Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Politiikka » Keinoja tasapainottaa kuntien taloutta haettava myös opetuksesta

KT Kuntatyönantajat

Keinoja tasapainottaa kuntien taloutta haettava myös opetuksesta

Tiedote.
Julkaistu: 20.11.2013 klo 11:00
Julkaisija: KT Kuntatyönantajat

OAJ kritisoi tiedotteessaan 20.11 koulutussektorin sopeuttamistoimia. Samaan aikaan, kun toisaalla julkisuudessa hämmästellään opetuksen oppilaskohtaisten kustannusten lähes kaksinkertaistumista vuodesta 1980 lähtien, OAJ esittää opetusryhmän enimmäiskokoon säännöksiä, jotka kasvattaisivat entisestään opetuksen kustannuksia.

Kunnat ovat panostaneet taloudellisesti hyvinä aikoina perusopetuksen laatuun. Opetuksen laatua on vuosien mittaan parannettu lisäämällä opettajien, koulunkäyntiavustajien ja muiden aikuisten määrää suhteessa oppilaiden määrään. Kustannusten kasvu johtuu keskimääräisten ryhmäkokojen tasaisesta pienentymisestä ja luokassa olevien aikuisten määrän lisääntymisestä, ei siitä, että opettajille olisi neuvoteltu muita korkeampia palkankorotuksia. Päivähoidon laatua turvaa se, että päivähoidossa henkilöstön määrä suhteessa lasten määrään sekä henkilöstön kelpoisuudet on säännelty lailla.

KT:n mukaan ryhmäkokojen sääntely vaikeuttaisi joustavaa ja tilanteen huomioivaa opetuksen suunnittelua. Toisaalta ryhmäkoko ei yleisen tutkimustiedon valossa näytä edes vaikuttavan mitattavissa oleviin oppimistuloksiin merkittävästi.

KT hakisi keinoja kuntien talouden tasapainottamiseen myös opetuksesta. Parhaiten tämä tehtäisiin paikallisesti sopimalla, mutta tämä ei ole sopinut OAJ:lle. Kaikkia toimenpiteitä on kohdennettava tasapuolisesti koko henkilöstöön, myös säästötoimenpiteitä. KT painottaa, että opettajien lomautukset, kuten lomautukset kuntasektorilla yleensä, ovat olleet poikkeuksellisia ja lyhyitä. KT ei näe yhteyttä lomautusten ja yleisten oppimistulosten välillä.

Lisätietoja:  

neuvottelupäällikkö Hannu Freund, puh. 050 572 6209
neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas, puh. 050 357 4233 (varhaiskasvatus)

KT Kuntatyönantajat on työmarkkinakeskusjärjestö, joka edustaa kuntia ja kuntayhtymiä työnantajina. KT neuvottelee ja sopii kunta-alan työ- ja virkaehtosopimukset. Se on keskeinen työelämän tuloksellisuuden ja laadun kehittäjä. Kunnissa ja kuntayhtymissä työskentelee 437 000 työntekijää ja viranhaltijaa. Kunta-alan palkkasumma henkilösivukuluineen on noin 22 miljardia euroa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs