Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Lestadiolaisuus murroksessa - uusi kirja avaa näkökulmia poliittisiin kysymyksiin

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Lestadiolaisuus murroksessa - uusi kirja avaa näkökulmia poliittisiin kysymyksiin

Tiedote.
Julkaistu: 29.11.2013 klo 07:30
Julkaisija: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Lestadiolaisuus on ollut viime aikoina esillä mm. lasten hyväksikäyttöä ja naisen asemaa koskevan keskustelun vuoksi. Liikkeen suurin haara vanhoillislestadiolaisuus elää murroskautta ja siksi lestadiolaisuuden poliittisuuden tutkimus on ajankohtaista juuri nyt. Kirjassa Poliittinen lestadiolaisuus tarkastellaan liikettä koettelevia poliittisia kysymyksiä ja historiaa uusista näkökulmista.

Pastori Lars Levi Laestadiuksen ankara parannussaarna jätti 1800-luvun pohjoiseen Lappiin lähtemättömän jäljen. Ympäröivä yhteiskunta on kuitenkin muuttunut Laestadiuksen päivistä. Vanhoillislestadiolaisen käsityksen mukaan pelastus on mahdollista vain rajatun, todellisen seurakunnan yhteydessä, mutta yksilön oikeuksia korostava arvomaailma on haastanut lestadiolaisen yhteisöllisyyden monella saralla.

2000-luvulla ei ole lainkaan selvää, missä määrin ja millä tavoilla uskonnollinen yhteisö ja sen auktoriteetit voivat säädellä yksittäisten uskovien elämää. Kiistat ovat konkretisoituneet erityisesti naisen ruumiissa ja hänen oikeudessaan päättää sen käytöstä. Tuore keskustelu vanhoillislestadiolaisuudessa ilmenneestä pedofilian peittelystä on viimeistään kyseenalaistanut liikkeen ytimessä olevan kuuliaisuuden ihanteen. Myös kirkon piirissä on pohdittu vanhoillislestadiolaisten seurakuntakäsitystä ja kysymystä siitä, jakaako herätysliike evankelisluterilaisen kirkon uskontunnustuksen.

Mika Luoma-ahon ja Tapio Nykäsen toimittama Poliittinen lestadiolaisuus on politiikkatieteellinen katsaus lestadiolaisuuden historiaan ja nykypäivään. Teoksessa tulkitaan liikkeen merkkihenkilöitä ja historiaa uusista näkökulmista sekä keskustellaan sitä nykyään koettelevista poliittisista kysymyksistä. Artikkeleissa käsitellään muun muassa Lars Levi Laestadiuksen ja Juhani Raattamaan poliittisuutta, vanhoillislestadiolaisen liikkeen valtamekanismeja, saamelaisuuden ja lestadiolaisuuden suhdetta sekä naisen asemaa herätysliikkeen piirissä.

Teos julkistetaan Lapin yliopistolla perjantaina 29.11.2013 kello 15 Castren-salissa (Yliopistonkatu 8, Rovaniemi).

Lisätietoa

Mika Luoma-aho, mika.luoma-aho@ulapland.fi, +358400429842

Tapio Nykänen, tapio.nykanen@ulapland.fi, +358405226693

 

Poliittinen lestadiolaisuus

Toimittaneet Mika Luoma-aho ja Tapio Nykänen

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Tutkimuksia 1395

Nidottu, 277 s. | 28.714 | sh. 36 €

ISBN 978-952-222-484-2

 

Arvostelukappaleet

tiedottaja Minttu Nikkilä, SKS, minttu.nikkila@finlit.fi, p. 040 736 1313

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, SKS on vuonna 1831 perustettu tieteellinen seura ja kulttuurijärjestö: tutkimuslaitos, humanistisen tiede- ja tietokirjallisuuden kustantaja, suullisen ja kirjallisen kulttuurin arkisto ja tieteellinen erikoiskirjasto sekä kirjallisuuden viennin ja kääntämisen tukija. Seuraan kuuluu runsaat 3 000 jäsentä ja sen palveluksessa työskentelee tällä hetkellä lähes sata henkeä. www.finlit.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs