Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Kivirakentajat: Hallituksen rakentamisen politiikassa otetaan suuri riski

Rakennustuoteteollisuus RTT ry, Betoni ja muuratut rakenteet

Kivirakentajat: Hallituksen rakentamisen politiikassa otetaan suuri riski

Tiedote.
Julkaistu: 09.09.2015 klo 12:49
Julkaisija: Rakennustuoteteollisuus RTT ry, Betoni ja muuratut rakenteet

Juha Sipilän hallitukseen on kohdistunut suuria odotuksia erityisesti elinkeinoelämän suunnalta. Kivirakentajat näkevät esimerkiksi sääntelyn keventämisen tavoiteltavana asiana. Rakentaminen on hyvä esimerkki toimialasta, jossa sääntelyä on enemmän kuin tarpeeksi.

- Rakennusteollisuuden tavoitteena on juuri ollut turhia kustannuksia aiheuttavien rakentamisen määräysten karsiminen rakentamismääräyskokoelman uusimisen yhteydessä vuosina 2015–2017. Rakentamisen mahdollisuudet koko kansantalouden vauhdittajana ovat merkittävät. Työllistäähän kiinteistö- ja rakentamisala suoraan tai välillisesti joka viidennen suomalaisen, toteaa Betoniteollisuus ry:n toimitusjohtaja Jussi Mattila.

Kivirakentajat haluavat kiinnittää erityistä huomiota biotalouteen ja puhtaisiin ratkaisuihin keskittyneeseen kärkihankkeeseen. Sen puitteissa on päätetty edistää puurakentamisen tukemista säädöksiä ja rakentamismääräyksiä purkamalla.

- Tahtotila säätelyn vähentämiseen on aivan oikean suuntainen. Kirjaukseen sisältyy kuitenkin arvaamaton riski, jota hallitus ei todennäköisesti ole tullut ajatelleeksi. Koska lainsäädäntömme ohjaa rakentamista materiaalineutraalisti, asettaen määräyksiä tietyn laatutason saavuttamiseksi, puurakenteille ei voitane tasapuolisuuden nimissä asettaa muita materiaaleja kevyempiä vaatimuksia. Onkin siis vaara, että puurakentamista ”haittaavien” säädösten purkaminen laskee rakentamisen laatutasoa läpi koko rakentamisen kentän, varoittaa Mattila.

Mattila muistuttaa myös, että vaikka turhaakin sääntelyä on, niin likimain kaikki puun käyttöä vaikeuttavat säädökset itse asiassa suojelevat asukkaita. Ne liittyvät asumisviihtyvyyteen, turvallisuuteen ja terveellisyyteen.

- Arkeen tuotuina nämä tarkoittavat muun muassa vaatimuksia koskien rakenteiden kosteusturvallisuutta, huoneistojen välisten rakenteiden ääneneristävyyttä ja rakenteiden palonkestävyyttä. On myös muistettava, että vasta vuonna 2011 uudistettiin puurakentamisen palomääräykset. On vaikea uskoa, että hallitus todella haluaa suomalaisen asujan kustannuksella lähteä juuri näitä säädöksiä karsimaan.

Mattila edellyttää, että hallituksen on jatkovalmistelussa turvauduttava alan asiantuntemukseen ja haettava talouskasvun eväitä koko rakentamista vauhdittamalla.

Lisätietoja: Betoniteollisuus ry:n toimitusjohtaja Jussi Mattila, p. 040 063 7224

http://www.kivifaktaa.fi/

Rakennusteollisuus RT ry on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen toimien talonrakennus-, infra- ja erikoisurakoitsijoiden sekä rakennustuoteteollisuuden yhteinen edunvalvontajärjestö. RT on EK:n neljänneksi suurin jäsenliitto. Rakennustuoteteollisuus RTT ry on Rakennusteollisuus RT ry:n jäsen ja Betoniteollisuus ry on puolestaan RTT ry:n jäsen.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs