Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Minister Risikko inbjuder experter till att visionera om framtidens kommun

Valtiovarainministeriö

Minister Risikko inbjuder experter till att visionera om framtidens kommun

Pressmeddelande.
Publicerad: 26.09.2014 kl. 09:02
Utgivare: Valtiovarainministeriö

Trafik- och kommunminister Paula Risikko har inbjudit en expertgrupp till att dryfta framtidens kommun. Expertgruppen ska skapa visioner före utgången av året.

Kommunens nuvarande roll som organiserare, producent och finansierare av service samt som demokratisamfund och beskattare håller på att ändras. Detta påverkas av utmaningar som medförs av verksamhetsomgivningen, och som väcker frågor om kommunens framtida roll som organiserare och producent av service. Kommer tjänsterna att produceras av baskommuner eller genom samarbete? Hur säkerställer man närdemokratin, delaktigheten och samhörigheten? Vad händer åt gränserna för kommunens självstyre, hur påverkas kommunidentiteten? Hur svarar man mot ökande krav på valfrihet, kvalitet och produktivitet i ett läge med allt knappare resurser?  

- Svar på dessa stora frågor söks av en parlamentarisk arbetsgrupp. Den expertgrupp som jag nu inkallat ska sparra, men även utmana den parlamentariska arbetsgruppen till att visionera om framtidens kommun, säger Risikko.  

Ordföranden för expertgruppen är direktören Juha Kostiainen. De övriga medlemmarna är emeritusprofessorn Risto Harisalo, professorn Pirkko Vartiainen, riksdagsledamot Osmo Soininvaara, professorn Markku Sotarauta, professorn Paul Lillrank, forskaren Siv Sandberg och forskaren Aleksi Neuvonen. Sekreterarna för expertgruppen är trafikrådet Marko Forsblom från kommunikationsministeriet samt konsultativa tjänstemannen Katja Palonen från finansministeriet.

Förfrågningar: Antti Häkkänen, specialmedarbetare, tfn 040 705 7134

Finansministeriet (FM) är en del av statsrådet. Ministeriet bereder regeringens ekonomiska politik och finanspolitik samt statsbudgeten, och är också expert inom skattepolitiken. Ministeriet svarar också för beredningen av finansmarknadspolitiken samt för utvecklandet av statens arbetsgivar- och personalpolitik och den offentliga förvaltningen. Finansministeriet svarar dessutom för utvecklandet av lagstiftning som gäller kommunförvaltningen samt av kommunekonomin. Ministeriet deltar även i Europeiska unionens och flera internationella organisationers verksamhet.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs