittelusta ja toteutuksesta palkitaan:

Rakennuttaja:  Turun kaupunki, Kiinteistöliikelaitos
Kaavoittaja:   Iina Paasikivi, Turun kaupunki
Arkkitehtisuunnittelu:   Teo Tammivuori ja Hanna Hyvönen, arkkitehdit SAFA
Rakennesuunnittelu:  Insinööritoimisto Pontek Oy
Pääurakoitsija:  Insinööritoimisto Seppo Rantala Oy

VUODEN BETONIRAKENNE 2013 -KUNNIAMAININTA: VILLAMA, PIENTALO, TURKU 

Pientalo villAma Turun Hirvensalossa palkitaan Vuoden Betonirakenne 2013 -kilpailussa kunniamaininnalla arkkitehtisuunnittelusta ja toteutuksesta, jossa betonin käytöllä on merkittävä osa näkyvää lopputulosta. Talon ulko- ja sisätiloissa betonia on käytetty kokonaisvaltaisesti käyttöpinnoissa. Laadukkaasti toteutettu kokonaisuus on arkkitehtonisesti persoonallinen pientalo, joka sopeutuu hyvin ympäristöönsä.

Betonin hyvät ominaisuudet tulevat esiin erityisesti rakennuksen julkisivuissa, sisäpinnoissa ja kalusteissa. Laadukkaasti toteutetut betonipinnat luovat kontrastia tilojen muille materiaaleille. Sisätiloista avautuvat laajat näkymät myös ulkotiloihin.   VillAman rakennuttajalla on ollut tulevasta kodista vahva visio ja se näkyy toteutuksessa. Harkitussa kokonaisuudessa tulevat esiin toisaalta betonin teollinen ja karhea ilme sekä toisaalta kodikkuus talon minimalistisissa yksityiskohdissa. Betoni luo eleetöntä ja rauhallista tunnelmaa pientalon ilmeessä.

Kolmikerroksinen pientalo on toteutettu pääosin betonielementeillä. Tasopinnat ja kalusteet ovat paikallavalettuja. Julkisivut ovat sandwich-elementtejä, joissa elementin vanerimuottipinta on kaikissa sisätiloissa näkyvissä. Ulkopinta on teräshierretty käsin ja karhennettu kevyesti hiomalla. Talo on sijoitettu luontevasti kallioiselle tontilleen. Suojaisat pihapoukamat ovat osa sisä- ja ulkotilojen kokonaisuutta.

Arkkitehtitoimisto Sigge Oy:n suunnittelema villAma on osoitus betonin vahvuuksista pientalorakentamisessa. Toteutunut kohde on osoitus hankkeesta, jossa eri osapuolien ammattitaitoisen yhteistyön tuloksena on aikaansaatu yksilöllinen pientalo, laadukas lopputulos – myös kustannustehokkaasti.

Suunnittelusta ja toteutuksesta palkitaan:

Rakennuttajat:  Anne-Maarit Alho-Leino ja Kari Leino
Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtitoimisto Sigge Oy
Betonielementtien valmistaja ja asentaja: Betoniluoma Oy

Vuoden Betonirakenne -kilpailu on järjestetty vuodesta 1970 lähtien ja siihen osallistui tänä vuonna 12 ehdotusta. Palkinto annetaan vuosittaisen kilpailun perusteella rakennuskohteelle, joka parhaiten edustaa suomalaista betonirakentamista. Kilpailun tarkoituksena on tehdä tunnetuksi ja edistää suomalaista betoniarkkitehtuuria, -tekniikkaa ja -rakentamista. Kilpailun järjesti Betoniteollisuus ry.

Vuoden Betonirakenne 2013 -kilpailun tuomariston puheenjohtajana toimi toimitusjohtaja Esa Konsti, Betoniteollisuus ry:n edustajana ja jäseninä Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n nimeämänä arkkitehti Asmo Jaaksi, rakennusarkkitehti Asko Eerola Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA:n edustajana, professori Jari Puttonen Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL:n nimeämänä, dipl.ins.  Kalervo Matikainen Suomen Betoniyhdistys ry:n edustajana ja kutsuttuna lehdistön edustajana päätoimittaja Johanna Falck Avotakka-lehdestä. Tuomariston sihteereinä toimivat arkkitehti SAFA, päätoimittaja Maritta Koivisto Betoni-lehdestä sekä tekn.tri. Jussi Mattila Betoniteollisuus ry:stä.

Lisätietoja ja tiedotteet: Betoniteollisuus ry: Maritta Koivisto, gsm 040-9003577 tai maritta.koivisto@betoni.com http://www.betoni.com/tapahtumat/vuoden-betonirakenne/

Kohteen lehdistökuvat löytyvät osoitteesta: http://www.betoni.com/tapahtumat/vuoden-betonirakenne/2013

 

VUODEN BETONIRAKENNE 2013 TUOMARISTO

Puheenjohtaja:  toimitusjohtaja Esa Konsti, Betoniteollisuus ry

Jäsenet: arkkitehti SAFA Asmo Jaaksi, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA rakennusarkkitehti RIA Asko Eerola, Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA professori Jari Puttonen, Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL dipl.ins. Kalervo Matikainen, Suomen Betoniyhdistys ry päätoimittaja Johanna Falck, Avotakka
Sihteerit: arkkitehti SAFA Maritta Koivisto, Betoniteollisuus ry, Betoni-lehti tekn.tri Jussi Mattila, Betoniteollisuus ry

VUODEN BETONIRAKENNE 2013 EHDOKKAAT (12  kpl) Ehdokkaat käsittelyjärjestyksessä.

As Oy Espoo Tähystäjä, asuinrakennus – Arkkitehtitoimisto Petri Rouhiainen Oy, grafiikka Aimo Katajamäki

Pientalo villAma, Turku – Arkkitehtitoimisto Sigge Oy

Business Valey Sola, Leppävaara, Espoo – Arkkitehtitoimisto Larkas& Laine Oy

Tornionlaakson maakuntamuseon peruskorjaus – Arkkitehti Saila Palviainen, SIPARK

Keimolan 3-tien melueste, Vantaa – Liikennevirasto NCC Infra, Parma Oy

Derby Business Park, Espoo – Lahdelma & Mahlamäki, Insinööritoimisto Mäkeläinen Oy

Porin Puuvilla Kauppakeskus –

Maxinge center, Jomala, Ahvenanmaa –¬ arkkitehti Michael Donald

Talo Asikainen, Helsinki – Jyrki Tasa, Arkkitehdit NRT Oy

Suurpellon sillat, Espoo – Finnmap Consulting Oy

As Oy Aino ja Seppo, Espoo – Arkkitehdit Kirsi Korhonen ja Mika Penttinen Oy

Kirjastosilta, Turku – Insinööritoimisto Pontek Oy

 

 

 

 

Betoniteollisuus on Rakennusteollisuus RT jäsen. RT on rakennusalan yritysten elinkeinopoliittisten ja työmarkkina-asioiden edunvalvoja. RT-liittoyhteisöön kuuluvat keskusliitto ja viisi toimialaa: Talonrakennus, Rakennustuoteteollisuus, Infra, LVI-tekninen urakointi ja Pinta.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs