Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Kolme neljästä suomalaisesta kannattaa sähköntuotannon lisäämistä Suomessa

Energiateollisuus ry

Kolme neljästä suomalaisesta kannattaa sähköntuotannon lisäämistä Suomessa

Tiedote.
Julkaistu: 17.07.2013 klo 10:29
Julkaisija: Energiateollisuus ry

Valtaosa suomalaisista pitää tärkeänä, että Suomen sähköomavaraisuutta parannetaan. Kolme neljästä on sitä mieltä, että Suomen pitäisi olla sähkönhankinnassa omavarainen. Vastaajista joka viides kannatti tuotannon lisäämistä niin, että siitä riittää myös vientiin.  Vain joka kymmenes piti sähkönhankinnan nykytilannetta hyvänä, ja vain ani harva halusi sähköä tuotavan entistä enemmän. Tulokset käyvät ilmi Energiateollisuus ry:n YouGov Finlandilla teettämästä kansalaiskyselystä.

Vastaukset osoittavat suomalaisten pitävän sähköomavaraisuutta tärkeänä asiana. Tämä on ymmärrettävää, sillä sähkön tuonti Suomeen on lisääntynyt jo vuosia. Viime vuonna tuonnin osuus sähkön kulutuksesta oli noin viidesosa (20,5 prosenttia).

- Sähköomavaraisuuden parantamiseksi on välttämätöntä, että päättäjät kehittävät toimintaympäristöä pitkäjänteisesti siihen suuntaan, että suunnitellut miljardi-investoinnit uuteen kotimaiseen tuotantokapasiteettiin voivat toteutua, sanoo Energiateollisuuden viestintä- ja yhteiskuntasuhteiden johtaja Eeva Kalli.

Kyselyssä tiedusteltiin myös kansalaisten näkemyksiä sähkön ja kaukolämmön hinnoista. Hieman yli puolet vastaajista piti sähköä Suomessa kalliina, kolmannes keskihintaisena ja edullisena vain hyvin harva. Joka toinen myös uskoi sähkön olevan Suomessa EU-maiden keskiarvoa kalliimpaa, vaikka kansainvälisissä sähkön hintavertailuissa Suomi on Euroopan edullisimpien maiden joukossa. Kaukolämpöä kalliina piti vain reilu neljännes ja keskihintaisena tai edullisena joka toinen.

Kuluttajan maksamasta sähkö- ja kaukolämpölaskusta noin kolmannes on veroja. Vain joka neljäs vastaaja piti verojen osuutta sopivana, kun taas kaksi kolmesta halusi laskea niitä.

- On syytä muistaa, että suomalaiset kotitaloudet käyttävät sähköä muun muassa kylmistä ja pimeistä talvista johtuen noin kolme kertaa enemmän kuin EU-kotitaloudet keskimäärin. Myös teollisuutemme on keskimääräistä energiaintensiivisempää. Siksi on erityisen tärkeää, että sähkön ja kaukolämmön hinnat pysyvät täällä kohtuullisina, eikä niihin kohdistuvaa verorasitusta enää nosteta, Kalli muistuttaa.

Yhdeksän kymmenestä huolestunut Suomen kilpailukyvystä ja työpaikoista

Suomen kilpailukyvystä ja työpaikoista oli kyselyn mukaan huolestunut jopa yhdeksän kymmenestä kansalaisesta.

- Vastaajien näkemykset energiaomavaraisuudesta, energian hinnasta ja sen verottamisesta tukevat kyselyssä esiin nousutta huolta Suomen kilpailukyvystä ja työpaikoista. Energiaomavaraisuushan vaikuttaa merkittävästi Suomen kauppataseeseen ja sitä kautta kansantalouteen. Myös energian hinnan ja verotuksen yhteys elinkeinoelämän kilpailukykyyn sekä kansalaisten ostovoimaan ja hyvinvointiin on ilmeinen, sanoo Kalli.

Kyselyssä tiedusteltiin suomalaisten näkemyksiä myös ilmastonmuutoksen vaikutuksiin hyvinvoinnille. Kolme neljästä vastaajasta piti ilmastomuutosta vähintään jossain määrin hyvinvointia uhkaavana tekijänä. Joka viides piti vaikutuksia erittäin suurena uhkana ja yhtä iso osa ei nähnyt ilmiössä mitään uhkaa.

- Tulokset osoittavat, että suomalaiset kantavat huolta paitsi Suomen ja suomalaisten pärjäämisestä ja työpaikoista, myös ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Tämä yhtälö alleviivaa tarvetta ratkaista ilmastonmuutokseen liittyvät haasteet mahdollisimman kustannustehokkaasti - tavalla joka turvaa kilpailukyvyn, työpaikat ja hyvinvoinnin Kalli toteaa.

Kyselyllä selvitettiin kansalaisten näkemyksiä myös pientuotannon edistämiseen, sähkön vientiin ja energiatehokkuuden parantamiseen liittyen. Tutkimuksen vastausraportti löytyy Energiateollisuus ry:n www-sivuilta osoitteesta http://energia.fi/julkaisut/kansalaiskysely-energia-asioista-62013.

Kansalaiskyselyn tuloksista keskustellaan tarkemmin kaikille avoinna olevassa Energiateollisuuden SuomiAreena -tilaisuudessa (http://energia.fi/ajankohtaista/tapahtumat/kotimaiset-tapahtumat) Porissa torstaina 18.7.2013. Aiheesta keskustelemassa ovat elinkeinoministeri Jan Vapaavuori, kansanedustajat Sirpa Paatero, Tom Packalén ja Mauri Pekkarinen, EK:n johtaja Leena Mörttinen, SAK:n elinkeinoasioiden päällikkö Olli Koski sekä Energiateollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja Matti Rintanen. Juontajana toimii MTV3 Uutisten toimituspäällikkö Jussi Eronen. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Kyselyn toteutti YouGov Finland Energiateollisuus ry:n toimeksiannosta. Kyselyä varten haastateltiin sähköisellä lomakkeella yhteensä 1009 täysi-ikäistä suomalaista iän (18-74v.), sukupuolen ja asuinpaikan mukaan edustavalla otoksella YouGov Finlandin kuluttajapaneelissa. Paneeliin kuuluu n. 25 000 suomalaista. Tulosten luottamusväli kokonaistasolla (N=1009) on n. ±2,8 % -yksikköä suuntaansa (95 %:n luottamustasolla).

 

Lisätietoja:

Viestintä- ja yhteiskuntasuhteiden johtaja Eeva Kalli, Energiateollisuus ry, puh. 044 355 4400

Toimitusjohtaja Ville Haikola, YouGov Finland, puh. 040 772 2651

Energiateollisuus ry (ET) on sähkö- ja kaukolämpöalaa edustava elinkeinopoliittinen ja työmarkkinapoliittinen etujärjestö.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs