Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Raportti: Suomalainen keskustelu sosiaalipalveluista on hyvin mustavalkoista

Kalevi Sorsa -säätiö

Raportti: Suomalainen keskustelu sosiaalipalveluista on hyvin mustavalkoista

Tiedote.
Julkaistu: 27.03.2015 klo 09:00
Julkaisija: Kalevi Sorsa -säätiö

Poliittinen keskustelu vanhushoivan ja sosiaalipalveluiden erilaisista vaihtoehdoista on Suomessa hyvin yksipuolista, todetaan Kalevi Sorsa -säätiön ja Finanssialan Keskusliiton tilaamassa raportissa Yhteistä ja yksityistä varautumista – vanhusten hoivan tulevaisuus.

 

”Erilaiset yksityiset ratkaisut on leimattu eriarvoistaviksi, rikkaita ja muita hyväosaisia suosiviksi, laadultaan kehnoiksi, toimintaperiaatteiltaan arveluttaviksi ja lopulta kalliiksikin”, toteavat raportin kirjoittajat ryhmäpäällikkö OTT Laura Kalliomaa-Puha Kelan tutkimuksesta ja professori Olli Kangas Uppsalan yliopistosta.

 

”Toisaalta taas julkista palvelujärjestelmää on moitittu liian kalliiksi, jäykäksi ja ihmisten muuttuviin tarpeisiin sopimattomaksi.” Tutkijat korostavat, että mustan ja valkoisen väliin mahtuu monimuotoinen kirjo eri harmaan sävyjä. Raportin mukaan hoivan ostaminen markkinoilta on lisääntynyt. ”On kuitenkin hyvä muistaa, että jos valinnanvapautta ja kuluttajuutta kasvatetaan hauraiden vanhuksien palveluissa, se tietää uusia tarpeita: Palvelunohjausta, valvontaa ja kokonaisuuden hallintaa sekä yksinäisten osalta edunvalvontaa. Kovin hauraiden vanhusten palvelutarpeita ei näillä keinoin voi ratkaista.”

 

Väestön nopea vanheneminen pakottaa kuitenkin pohtimaan uusia tapoja rahoittaa ja tuottaa hoivapalveluita. Suuri kysymys on, missä määrin kertyneellä varallisuudella voidaan täydentää julkista hoivalupausta tinkimättä yhdenvertaisuuden ja universaalisuuden periaatteista.

 

Yhdeksi lääkkeeksi tutkijat tarjoavat kotitalousvähennyksen uudistamista:
”Suomessa kotitalousvähennys on mahdollinen vain kohtuullisen hyvätuloisille vanhuksille tai heidän omaisilleen. Pienituloisille ei kerry maksettavaa veroa, josta vähentää hoivamenoja, eikä pienituloisilla ole varaa odottaa veron palautusta. Ruotsissa käytössä olevassa laskutusjärjestelmässä vähennys on laskettu valmiiksi palveluntuottajien hintoihin, joten vanhus saa alennuksen hyväkseen heti.”

 

Lisätietoja:

Lataa raportti.

Projektitutkija Antti Kaihovaara, 041 507 6885 antti.kaihovaara@sorsafoundation.fiKalevi Sorsa -säätiö on sosialidemokraattinen ajatuspaja.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs