Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Valtiovarainministeri Urpilainen: avoimuudella vahvistetaan luottamusta julkiseen hallintoon

Valtiovarainministeriö

Valtiovarainministeri Urpilainen: avoimuudella vahvistetaan luottamusta julkiseen hallintoon

Tiedote.
Julkaistu: 16.12.2013 klo 14:37
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Tulevaisuusvaliokunta on tällä hallituskaudella pilotoinut erilaisia uuden demokratian ja joukkoistamisen työkaluja ja toimintamalleja. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen osallistui maanantaina yhden tällaisen eli ”Veropuun” julkistamiseen. Budjettitiedon visualisointi helpottaa valtion budjetin ymmärtämistä. Urpilainen korosti avoimuuden ja osallisuuden tärkeyttä.

"Veropuu on mainio työkalu sen tarkasteluun, mistä valtion rahavirrat oikein muodostuvat. Julkinen hallinto toimii kansalaisten luottamuksen varassa ja tätä luottamusta avoimuudella vahvistetaan. Veropuu edustaa tätä avoimuutta. Olemme hallituksen toimesta myös avanneet julkisia tietovarantoja, mikä puolestaan on poikinut uutta taloudellista toimeliaisuutta."

Valtiovarainministeri kytki hankkeen myös aktiiviseen kansalaisuuteen. Hän piti tärkeänä tavoitteena sitä, että jokaisella yksilöllä olisi voimavaroja kantaa vastuuta itsestään ja sen lisäksi myös vaikuttaa yhteisössään.

"Joukkoistaminen ja avoin tieto tarkoittavat juuri uusia työkaluja vaikuttaa ja luoda jotain uutta ja merkityksellistä. Tähän näkökulmaan kytkisin myös tutkivan journalismin. Informaatio on polttoainetta uusia näkökulmia ja tulkintoja välittäville tiedotusvälineille."

Avoimuuden ja osallisuuden kautta tullaan kysymykseen hyvinvointivaltion oikeutuksesta. Urpilainen halusi näkyvyyttä verotulojen ja niiden kanssa vaa’an toisella puolella olevien palvelujen ja tulonsiirtojen yhteydelle.

"Hyvinvointivaltion oikeutus eli legitimiteetti edellyttää sitä, että veronmaksajat ovat tyytyväisiä saamiinsa palveluihin. Veropuu tarjoaa osaltaan uuden tavan havainnollistaa tätä ns. vastikkeellisuutta. Veropuu on mainio uusi ja helppokäyttöinen työkalu, jota voi lämpimästi suositella niin vaarille kuin koululaiselle."

Lisätietoja: erityisavustaja Arto J. Virtanen, puh. 044 537 0244

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs