Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Puutarha » Kolmimetrinen kurpitsa ja kuuden kilon kurkku – jättikasvisten SM-kisa Lepaalla 29.9.

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Kolmimetrinen kurpitsa ja kuuden kilon kurkku – jättikasvisten SM-kisa Lepaalla 29.9.

Tiedote.
Julkaistu: 21.09.2012 klo 14:04
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Suomen jättikasvisyhdistys järjestää lauantaina 29.9. klo 12 alkaen Lepaan puutarha- ja viinitilalla kasvisten, juuresten ja vihannesten suomenmestaruuskilpailut. Kilpailu on avoin kaikille kasvattajille. Kilpailuun voi osallistua saapumalla kisapaikalle klo 10 mennessä.

Kansainväliselle ranking-listalle

Kilpailupaikalla järjestäjät tarkastavat kasviksen kisakunnon eli ehjyyden ja puhtauden. Kisaan tuodut ja siellä punnitut tai mitatut, sääntöjen vaatimukset täyttävät jättikasvikset saavat virallisen tuloksen ja tulevat listatuiksi vuoden tuloslistaan. Kilpailu noudattaa EGVGA:n (European Giant Vegetable Growers Association) ja GPC:n (Great Pumpkin Commonwealth) kilpailusääntöjä .

– Tänä vuonna olemme kirjanneet tuloksia myös oikeaksi todistettujen kuvien ja punnitusten perusteella. Harrastajat ovat käyttäneet kaupan vaakaa punnitessaan esimerkiksi jo kesällä parhaimmillaan olleita tomaatteja ja paprikoita, puheenjohtaja Tuija Osmala jättikasvisyhdistyksestä kertoo. Osmala itse on kasvattanut 5,728 kiloisen kurkkun ja liki kaksikiloisen tomaatin.

Yhdistys toimittaa jättilajikkeiden siemeniä

Kotikasvattajan ei kannata huolestua, jos kotipihan sato ei välttämättä veny kisamittoihin. Jättikasvisyhdistysten jäsenet saavat keväisin siemenpussin, joista erikoisia kasviksia huolella kasvatetaan. – Kylmä ja kostea viime kesä ei suosinut jättikasvisten varttumista. Silti onnistuin ainakin itse kasvattamaan liki kolmemetrisen, säleiköstä alaspäin roikkuvan Long Gourd-pullokurpitsan, kertoo Osmala.

Suomen jättikasvisyhdistys on perustettu vuonna 2010. Alan harrastaminen ja yhdistyksen jäsenmäärä ovat kasvaneet Suomessa roimasti parin viime vuoden aikana.

Kasvikset ovat esillä viinitilalla klo 15 saakka. Tapahtumassa mukana Lepaan Savipaja, posetiivari Teuvo Ylitalo, käsityöläisiä ja vanhoja harrasteajoneuvoja. Avoinna on myös Puutarhamuseo ja taimipihalla tarjotaan puutarhaneuvontaa. Puutarha- ja viinitila on avoinna klo 18 saakka.

Hämeen ammatti-instituutti kouluttaa Lepaalla puutarhureita ja Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) hortonomeja puutarhatalouden ja maisemasuunnittelun toimialoille.

Lisätietoja
Tuija Osmala, puh. 044 353 2112

Jättikasvisten SM-kisojen säännöt ja arviointikriteerit www.jattikasvisyhdistys.fi

Lepaan viinitila www.hamk.fi/lepaa

Kuvateksti: Tuija Osmala ja tämänhetkinen SE-tomaatti (1,984 kg). Löytyykö kisasta vielä suurempaa?

Liitetiedostot

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi


Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs