Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Rakentaminen » Asbestin jäljillä – pohjoismainen teemaviikko 1.-7.11.2010

Rakennusliitto ry

Asbestin jäljillä – pohjoismainen teemaviikko 1.-7.11.2010

Julkaistu: 01.11.2010 klo 07:00
Julkaisija: Rakennusliitto ry

Pohjoismaiset rakennus-, sähkö-, metsä-, huonekalu ja puutyöntekijäliitot viettävät marraskuun alussa teemaviikkoa paremman työympäristön puolesta.

Tämän viikon aikana työsuojelun tilaa mitataan työpaikoilla ympäri pohjoismaita. Tempauksen takana on pohjoismainen rakennus- ja puualojen liittojen yhteistyöorganisaatio NBTF.

 

Haitallisia kemiallisia aineita löytyy melkeinpä kaikilta rakennus- , puu- ja huonekaluteollisuuden työpaikoilta.

 

NBTF haluaa teemaviikollaan kiinnittää yleisen huomion siihen, että vaarallisia aineita ja tuotteita on edelleen käytössä tai niitä löytyy työkohteista.

NBTF vaatii työnantajia kantamaan vastuunsa turvallisesta työympäristöstä ja varmistamaan etteivät työntekijät altistu työssään terveydelle vaarallisille aineille.

 

Asbestiongelmaa ei ole voitettu

 

Vaikka asbestin käyttö kiellettiin Pohjoismaissa yli 20 vuotta sitten, se on edelleen vakava ongelma rakennusalalla. Monet rakennustyöntekijät ovat vaarassa altistua saneerauskohteiden puutteellisen asbestikartoituksen vuoksi. Moni ei myöskään tiedä miten toimia asbestiin törmätessään.

 

NBTF:n puheenjohtaja Hans Tilly toteaa: ” Huolenamme on se, että joka vuosi sadat rakennustyöntekijät sairastuvat asbestialtistuman aiheuttamiin ammattitauteihin. Lukumme perustuvat eurooppalaisen järjestömme kokoamiin tilastoihin.”

 

Kyösti Suokas, Rakennusliiton II puheenjohtaja toteaa, että ” Asbestipurku on luvanvaraista työtä. Vuoden vaihteessa astuu voimaan asetus, jonka mukaan asbestipurkutyötä tekeviltä työnjohtajilta ja työntekijöiltä vaaditaan jatkossa talonrakennusalan ammattitutkintoon sisältyvän valinnaisen asbestityön osatutkinnon suorittamista. Tätä vaatii koulutuksen järjestäjiltä vahvaa otetta, jotta alalle tulevat työtekijät ja esimiehet ymmärtäisivät henkilökohtaisen suojauksen ja oikean purkutekniikan merkityksen. Remonttien ja saneerauksien tilaajille on esitettävä asbestipurkuun oikeuttava pätevyys ja lista purkutyön tekijöistä. Vain näin voidaan varmistaa työturvallisuus ja välttää asbestiin altistuminen.”

 

NBTF, Pohjoismainen rakennus- ja puutyöväen federaatio, on pohjoismainen rakennus-, puu- ja metsätyöntekijöiden ammattiliittojen yhteistyöjärjestö, johon kuuluu 25 jäsenjärjestöä, joissa on yhteensä noin 470 000 jäsentä.
Federaation sihteeristö on Tukholmassa

 

teemaviikosta lisätietoja antaa:

Tiina Nurmi-Kokko puh. 020 774 3082

Tapio Jääskeläinen puh. 020 774 3481

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs