Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Rakentaminen » Tiirismaan peruskoulu Lahden Urheilu- ja Messukeskukseen, lukio Wellamo-opiston tiloihin ja Wellamo-opisto osin Sammonkadulle

Lahden kaupunki

Tiirismaan peruskoulu Lahden Urheilu- ja Messukeskukseen, lukio Wellamo-opiston tiloihin ja Wellamo-opisto osin Sammonkadulle

Tiedote.
Julkaistu: 07.10.2015 klo 17:23
Julkaisija: Lahden kaupunki

Muuttoketju alkaa purkaantua heti syyslomaviikon jälkeen maanantaina 26. lokakuuta. Tiirismaan yläkoulu siirtyy väliaikaisesti Lahden Urheilu- ja Messukeskukseen, lukio Aikuiskoulutuskeskukseen Wellamo-opiston tiloihin ja Wellamo-opiston toiminta osin Sammonkadulle. Tiirismaan koulu määrättiin käyttökieltoon kahdessa vaiheessa. Käytännössä niin oppilaiden kuin henkilöstön oireilut ovat lisääntyneet siinä määrin, että koko koulukiinteistön toiminta siirretään kerralla pois. Myös Tiirismaan koulussa sijaitsevan tuotantokeittiön ateriatuotanto siirretään Lahden Aterian olemassa oleviin tuotantokeittiöihin.


Tiirismaan peruskoulu Lahden Urheilu- ja Messukeskukseen sekä Lotilan koulun tiloihin

Tiirismaan peruskoulun toiminta siirtyy loppuvuodeksi Lahden Urheilu- ja Messukeskuksen ja Lotilan peruskoulun tiloihin. Koulun toiminta näissä toimipisteissä alkaa heti syyslomaviikon jälkeen maanantaina ja jatkuu syyslukukauden loppuun. Kevätlukukauden alusta Tiirimaan peruskoulun toiminta palaa koulun viereen Ursan kentälle rakennettaviin väliaikaisiin koulutiloihin.

Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan Tiirismaan peruskoulusta Lotilaan siirtyy luokat 0-3. Oppilaita on näillä luokilla 100. Luokat 4-6 ja koko yläkoulu siirtyy Lahden Urheilu- ja Messukeskuksen tiloihin. Tämä tarkoittaa 575 oppilasta ja reilua 70 opetus- ja muuta henkilöstöä.

Urheilu- ja Messukeskuksen osalta koulutoiminnan tilasuunnittelussa perusratkaisuna on Lahti Hallin kokoustiloihin perustettavat yhdeksän avointa luokkatilaa sekä täydennyksenä Lahti Hallin tai Vesijärvi Hallin vapaana oleva hallitila soveltuvin osin. Peruskoulun aineenopettajat oppilaineen siirtyvät kerralla seinättömään avoimeen oppimisympäristöön. Tämä on iso haaste mutta samanaikaisesti mahdollistaa aivan uudenlaisen oppimistilanteen ja kokemuksen avoimesta oppimisympäristöstä niin opettajille kuin oppilaillekin.  

Nyt seuraavan kahden viikon ajan jatketaan tilojen käytön sekä poikkeuksellisissa olosuhteissa toteutettavien opetusjärjestelyjen suunnittelua.  Samalla opetuskäyttöön tulevia tiloja varustellaan ja kalustetaan. Suunnittelutyötä tehdään perusopetuspalveluiden, Lahden Messujen ja Lahden Tilakeskuksen tiiviinä yhteistyönä. Lahden Messut ovat joustavasti lähteneet mukaan kokonaistilanteen ratkaisemiseksi.  

Oppilaiden koulumatkaetuuksiin liittyvät asiat tarkistetaan. Oppilaille myönnetään bussiliput syyslukukaudeksi kotoa uusiin väliaikaisiin koulutiloihin koulukuljetussäännön mukaisesti. Matkat korvataan, mikäli matka ylittää viisi kilometriä. Kouluruokailu hoidetaan Urheilu- ja Messukeskuksen tiloissa. 


Tiirismaan lukio Wellamo-opiston tiloihin Aikuiskoulutuskeskukseen

Tiirismaan lukio aloittaa syysloman jälkeen Aikuiskoulutuskeskuksessa Wellamo-opiston tiloissa, osoitteessa Kirkkokatu 16. Lukiolaisten ruokailu saadaan toteutettua Aikuiskoulutuskeskuksen tiloissa erityisjärjestelyin.  

 

Wellamo-opiston päiväopetuksesta osa siirtyy Sammonkadulle

Lukion muuton myötä Wellamo-opiston päiväopetuksesta osa siirtyy osoitteeseen Sammonkatu 8, IV kerros. Käytännössä tämä tarkoittaa osaa kieltenopetuksesta. Wellamon opiskelijoille tiedotetaan opiskelupaikan uusi osoite tekstiviestillä.

Muilta osin iltaopetus jatkuu aikuiskoulutuskeskuksen tiloissa. Joidenkin opetusryhmien osalta tulee talon sisäistä muuttoliikettä. Myös opiston hallinnon tilat jäävät nykysijoilleen. Toistaiseksi aikuiskoulutuskeskuksen tiloja ei vuokrata muuhun käyttöön. Asiasta tietoa löytyy myös Wellamo-opiston nettisivuilta.

Lukion päiväkäytössä olevat tilat ovat jatkossa arkisin kello 15.00 jälkeen ja viikonloppuisin edelleen Wellamo-opiston käytössä. Päivisin yhteiskäytössä olevia tiloja ovat mahdollisesti atk-luokka, musiikkiluokka sekä auditorio lukuun ottamatta muutamaa ennakkovarauksella tehtyä koko päivän kestävää isoa tilaisuutta. 

Kirkkokadun kiinteistöä tulevat käyttämään sadat eri-ikäiset opiskelijat arkisin klo 8-21. Myös siivousten mitoittaminen ja aikatauluttaminen tulee olemaan haastavaa. Siivous on todennäköisesti tehtävä hyvin aikaisin aamulla ja iltapäivällä

Kesäyliopiston toimistotilat jäävät Aikuiskoulutuskeskuksen tiloihin, ja opetukselle etsitään korvaavia tiloja. Kesäyliopisto tiedottaa asiasta myöhemmin. Helsingin yliopisto keskittää Lahden-toimintansa vaiheittain Niemen kampukselle.


Liikuntapalvelujen ja Lahden Messujen toiminta jatkuu normaalisti

Lahden Messuilta tuottaja Sami Ahonen kertoo, että Tiirismaan koulujärjestelyt Lahden Urheilu- ja Messukeskuksessa eivät vaikuta syksyn tapahtumiin. 
-          Lahden Messujen toiminta jatkuu normaalisti joitain poikkeusjärjestelyjä lukuun ottamatta.

Lahden Urheilu- ja Messukeskuksen tilojen osalta myös liikuntatoimenjohtaja Tommi Lanki toteaa, että liikuntatoiminta halleissa jatkuu normaalisti.


Tiirismaan peruskoulussa oppilaita on 675 ja henkilöstöä 67. Yleisopetuksen luokkia on 28 sekä yksi alueellinen erityisen tuen ryhmä. Tiirismaan lukion opiskelijamäärä on 425, ryhmiä 15. Opetushenkilöstöä on 30.  Seudullisen Wellamo-opiston opiskelijoita Lahdessa on vuositasolla 14 000 noin 500 eri kurssilla, henkilöstöä kaikkineen 380.

 
Lisätiedustelut:
Koulun ja opiston toimintaan liittyen Lahden sivistystoimiala,   rehtorit
Wellamo-opisto, Mari Ylä-Sankola-Peltola, 050 398 5850
Tiirismaan lukio, Leena Akola, puh. 050 539 1680
Tiirismaan peruskoulu, Kari Turpeinen, puh. 050 559 7846

vastuualuejohtaja, opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen, puh. 044 716 1328 
vastuualuejohtaja, lukiojohtaja Heikki Turunen, puh. 044 716 1330   

Lahden Tilakeskus
toimitilajohtaja Mauri Koistinen, puh. 050 65862

Lahden Messut
tuottaja Sami Ahonen, Sami Ahonen, puh. 044 308 1072

Spatium Toimitilat Oy
toimitusjohtaja Jouni Kanervo, puh. 044 716 1638

Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva yli 100 000 asukkaan kasvukeskus. Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen.

Lahden kaupunki ja Nastolan kunta yhdistyvät vuoden 2016 alusta. Uudessa Lahden kaupungissa asukkaita on noin 120 000.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs