Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Yksityisen sektorin rooli terveydenhuollossa on moniulotteinen – ostopalvelutoiminta vielä vähäistä

Yksityisen sektorin rooli terveydenhuollossa on moniulotteinen – ostopalvelutoiminta vielä vähäistä

Tiedote.
Julkaistu: 10.10.2012 klo 08:00
Julkaisija: Terveyspalvelualan Liitto

Viime viikkoina julkisuudessa on käyty keskustelua yksityisen sektorin roolista terveyspalveluiden tuotannossa.

– Tästä keskustelusta on välittynyt sellainen mielikuva, että julkisten terveyspalveluiden tuottaminen ostopalveluina olisi yleistä. Totuus on, että terveydenhuollossa ostopalvelutoiminta on vielä varsin vähäistä, sanoo Terveyspalvelualan Liiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen. Ostopalveluiden osuus terveydenhuollon kokonaismenoista vuonna 2010 oli alle 3 %.

Yksityinen sektori on mukana terveydenhuoltojärjestelmässä paitsi ostopalveluiden kautta, myös esimerkiksi Kelan korvaamien yksityislääkärikäyntien ja tutkimuksen ja hoidon kautta sekä työterveyshuollon, hammashuollon ja kuntoutuspalveluiden tuottajana.

Sairausvakuutuksesta korvattavien lääkärikäyntien kautta yksityisen sektorin rooli on merkittävä osa terveydenhuoltojärjestelmää. Yksityislääkärikäyntejä oli vuonna 2010 peräti 3,7 miljoonaa käyntikertaa, joka on yli neljännes kaikista avohuollon lääkärikäynneistä. Julkista rahoitusta näiden lääkärikäyntien korvaamiseen käytettiin noin 73,4 miljoonaa euroa, joka on 0,5 % terveydenhuollon kokonaismenosta.

– Sairausvakuutuksen sairaanhoitokorvauksella, jota arkikielessä kutsutaan Kela-korvaukseksi, saadaan pienellä rahalla suuri määrä lääkärikäyntejä, sanoo Hirvonen. Korvauksen avulla voidaan purkaa painetta julkisen sektorin hoitojonoista ja samalla tukea asiakkaan valinnanvapautta.
– Valitettavasti korvauksen suuruus on jäänyt jälkeen sille alunperin kaavaillusta roolista. Tällä hetkellä Kela-korvauksella korvataan noin 20–25 % lääkärikäynnin kustannuksesta.

Ohessa liitteenä toimituksille taustatiedoksi keskeisiä lukuja yksityisestä terveyspalvelusektorista.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Merja Hirvonen, p. 040 588 0841

Liitetiedostot

Terveyspalvelualan Liitto on Elinkeinoelämän keskusliiton yksityistä terveyspalvelualaa edustava työmarkkina- ja elinkeinopoliittinen etujärjestö. Liitto edustaa voimakkaasti kasvavaa palvelutoimialaa. Liittoon kuuluu noin 200 terveyspalvelualan yritystä ja yhteisöä, jotka toimivat laaja-alaisesti yksityisellä terveyspalvelualalla. Jäsenyritykset työllistävät lähes 24 000 terveydenhuollon ammattilaista noin 300 paikkakunnalla. 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs