Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Rakentaminen » Huuhdo kultaa Heurekan uudessa Maan alle -näyttelyssä

Heureka, suomalainen tiedekeskus

Huuhdo kultaa Heurekan uudessa Maan alle -näyttelyssä

Tiedote.
Julkaistu: 10.10.2014 klo 12:26
Julkaisija: Heureka, suomalainen tiedekeskus

TIEDOTE
10.10.2014

Huuhdo kultaa Heurekan uudessa Maan alle -näyttelyssä

Heurekan uutuusnäyttely Maan alle vie kävijät geologian, kaivosten ja maanalaisen rakentamisen maailmaan. Näyttelyn maskottina toimivan piirretyn malmikoiran johdolla yleisö pääsee muun muassa ohjaamaan kaivuria, kokeilemaan kallioporaussimulaattoria ja huuhtomaan aitoa kultaa.

Monet malmikivet tuoksuvat ja koiran käyttö malminetsinnässä perustuukin koiran erinomaiseen hajuaistiin. Suomessa koulutettiin 1960-luvulla malminetsintään koiria, jotka löysivät malmikiviä tuoksun perusteella. Maan alle -näyttelyssä malmikoirahahmo toimii näyttelyn maskottina ja ohjaa kävijöitä erityisesti lapsille sopiviin kohteisiin. Yhteensä malmikoirareitillä on kahdeksan näyttelykohdetta, joiden käyttö soveltuu hyvin perheen pienimmillekin.

Yksi malmikoiran suosittelemista näyttelykohteista tulee todennäköisesti olemaan koko näyttelyn suosituimpia. Kullanhuuhdontapisteellä kävijä voi vaskata aitoa kultaa hiekasta. Kultahippuja lisätään hiekkaan päivittäin, jotta jokaisella kävijällä on mahdollisuus saada hippu muistoksi näyttelystä. Kohteella kerrotaan myös kullanhuuhdonnan menetelmistä ja välineistä sekä kultaryntäyksistä.

Maan alle -näyttely muodostuu kolmesta kokonaisuudesta, jotka ovat geologia, kaivosteollisuus ja maanalainen rakentaminen. Näyttelyn kantava ajatus on kaikenlaisen maanalaisen toiminnan vaikutus yksittäisten ihmisten jokapäiväiseen elämään.

Noin puolet näyttelyvierailusta kävijä on kaivostunnelin hämärissä.  Geologiaan liittyvät näyttelykohteet tarjoavat yleiskuvan maankuoren rakenteesta sekä johdattavat tutkimaan mineraalien syntyä ja kallioperän kivilajeja. Äänen, valaistuksen ja muotoilun avulla toteutetussa aidontuntuisessa ympäristössä on helppo eläytyä esimerkiksi matkalle maan ytimeen. Mineraaliteollisuuteen keskittyvä teema-alue kertoo kaivosteollisuudesta ja sen historiasta sekä havainnollistaa mineraaliteollisuuden vaikutusta arkeemme. Näyttelykohteissa tutustutaan kaivoksen toimintoihin pienoismallien avulla ja poraudutaan syvälle kallion uumeniin kokeilemaan tunnelin perän panostamista, kallionporausta ja kaivurilla lastaamista.

Uuden Maan alle -näyttelyn lisäksi samalla lipulla voi tutustua myös muihin Heurekan esillä oleviin näyttelyihin: hauskaan koko perheen Lasten Heureka -näyttelyyn, Heureka-klassikoihin sekä päänäyttelyn Suolistossa suhisee, Kolikon tie, Älykäs kaupunki ja Suojaan! -näyttelyihin.

Näyttelyn pääyhteistyökumppani on Sandvik Mining and Construction Oy. Näyttelyä ovat tukeneet myös Nordkalk Oy Ab ja Forcit Oy. Näyttelyyn liittyvän oppimateriaalin tuotantoa on tukenut K.H. Renlundin säätiö.

Maan alle -näyttely on esillä Heurekassa 11.10.2014–20.9.2015.

Lisätiedot:
Projektipäällikkö Anssi Ahlgrén, puh. 040 9015 242, anssi.ahlgren@heureka.fi
Elämysjohtaja Mikko Myllykoski, puh. 040 9015 244, mikko.myllykoski@heureka.fi

Kuvia näyttelystä Heurekan kuvapankista: http://kuvapankki.info/heureka/info.php

Liitetiedostot

Tiedekeskus Heureka on elävä näyttelykeskus kaikenikäisille. Heurekassa tutustutaan tieteeseen ja teknologiaan hauskalla tavalla itse tehden ja kokeillen. Päänäyttelyn lisäksi esillä on aina myös vaihtuvia näyttelyitä eri aiheista. Kesäisin on avoinna ulkonäyttelyalue Tiedepuisto Galilei. Vuorovaikutteisten näyttelyiden ohella kävijät voivat kokea huikeita elämyksiä Heurekan planetaariossa, jossa esitetään pääasiassa tähtitiedeaiheisia planetaarioelokuvia. Kaikki Heurekassa toimii suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä osin myös venäjäksi ja viroksi. Vantaan Tikkurilassa sijaitseva Heureka avasi ovet yleisölle jo vuonna 1989, ja on nykyään avoinna ympäri vuoden. Kävijöitä on vuosittain keskimäärin noin 300 000. Heureka on yksi Suomen suosituimmista vapaa-ajan keskuksista. Lisätietoja: www.heureka.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs