Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Rakentaminen » Tonttibarometri 2013–2014: Tonttitarjonnan ja kaavojen haasteet jarruttavat rakentamista

Rakennusteollisuus RT

Tonttibarometri 2013–2014: Tonttitarjonnan ja kaavojen haasteet jarruttavat rakentamista

Tiedote.
Julkaistu: 19.12.2013 klo 13:07
Julkaisija: Rakennusteollisuus RT

Rakennusliikkeiden mukaan kolme isointa ongelmaa tonttimarkkinoiden kysynnän ja tarjonnan kohtaamisessa ovat kaavoitetun tonttimaan riittävyys, tonttien korkea hintataso ja liian yksityiskohtaiset kaavat. Noin kolme neljästä pitää näitä keskeisinä haasteina. Lisäksi yhdeksän kymmenestä on sitä mieltä, ettei tonttitarjonta tue kilpailua rakentamisessa. Kannat perustuvat tonttibarometriin, jonka Rakennusteollisuus RT on toteuttanut yhdessä ympäristöministeriön ja Kuntaliiton kanssa.

Kaavojen liiallinen yksityiskohtaisuus on rakentajien mielestä jopa kaikkein keskeisin ongelma. Sen mainitsi yli 90 prosenttia rakentajista. Kyselyn vastaajat edustivat koko Suomea, mutta pulma on pahin pääkaupunkiseudulla.

”Helsingin seudulla suuri osa hankkeista pääsee käyntiin vasta kaavamuutoksen jälkeen, koska kaikkia detaljeja ei käytännössä ole tarkoituksenmukaista noudattaa.  Yksityiskohtiin takertuvat kaavat hidastavat hankkeita ja synnyttävät turhia kustannuksia. Kaavoissa saatetaan säädellä niin parvekkeiden mallia kuin julkisivusaumojen materiaaliakin”, toteaa talonrakentamisen toimialajohtaja Kim Kaskiaro Rakennusteollisuus RT:stä.

Tonttitarjonta kilpailun esteenä

Eräs vastaaja kommentoi kyselyn vapaassa palautteessa: ”Kaavoitusvaihe kestää liian pitkään. Tämä rajoittaa todella voimakkaasti rakentamisen määrää ja nostaa harvojen rakentamiskelpoisten tonttien hintoja.”

Ylisääntely ja kilpailua vähentävät tontinluovutusehdot nousivat vahvasti esiin myös Kilpailu- ja kuluttajaviraston viime keväänä julkaisemassa selvityksessä Asuntotuotannon kilpailun esteet pääkaupunkiseudulla. Loppuraportin mukaan kuntien menettelytavat vaikeuttavat pienten ja keskisuurten rakennuttajien ja rakennusliikkeiden mahdollisuuksia saada tontteja. Kompastuskivenä ovat myös monipolviset, pitkälliset kaava- ja lupaprosessit, jotka ovat riskialttiita ja sitovat resursseja.

Rakennusteollisuuden Kaskiaro on tyytyväinen siihen, että hallituksen rakenneohjelmassa on tartuttu näihin haasteisiin. ”Tonttitarjontaan aiotaan puuttua muun muassa metropolihallinnon avulla ja asettamalla kunnille nykyistä sitovampia kaavoitustavoitteita. Samoin on tarkoitus purkaa kaavoitukseen ja rakentamiseen liittyviä kilpailun esteitä.”

Lue lisää

RT:n, ympäristöministeriön ja Kuntaliiton yhteistiedote tonttibarometristä 2013-2014 ympäristöministeriön verkkosivuilta
http://www.ym.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Tonttibarometri__20132014__Heikko_talous(27807)

Rakennusliikkeiden tonttibarometrin raportti löytyy RT:n verkkosivuilta
http://www.rakennusteollisuus.fi/RT/Ajankohtaista/Tonttitarjonnan+ja+kaavojen+haasteet+jarruttavat+rakentamista+/

Lisätietoja
Toimialajohtaja Kim Kaskiaro, Rakennusteollisuus RT, puh. 050 548 1691
Elinkeinopoliittinen johtaja Anu Kärkkäinen, Rakennusteollisuus RT, puh. 050 337 6699

 Tiedote löytyy myös RT:n verkkosivuilta www.rakennusteollisuus.fi/ajankohtaista.

Rakennusteollisuus RT ry on rakennusalan yritysten elinkeinopoliittisten ja työmarkkina-asioiden edunvalvoja. RT-liittoyhteisöön kuuluvat keskusliitto ja viisi toimialaa: Talonrakennus, Rakennustuoteteollisuus, Infra, LVI-tekninen urakointi ja Pinta.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs