Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Rakentaminen » Rakentaminen on jatkunut suotuisasti, mutta markkinakehitystä seurataan tarkasti

Rakennusteollisuus RT

Rakentaminen on jatkunut suotuisasti, mutta markkinakehitystä seurataan tarkasti

Tiedote.
Julkaistu: 15.08.2011 klo 14:54
Julkaisija: Rakennusteollisuus RT

Rakennusteollisuuden kevään suhdanne-ennusteeseen ei ole vielä ollut syytä tehdä suuria muutoksia, vaikka talouskehityksen osalta epävarmuus on lisääntynyt ja rakentamisen näkymät hieman heikentyneet. Vain asuntoaloitusten määrää on tarkistettu alaspäin, ja asuntotuotanto kääntyy lievään laskuun tänä vuonna. Sen sijaan toimitilarakentamisen aloitusmääräarviota ei ole ollut toistaiseksi syytä muuttaa. Korjausrakentamisen on edelleen vilkasta, mutta maa- ja vesirakentamisessa kasvuluvut jäävät odottamaan ensi vuotta.

Rakennusteollisuus RT on pienentänyt arviotaan tämänvuotisesta asuntoaloitusten määrästä. Tämänhetkisen näkemyksen mukaan tänä vuonna aloitetaan noin 31 000 asunnon rakentaminen, kun kevään ennusteessa luku oli 2 500 asuntoa suurempi. Viime vuoden toteutunut asuntoaloitusten määrä oli 33 700. Vähennys johtuu ennen muuta ARA-asuntotuotannon hiljenemisestä. Kiinnostus normaalien tuettujen vuokra-asuntojen rakennuttamiseen on ollut hyvin pientä. Niin sanottuja välimallin asuntohankkeita käynnistyy vielä tänä vuonna jonkin verran, sillä vuoden 2010 loppukuukausina tehtiin runsaasti rahoituspäätöksiä.

Vapaarahoitteisen asuntotuotannon näkymät ovat pysyneet alkuvuonna hyvinä alhaisten korkojen ja hyvin sujuneen alkuvuoden asuntokaupan takia. Rakennusteollisuuden toukokuisen asuntotuotantokyselyn mukaan vapaarahoitteisia rivi- ja kerrostaloasuntohankkeita lähtee liikkeelle tänä vuonna selvästi enemmän kuin viime vuonna. Näillä näkymin aloitettaisiin perustajaurakointina 11 600 vapaarahoitteisen rivi- ja kerrostaloasunnon rakentaminen. Omakotitalojen aloitukset jäävät hieman keväällä ennakoitua pienemmäksi, noin 12 000 taloon.

Viimeaikaiset huolestuttavat talousuutiset eivät ole ainakaan vielä isommin säikäyttäneet asunnon-ostajia eivätkä myöskään asuntorakentajia. Varovaisuus on kuitenkin kasvanut, mikä voi näkyä ostopäätösten venymisenä ja hankkeiden lykkäyksenä. Asuntotuottajat seuraavat markkinatilannetta herkeämättä, ja nopeisiin muutoksiin on varauduttu vuoden 2008 tapaan. Tällä kertaa rakennusliikkeillä ei kuitenkaan ole valmiiden myymättömien asuntojen suurta varastoa, josta pitäisi ensin päästä eroon.

Toimitilarakentamisen aloitukset vähenivät kauttaaltaan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Lupakehitys tammi-toukokuussa viittaa kuitenkin siihen, että etenkin teollisuus- ja varastorakentaminen vilkastuu loppuvuonna. Näkemystä tukevat EK:n kesäkuisen investointikyselyn tulokset. Myös toimistorakennuksille myönnettiin alkuvuonna runsaasti enemmän rakennuslupia verrattuna viime vuoteen.

EK:n heinäkuisen suhdannetiedustelun mukaan rakennusalan suhdanteet ovat elpyneet. Tämänhetkistä tilannetta kuvataan jo hieman keskimääräistä vahvemmaksi. Rakennusyritykset saivat toisella neljänneksellä jonkin verran alkuvuotta enemmän tilauksia.

Rakennusteollisuuden oman tilauskantaseurannan mukaan talonrakennusyritysten tilauskanta supistui vähän ensimmäisellä neljänneksellä viime vuoden lopun tilanteeseen verrattuna. Tilauskanta oli kuitenkin arvoltaan 16 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Tuotanto ja henkilöstön määrä ovat kasvaneet, mutta työvoimapula on jälleen noussut kasvun esteeksi. Rakennusalan työllisten määrä oli virallisen työvoimatutkimuksen mukaan tammi-kesäkuussa keskimäärin 172 200 eli 6 000 henkilöä suurempi kuin vastaavana aikana vuonna 2010.

Rakennusteollisuus RT ry julkaisee syksyn suhdannekatsauksensa 12. lokakuuta.

 

Lisätiedot Rakennusteollisuus RT:

Toimitusjohtaja Tarmo Pipatti, puh. 040 506 5021
Pääekonomisti Bo Salmén, puh. 050 553 7175
Viestintäjohtaja Merja Vuoripuro, puh. 040 587 2642

Liitteet: kaksisivuinen väliraportti ja taulukot löytyvät ajankohtaisuutisista sivulta www.rakennusteollisuus.fi

Rakennusteollisuus RT ry on rakennusalan yritysten elinkeinopoliittisten ja työmarkkina-asioiden edunvalvoja. RT-liittoyhteisöön kuuluvat Keskusliitto ja viisi toimialaa: Talonrakennus, Tuoteteollisuus, Infra, Pinta ja Tekninen urakointi.
Tämä tiedote on myös Rakennusteollisuus RT ry:n verkkosivuilla osoitteessa: http://www.rakennusteollisuus.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs