Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Oikeudenmukainen tulevaisuus turvattava

Sosialidemokraattiset Opiskelijat - SONK ry

Oikeudenmukainen tulevaisuus turvattava

Julkaistu: 15.04.2013 klo 08:28
Julkaisija: Sosialidemokraattiset Opiskelijat - SONK ry

Demariopiskelijat vaativat huomiota työeläkkeisiin ja työhyvinvointiin.

 

- Elinajanodotteen nousun johdosta eläkeiän alaraja tulee nostaa nykyisestä 63 ikävuodesta 65 ikävuoteen. Eläkeiän joustoa on lisättävä nostamalla eläkkeelle jäämisen ylärajaa 75 ikävuoteen. Eläkeikä tulee jatkossa myös sitoa eliniänodotteeseen, jolloin se seuraa kansanterveydellistä kehitystä, painottaa puheenjohtaja Anette Karlsson.

 

Työeläkejärjestelmä luotiin 1960-luvun alussa jolloin elinajanodote oli tilastokeskuksen mukaan miehillä noin 65 vuotta ja naisilla noin 72 vuotta. Vuonna 2011 elinajanodote oli miehillä noin 77 vuotta ja naisilla noin 83 vuotta. Elinajanodote on noussut yli kymmenellä vuodella työeläkejärjestelmän luomisesta ja näyttää nousevan edelleen.

 

- Työeläkemaksuja on nostettava välittömästi. Suurten ikäluokkien on tunnustettava vastuunsa pienempien ikäluokkien hyvinvoinnista. Arvioiden mukaan työeläkemaksuja pitää nostaa vuoteen 2017 mennessä ainakin 2 prosenttiyksikköä, jotta eläkelupauksesta selvitään, vaatii varapuheenjohtaja Otto Köngäs.

 

Eläkekeskustelussa tulee myös huomioida alojen kuormittavuus sekä osa-aikaeläkkeelle siirtymisen haasteet. Fyysisesti raskailla aloilla on keskeistä luoda väyliä jäädä aiemmin eläkkeelle tai jatkaa halutessaan työuraa vähemmän kuormittavissa tehtävissä.

 

- Eläkeiän alarajan korotus ei ole ihmelääke, ja lisäksi vaadimmekin toimia, joilla työssä jaksamista parannetaan ja työuria pidennetään keskeltä. Alaikärajan nosto ei auta mitään, jos työelämä polttaa ihmiset loppuun ennen eläkeikää, korostaa puheenjohtaja Karlsson.

 

Työeläkevakuuttajat TELAn mukaan työeläkekertymä on 1,5 prosenttia vuodessa 18 ikävuodesta 53 ikävuoteen jonka jälkeen työeläkekarttuma nousee 1,9 prosenttiin vuodessa. Nykyisestä eläkkeen alaikärajasta, 63 ikävuodesta alkaen työeläkekertymä nousee 4,5 prosenttiin vuodessa. Mielestämme työeläkkeen tulee alkaa karttua jo 15 ikävuodesta eteenpäin nykyisen 18 ikävuoden sijaan. Työeläkekertymän alaikärajan laskun yhteydessä eläkekertymän prosenttiyksiköt on nostettava uuteen tarkasteluun, säilyttäen periaate, jossa kertymä nousee eläkeiän lähestyessä kannustaen jatkamaan töissä pidempään.Lisätietoja:

Puheenjohtaja Anette Karlsson, puheenjohtaja@sonk.fi, +358 45 112 9299
Varapuheenjohtaja Otto Köngäs, otto.kongas@helsinki.fi

Sosialidemokraattiset Opiskelijat - SONK ry. http://www.sonk.fi/

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs