Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Rakentaminen » Puurakentaminen uuteen nousuun

Miktech Oy

Puurakentaminen uuteen nousuun

Tiedote.
Julkaistu: 01.04.2011 klo 14:01
Julkaisija: Miktech Oy

Suomalainen rakentaa mielellään puusta. Vapaa-ajan rakennuksista lähes kaikki ovat puurakenteisia, pientaloista yli 80% on puurunkoisia ja kolme neljäsosaa pientaloista saa puujulkisivun.
Puukerrostalorakentaminen sen sijaan on ollut jumissa vuosikaudet; puun osuus yli kaksikerroksisissa kerrostaloissa on alle prosentin.

-Puun käyttö rakentamisessa ja bioenergian lähteenä lisääntyy jatkossa, kun kotimaisen puun kysyntä vähenee kemiallisessa teollisuudessa, arvioi TkT, arkkitehti Markku Karjalainen Puuinfo Oy:stä.
Yli kaksikerroksisten puutalojen rakentamista ovat tähän mennessä jarruttaneet monet asiat. Yhtenä isona rajoitteena ovat olleet betonirakentamista huomattavista tiukemmat palomääräykset. Tähän asiaan on tulossa korjaus, kun asuntoministeri Jan Vapaavuoren nimittämän normityöryhmän ehdotukset otetaan käytäntöön.
Työryhmän esityksen mukaan puuta aikaisempaa tasavertaisemmin kohtelevat uudet palomääräykset otettaneen käyttöön kuluvan kevään aikana.
-Uusien määräysten mukaisesti jopa 8-kerroksiseen puukerrostaloon voidaan soveltaa normaaleja palomääräysten taulukkomitoitusarvoja ilman lisäselvityksiä, kun talossa on automaattinen sammutuslaitteisto.
-Enintään nelikerroksinen puukerrostalo voidaan rakentaa myös ilman sprinklerijärjestelmää, Karjalainen selventää.

Toinen puukerrostalorakentamista hidastava tekijä on ollut selkeiden standardien puuttuminen. Betonikerrostalojen rakentamiseen standardit ovat olleet olemassa, ja se on ollut yksi syy betonitalojen saavuttamaan suosioon.
-Vastikään käynnistettiin tutkimus, jonka tulosten perusteella kehitetään  suomalaiselle teolliselle puuelementtirakentamiselle avoin standardi. Lopputuloksena saadaan runkojärjestelmä, joka helpottaa suunnittelua, runko-osien kilpailuttamista ja suunnittelua. Toisin sanoen se tarkoittaa kustannussäästöjä rakentamisessa.
-Puun käyttöä voidaan lisätä myös nykyisiä betonikerrostaloja saneerattaessa. Keveän puurakentamisen avulla voitaisiin kohentaa 1960- ja 1970-luvulla rakennettujen, monesti ankeiden kerrostaloalueiden yleisilmettä, Markku Karjalainen mainitsee.

Markku Karjalainen kannustaa puuteollisuutta olemaan nyt aktiivinen ja korostaa myös puun hyviä ominaisuuksia rakennusmateriaalina. Tehdyt tutkimukset ovat myös osoittaneet, että asukkaat valitsisivat monesti materiaaliksi koteihinsa mieluummin puun kuin betonin.
-Puusta voidaan saada aikaan taloihin betonia haluttavampi ja sympaattisempi yleisilme. Kuivan ja nopean rakennustapansa ansiosta rakennusaika on lyhyempi, mitä kautta saavutetaan myös kustannusetua.
Markku Karjalaisen mielestä nyt olisi korkea aika päästä eroon käsityksestä, että puurakentamisen kilpailukyky häviää ja rakentajan riski kasvaa, kun puiseen kerrostaloon rakennetaan kahden kerroksen päälle useampia lisäkerroksia.
-Esimerkit muualta maailmasta, kuten Yhdysvalloista, Kanadasta ja Ruotsista osoittavat tämän ennakkoluulon vääräksi.

Tähän mennessä yli kaksikerroksisia puisia asuinkerrostaloja on Suomeen rakennettu yhteensä 31, ja rakenteilla on seitsemän. Puisia monikerroksisia työpaikkarakennuksia on kolme; METLA-talo Joensuussa, FMO (Finnforest Modular Office) Espoon Tapiolassa ja Metsähallituksen Pilke-talo Rovaniemellä. Neljäs toimistotalo on suunnitteilla oleva Suomen ympäristökeskuksen Synergiatalo Helsinkiin.
-Uusia asuinpuukerrostalohankkeita on vireillä noin kymmenellä paikkakunnalla ympäri Suomea, mikä osoittaa kiinnostuksen jatkuvasti kasvavan, Markku Karjalainen toteaa.

Myös arkkitehdit ovat nykyisin kiinnostuneita puurakentamisesta, mistä todisteena ovat lukuisten puisten asuntoalueiden lisäksi useat julkiset puurakennukset, kuten  musiikkitalot, kirkot ja urheiluhallit.
-Jotta puurakentaminen edelleen yleistyisi, tarvitaan suunnittelijoiden käyttöön helppoja ja loogisia suunnittelutyökaluja. Tähän on apua luvassa, kun huhtikuussa avataan Puuinfo Oy:n uudet www-sivut. Sieltä löytyy uusia suunnitteluohjeistuksia ja -työkaluja, Karjalainen kertoo.

Lisää aiheesta tapahtumassa Puurakentamisen ja energiatehokkaan rakentamisen RoadShow 2011
Paikka: Savonia-ammattikorkeakoulu, Opistotien kampus, Opistotie 1, Auditorio, Kuopio
Ajankohta: 06.04.2011 08:30 - 16:00

EASTWOOD on Itä-Suomen puutuotetoimialan kasvu- ja kehitysohjelma. Eastwood-ohjelman toiminta-alue on Kainuu, Pohjois-Savo, Etelä-Savo ja Pohjois-Karjala.
Lisätietoja Eastwood-ohjelmasta: Aki Hakala, Miktech Oy, aki.hakala@miktech.fi, 0440-361 624

Kuvat:
- Lahden Puu-Paavolan puukerrostaloalue ja
- Vastikään vuoden 2010 lopulla valmistunut Suomen kolmas puinen toimistotalo, Metsähallituksen Pilke-talo Rovaniemellä.
- Markku Karjalainen

 

Liitetiedostot

Miktech Oy edistää tutkimustoiminnan ja elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä keskittyen uuden teknologian synnyttämiseen ja käyttöönottoon sekä teknologiayhtiöiden liiketoiminnan kehittämiseen. EASTWOOD on Itä-Suomen puutuotetoimialan kasvu- ja kehitysohjelma. Eastwood-ohjelman toiminta-alue on Kainuu, Pohjois-Savo, Etelä-Savo ja Pohjois-Karjala. Ohjelman rahoittajia ovat Euroopan Unionin Aluekehitysrahasto, kunnat ja yritykset. Rahoitusken myöntänyt viranomainen Etelä-Savon ELY-keskus

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs