Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Viiankiaavan luontoarvot eivät kestä kaivosta

Suomen luonnonsuojeluliitto

Viiankiaavan luontoarvot eivät kestä kaivosta

Tiedote.
Julkaistu: 04.11.2011 klo 13:36
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Kansainvälinen kaivosyhtiö Anglo American kertoi keskiviikkona 2.11. löytäneensä kairauksissa ehkä Euroopan suurimman nikkeliesiintymän Sodankylän pohjoispuolelta Viiankiaavalta. Vaikka yhtiön mukaan toiminta on toistaiseksi malmion tutkimusta, on sen tähtäimessä suurimittainen kaivostoiminta.

Viiankiaapa on Keski-Lapin hienoin suo, ja se kuuluu sekä soidensuojeluohjelmaan että Naturaan. Suon linnuston määrä on ainutlaatuinen maassamme, siellä on tavattu pesivänä 90 lintulajia. Alueen suoyhdistelmätyypit ovat myös erikoisen kattavia.

Kaivostoiminnan käynnistäminen edellyttäisi Natura-alueen purkamista ja vastaavan kohteen löytymistä. "Viiankiaavan suhteen se on mahdotonta, sillä ainoa vastaavan tason aapasuo, Posoaapa, hukutettiin aikoinaan Lokan tekoaltaaseen", muistuttaa Luonnonsuojeluliiton hallituksen jäsen Vesa Luhta Ivalosta.

Kaivosteollisuus on kansainvälisillä foorumeilla tunnustanut aiheuttaneensa ympäristöongelmia ja samalla yhtiöiden edustajat ovat luvanneet mennä jopa kansallisia lakeja pitemmälle luonnon monimuotoisuuden suojelemisessa. Lupaukset jäävät Viiankiaavan tapauksessa vaille katetta.

"Nykyaikainen ympäristövastuullinen yritys ei voi toimia niin, että se vaatii tärkeimpiä suojelualueita purettavaksi. Todella vastuullinen kaivosyritys suuntaa malminetsintänsä suojelualueiden ulkopuolelle", toteaa Tarja Pasma Lapin luonnonsuojelupiiristä.

Valtioneuvosto ja eduskunta ovat jo aikaisemmin ratkaisseet Viiankiaavan luonnonsuojelualueen maankäytön. Nykyisellään se toimii luonnonarvojen suojelun lisäksi merkittävänä hiilivarastona ja tulvavesien pidättäjänä. Natura-alueen ja kotimaisen luonnonsuojelualueen purkaminen vaatisi valtioneuvoston ja eduskunnan päätökset sekä EU:n komission lausunnon.

Sodankylässä toimii tällä hetkellä keskisuuri Pahtavaaran kaivos, jonka vesistövaikutukset ovat näkyneet kaukana Sattasjoella asti. Mikäli Keivitsan kaivostoiminnan lisäksi Viiankiaavalla sijaitsevassa Sakatissa aletaan louhia malmia, voivat kaivostoiminnan yhteisvaikutukset alueen luonnolle ja erityisesti alapuolisille vesistöille olla arvaamattomat.

 Lisätietoja:

- Lapin luonnonsuojelupiirin toiminnanjohtaja Tarja Pasma, puhelin 040 8232 443

- Suomen luonnonsuojeluliiton hallituksen jäsen Vesa Luhta, puhelin 040 5426 217

- Suomen luonnonsuojeluliiton luonnonsuojeluasiantuntija Tapani Veistola, puhelin 0400 615 530

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs