Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Rakentaminen » Vuoden betonirakenne 2012 valittu

Rakennusteollisuus RT

Vuoden betonirakenne 2012 valittu

Tiedote.
Julkaistu: 24.01.2013 klo 16:00
Julkaisija: Rakennusteollisuus RT

Betoniteollisuus ry 
Lehdistötiedote 

 Vuoden betonirakenne 2012 - Seinäjoen kaupunginkirjasto  

Seinäjoen uusi kaupunginkirjasto palkitaan vuoden 2012 betonirakenteena taitavasta ja vaativasta arkkitehti- ja rakennesuunnittelusta sekä laadukkaasta toteutuksesta. Kaikkien osapuolten toimivalla yhteistyöllä ja osaavalla betonin käytöllä on aikaansaatu rakennusteknillisesti onnistunut, ilmeikäs ja veistoksellinen arkkitehtoninen kokonaisuus. Uusi kirjasto täydentää osaltaan Alvar Aallon suunnittelemaa arvomiljöötä. 

Talon rakenteissa ja sisätilojen pinnoissa betonia on käytetty kokonaisvaltaisesti. Betonirakenteilla ja betonipinnoilla on merkittävä rooli rakennuksen sisätilojen arkkitehtuurissa ja tunnelman luojana. Valtava päätilan vekkimäinen lautamuottipintainen betonikatto tuo kirjastosaliin juurevaa tunnelmaa. Betoni materiaalina luo harmonisen kontrastin muun sisustuksen kanssa. 

Betonirakenteissa korostuvat toisaalta betonin karheus ja konstruktiivisuus sekä toisaalta betonin plastisuus ja monoliittisuus. Rakennuksen runko on toteutettu kauttaaltaan paikallavalettuina betonirakenteina. Panoraamanomaiset esteettömät näkymät avoimissa sisätiloissa on saavutettu haastavilla pitkillä jänneväleillä ja palkkirakenteina, jotka rakenteellisesti lähestyvät siltarakenteita. Monimuotoiset, veistokselliset ja moneen suuntaan kaltevat teräsbetonirakenteet on suunniteltu 3D mallinnusta apuna käyttämällä. Talotekniikka on integroitu rakenteisiin, jolloin holvimaiset katot ja muut sisäpinnat on voitu jättää paljaasti näkyviin. 

Kohde on hyvä esimerkki julkisesta rakentamisesta, missä monipuolisella betonin käytöllä on aikaansaatu kestävää ja laadukasta rakentamista, missä pitkä käyttöikä ja muuntojoustavuus on ollut suunnittelun lähtökohtina. Kompakti kokonaismuoto, ulkovaipan hyvät lämmöneristysarvot sekä ilmanvaihdon lämmön talteenottojärjestelmä takaavat rakennukselle hyvän energiatehokkuuden. Jäähdytyksen tarpeen minimoimiseksi suuret ikkunapinnat on suunnattu pohjoisiin ilmansuuntiin. Toteutunut kohde on osoitus ammattitaitoisesta rakennuttamisesta, suunnittelusta ja ensiluokkaisesta toteutuksesta ja käsityötaidosta. 

Seinäjoen uuden kirjaston suunnittelu perustuu JKMM Arkkitehtien vuonna 2008 järjestettyyn arkkitehtikutsukilpailun voittoon. 

Kunniamaininta: Saunalahden koulu, Espoo

Saunalahden koulu palkitaan Vuoden Betonirakenne 2012 -kilpailussa kunniamaininnalla vaativasta arkkitehti- ja rakennesuunnittelusta ja toteutuksesta, jossa betonin käytöllä on merkittävä osa lopputulosta. Talon sisätiloissa betonia on käytetty kokonaisvaltaisesti näkyvissä käyttöpinnoissa. Laadukkaasti toteutettu kokonaisuus on arkkitehtonisesti raikas ja persoonallinen uudenlainen peruskoulu monine toimintoineen ja se sopeutuu hyvin ympäristöönsä toimien samalla alueen maamerkkinä. 

Betonin hyvät ominaisuudet tulevat esiin rakennuksen päätilojen sisäpinnoissa. Laadukkaasti toteutetut betonipinnat luovat kontrastia tilojen muille pinnoille ja materiaaleille. Kirkkaat värit toimivat koulun eri toimintojen opasteina. Porrastetuista sisätiloista avautuvat laajat näkymät myös ulkotiloihin.                       

Saunalahden koulurakennuksessa on erillisrunko, joka koostuu teräsbetonitäytteisistä teräspilareista, WQ-palkeista ja ontelolaatoista. Pääosin julkisivut ovat paikalla muuratusta tiilestä. Sisätilojen seinäpinnoissa on pääosin käytetty paikallavalettua, sileää lautamuottia vasten valettua betonia. Perustamisolosuhteet ovat olleet vaativia. Suojaisat pihapoukamat lähiliikuntapaikkoineen ovat koulun lisäksi myös asukkaiden käytössä. Pihojen pinnat on päällystetty pääosin betonikivillä ja -laatoilla. 

Saunalahden koulu on  osoitus betonin vahvuuksista. Toteutunut kohde on osoitus hankkeesta, jossa eri osapuolien ammattitaitoisen yhteistyön tuloksena on aikaansaatu arkkitehtonisesti taidokas ja laadukas lopputulos. 

Saunalahden koulu perustuu Verstas Arkkitehdit Oy:n yleisen arkkitehtikilpailun  voittoon vuonna 2007 

Vuoden Betonirakenne -kilpailu on järjestetty vuodesta 1970 lähtien ja siihen osallistui tänä vuonna 13 ehdotusta. Palkinto annetaan vuosittaisen kilpailun perusteella rakennuskohteelle, joka parhaiten edustaa suomalaista betonirakentamista. Kilpailun tarkoituksena on tehdä tunnetuksi ja edistää suomalaista betoniarkkitehtuuria, -tekniikkaa ja -rakentamista. Kilpailun järjesti Betoniteollisuus ry. 

Vuoden Betonirakenne 2012 -kilpailun tuomariston puheenjohtajana toimi toimitusjohtaja Esa Konsti, Betoniteollisuus ry:n edustajana ja jäseninä Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n nimeämänä professori, arkkitehti Mikko Heikkinen, rakennusarkkitehti Asko Eerola Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA:n edustajana, professori Jari Puttonen Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL:n nimeämänä, dipl.ins.  Kalervo Matikainen Suomen Betoniyhdistys ry:n edustajana ja kutsuttuna lehdistön edustajana päätoimittaja Johanna Falck Avotakka-lehdestä. Tuomariston sihteereinä toimivat arkkitehti SAFA, päätoimittaja Maritta Koivisto Betoni-lehdestä sekä tekn.tri. Jussi Mattila Betoniteollisuus ry:stä. 

Lisätietoja ja tiedotteet:

Betoniteollisuus ry: Maritta Koivisto, gsm 040-9003577 tai maritta.koivisto@betoni.com

http://www.betoni.com/tapahtumat/vuoden-betonirakenne

Kohteen lehdistökuvat löytyvät osoitteesta:

http://www.betoni.com/tapahtumat/vuoden-betonirakenne

Betoniteollisuus ry on Rakennustuoteteollisuus RTT ry:n jäsen, joka kuuluu Rakennusteollisuus RT ry:hyn. RT on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n neljänneksi suurin jäsenliitto.  RTT Betoniteollisuustoimialan/Betoniteollisuus ry:n jäseniksi ovat järjestäytyneet kaikki maamme merkittävät alan yritykset.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs