Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Rakentaminen » ATOMEXPO 2016 -foorumi päättyi Moskovassa

ATOMEXPO 2016 -foorumi päättyi Moskovassa

Tiedote.
Julkaistu: 03.06.2016 klo 12:54
Julkaisija: Rosatom

Gostinyi Dvorissa pidetty Rosatomin järjestämä VIII kansainvälinen ATOMEXPO 2016 -foorumi päättyi 1. kesäkuuta.

Tapahtumassa oli mukana kolmena päivän aikana yli 5 000 osallistujaa (4 131 osallistujaa vuonna 2015). Tänä vuonna 508 osallistujaa edusti 55 maata, mikä oli kaikkien aikojen ennätys. Viime vuonna vain 48 maata oli edustettuna. Ensikertalaisten joukossa oli edustajia Boliviasta, Guatemalasta, Kreikasta, Zimbabwesta ja Namibiasta. Osana foorumin ohjelmaa pidettiin kaksi täysistuntoa: Ydinvoima perustana hiilettömälle energiataseelle sekä Ydinvoiman tulevaisuus – Uudet pelaajat. Istunnoissa oli mukana suurimpien venäläisten ja ulkomaisten yritysten huippujohtajia sekäjulkistenja ammatillisten järjestöjenedustajia.

Ydinvoiman aseman määrittely tulevaisuuden vähähiilisessä energiataseessa oli asialistan kärjessä. Rosatomin toimitusjohtaja Sergey Kirienko kertoi, että "ydinvoiman moderni kehitys varmistaa energiansaannin kuluttajille vakain hinnoin sekä edesauttaa suuresti CO2-päästöjen ehkäisyä." Hän totesi, että ydinvoima on vähähiilisessä sähköntuotannossa avainasemassa tasapainoisen energialähteiden yhdistelmän tukemiseksi.

Täysistunnoissa muut puhujat esittivät myös yhteenvedon ydinvoiman merkityksestä Venäjän ja muiden valtioiden energiaomavaraisuuden varmistamiselle. Sergey Kirienko totesi, että Kansainvälisen energiajärjestön laskelmien mukaan ydinvoimalat estävät nykyään 56 gigatonniahiilidioksidia pääsemästä ilmakehään. "Venäjällä yksistään vuoteen 2030 mennessä ydinvoimalat estävät 711 miljoonaa tonnia hiilidioksidia pääsemästä ilmakehään," hän sanoi. "Se on paljon. Se on syy siihen, että ydinvoimalaitosten rakennushankkeita on käynnistetty myös maissa, joissa on 365 aurinkoista päivää vuodessa, ja joissa on suuria määriä fossiilisia polttoaineita."

ATOMEXPO 2016 -foorumin järjestäjät pitivät 1. kesäkuuta pyöreän pöydän keskustelun aiheesta ”Ydinvoimalaitosten rakennushankkeiden keskeisiä kysymyksiä”. A.V. Popov, Rosatomin laki- ja konserniasioita hoitava päällikkö, huomautti, että "Fukushiman jälkeinen shokki on ohi, ja rakennustahti on jo ylittänyt onnettomuutta edeltäneen tahdin."

Foorumiin kuului näyttely, jossa oli mukana 99 venäläistä ja ulkomaista yritystä. Tapahtuman aikana allekirjoitettiin yli 30 eri maiden ja yritysten välistä sopimusta ja yhteisymmärryspöytäkirjaa. Foorumin aikana tehtiin muun muassa sopimukset Kenian ja Tansanian kanssa ydinvoiman rauhanomaisesta käytöstä. Sergey Kirienkon mukaan allekirjoitettujen asiakirjojen yhteishinta oli yli 10 miljardia USA:n dollaria.

Täysistuntojen lisäksi ATOMEXPO 2016 sisälsi 12 pyöreän pöydän keskustelua, joiden aiheita olivat muun muassa: Polttoainehuolto ja Back End – integroidut ratkaisut. Ydinvoiman kilpailukykyä ja ympäristöllistä hyväksyttävyyttä nyt ja tulevaisuudessa; Elinkaaren hallinta. Ydinvoimaloiden rakentamisen johdosta ydinvoimaloiden tiedonhallintaan elinkaaren kautta; Energiataseen optimointi, Ympäristölliset ja taloudelliset näkökohdat. Ydinvoima ja uusiutuva energia; Maat ydinvoimalahankkeen kynnyksellä: globaalit haasteet ja Rosatomin ratkaisut; Ekotehokkaat teknologiat ydimvoima-alalla: tänään ja huomenna. 

Viimeinen foorumipäivä julistettiin nuorten päiväksi. Päivään kuului 11 tapahtumaa opiskelijoille ja koululaisille, mm. kilpailuja ja kyselytilaisuuksia. Tapahtumien joukossa oli Rosatomin Prosessitehdas, jossa esiteltiin interaktiivisia koulutusmuotoja, jotka voitaisiin liittää korkeakoulujen koulutusohjelmiin. Lisäksi pidettiin opiskelijoiden esitelmäkilpailu aiheesta Ydinvoima perustana hiilettömälle energiataseelle.

Foorumissa toimi tiedotusvälineiden yli 450 edustajaa, mm. ulkomaiden tiedotusvälineiden yli 240 edustajaa eri maista.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs