Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Rakentaminen » Vähäpäästöiseen tulisijaan vaihtamalla pienhiukkaspäästöjä voi vähentää merkittävästi

Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY ry

Vähäpäästöiseen tulisijaan vaihtamalla pienhiukkaspäästöjä voi vähentää merkittävästi

Tiedote.
Julkaistu: 28.04.2015 klo 13:27
Julkaisija: Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY ry

 

Suomalaiset tulisijavalmistajat toivottavat tulisijoille asetettavat tiukimmatkin päästörajat tervetulleiksi. – Olemme osanneet odottaa myös pienhiukkaspäästöjen rajoituksia ja valmistautuneet niihin hyvissä ajoin. Markkinoilla on jo tällä hetkellä paljon tulisijoja, jotka täyttävät Ekosuunnitteludirektiivissä olevat päästörajat, Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY ry:n puheenjohtaja Tuomo Järvinen vakuuttaa.

Ympäristöministeriössä on herätty miettimään, minkälaisia rajoituksia

valmisteilla oleva Ekosuunnitteluditrektiivi aiheuttaisi puulämmitykselle. Tulisijojen ja kiukaiden lämmitys aiheuttaa kolmanneksen pienhiukkaspäästöistä.

Ekosuunnitteludirektiiviin sisältyvät tulisijojen hyötysuhde- ja päästöraja-arvot astunevat voimaan 1.1.2022. 

Ympäristöystävällisillä tulisijoilla pienhiukkashaitta poistettavissa

Järvinen painottaa, että ministeriössä ollaan oikealla asialla. – Pienhiukkasilla on merkittäviä terveysvaikutuksia suurelle ihmisjoukolle ja onneksi pienhiukkasten syntymiseen on myös mahdollista vaikuttaa oikeilla tulisijavalinnoilla.

– Pienhiukkaspäästöjä saadaan helposti vähennettyä vaihtamalla vanha tulisija uuteen, vähäpäästöiseen tulisijaan. Vaihtoehtoja markkinoilla on jo paljon, Järvinen vakuuttaa. 

Järvisen mukaan pienhiukkaset ovat suomalaisessa tulisijateollisuudessa olleet erityistarkkailussa jo vuosien ajan. Selvitysten mukaan huonosti toteutetusti puunpoltossa päästot voivat olla jopa monisatakertaiset hyvään, korkean hyötysuhteen polttoon verrattuna. 

Erityisesti Saksassa päästörajat ovat olleet muuta maailmaa tiukemmat jo pitkään sekä hiilimonoksidin (CO), typpioksidin (NOx) että pienhiukkasten suhteen. Kuluvan vuoden alussa siellä astui voimaan säädös, jossa päästörajat ovat jo tiukemmat, kuin mitä Ekosuunnitteludirektiivi tulee edellyttämään vuonna 2022. Esimerkiksi pienhiukkasten osalta päästöraja on 40 mg/Nm3 (@13 % O2). Saksaan tulisijoja vievät suomalaiset tulisijavalmistajat ovat siten joutuneet valmistautumaan näihin päästörajoihin jo hyvissä ajoin.

– Olemme valmiita siihen, että tiukimmat päästörajat otetaan Suomessakin käyttöön milloin tahansa, Järvinen vakuuttaa.

–Hyvässä tulisijassa CO on korkeintaan 1500 mg/m3 (13% O2 ) ja hyötysuhde yli 80%, hän sanoo.

 Tukea tulisijan vaihtoon

Vähäpäästöiseen tulisijaan investoiminen ei aivan kaikille ole taloudellisesti helppoa. Usein tällaisissa kotitalouksissa myös puulla lämmittämisen merkitys on lämmön tuottamisessa myös keskimääräistä suurempi. 

 – Vanhemmissa omakotitaloissa asuvien talouksien mahdollisuuksia investoida vähäpäästöisempään ja samalla energiatehokkaampaan tulisijaan tulisi tukea jonkinlaisella energia-/ympäristöavustuksella, Järvinen sanoo.  

Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY ry ehdottaakin, että asiaa ryhdytään selvittämään pikaisesti. Vähäpäästöisiin ja samalla energiatehokkaampiin tulisijoihin siirtyminen parantaa kotitalouden taloudellista tilannetta ja elämänlaatua sekä lähiympäristön ilmanlaatua.

Puhdasta kotimaista energiaa

Suomessa puun pienpoltto on asuntojen lämmityksen kannalta hyvin merkittävä energiamuoto. Suomessa lämmittämiseen käytetään noin 2,2 miljoonaa tulisijaa. Pientalojen koko lämmitysenergiasta polttopuu muodostaa noin 40 %. Polttopuulla tuotetaan noin 15 TWh energiaa, mikä vastaa Olkiluodon kahden reaktorin vuosituotantoa. 

Oikeaoppinen puun polttaminen on uusiutuvaa ja puhdasta lähienergiaa eikä se lisää kasvihuonepäästöjä. 

Polta vain puhdasta puuta

Pienhiukkaspäästöjä voidaan ehkäistä polttamalla vain puhdasta ja kuivaa puuta. Älä sytytä roskilla.

Tarkkaile savupiipusta nousevaa savua. Pian sytytyksen jälkeen vaaleaksi ja heikosti 

näkyväksi muuttuva savu on merkki hyvästä palamisesta.

– Parhaan ja puhtaimman palamistuloksen saavuttamiseksi pitää aina lämmittää tulisijaa valmistajan ohjeiden mukaisesti, Järvinen muistuttaa.

 

Lisätietoa:

toiminnanjohtaja Juhani Jyrkiäinen, puh. 050 381 4910, juhani.jyrkiainen@tsy.fi

Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY on toimialansa valmistajien ja maahantuojien asiantuntijayhdistys. Se on perustettu vuonna 2008. Laajasti koko alaa edustavaan yhdistykseen kuuluu 24 jäsentä. Yhdistyksen asiantuntijat neuvovat ja opastavat kuluttajia tulisijojen oikeassa käytössä, nykyaikaisessa puulämmittämisessä sekä antavat tietoa alasta. Katso lisää verkkosivuilta: www.tsy.fi.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs